No Comments
- Portret de calatorie -

Biserica de lemn din Barsana, cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, Patrimoniul Mondial UNESCO, este una dintre obiective de referinta din Maramures, si a fost construita in anul 1720 pe locul numit „Podurile Manastirii” si mai tarziu, in 1806, mutata pe dealul Jbar, unde se afla si acum. 

Este unica biserica UNESCO care initial a fost manastireasca, apoi a devenit parohie. Arhitectura se inscrie in linia generala a bisericilor de lemn maramuresene. Pictura, este una remarcabila, extrem de valoroasa, croita dupa rigorile artei baroce.  

Si azi, multi din locuitorii Barsanei cred ca odata cu biserica, s-au mutat pe sub pamant si mortii de la Podurile Manastirii, pentru a-si continua odihna la umbra bisericii. 

Biserica Manastirii Barsana este una din cele mai inalte biserici de lemn din Romania, avand 57m inaltime. 
Legenda spune ca mai demult, pe dealul Jbar era un cimitir de ciumati. Oamenii secerati de molima au fost inmormantati in graba, fara servicii religioase.
Satenii au mutat bisericuta de lemn pe Jbar, avand convingerea ca victimele ciumei isi pot dormi somnul de veci doar daca li se face o slujba religioasa.

Lasă un răspuns