No Comments
- Portret de calatorie -

Cat timp am stat in Chimindia (la Castelul Lupilor), am fost aproape in fiecare zi in statiunea Geoagiu Bai, care se afla la doar 30 km departare.

Drumul pana la Geoagiu este unul deosebit de frumos. De-a lungul lui chiar am vazut fazani, vulpi, iepuri (evident din masina).

Orasul Geoagiu, cunoscut mai ales prin statiunea balneoclimaterica Geoagiu Bai, este asezat pe malul drept al Muresului, intr-un peisaj pitoresc, mirific, care te imbie la relaxare.

Alaturi de Baile Felix, Buzias si Herculane se bucura de privilegiul inalienabil de a reprezenta una dintre cele mai vechi exploatari balneare de pe teritoriul tarii, datand din perioada colonizarii romane. 

Magura Uroiului, dealul ca o cusma de dac

Complexul de bai termale

In punctul „Dambul Romanilor” a fost identificat si cercetat complexul termal din perioada romana. 

O statuie a zeitei Diana si altare votive au fost aranjate de jur imprejurul cavitatii si in aria sacra.

Statiunea este situata la o altitudine de 350 m, intr-o zona de un impresionant zbucium geologic care explica formarea izvoarelor mezotermale, intr-un climat reconfortant, tonic, cu variatii mici de temperatura, ierni blande, veri placute cu temperatura medie de 20° C. Calitatile curative ale apelor minerale sunt cunoscute inca din perioada dacica, acestea dand si denumirea localitatii, Germisara (Izvorul fierbinte).
Dupa colonizare, romanii au amenajat termele, captand izvoarele prin tuburi de teracota. Utilizarea apelor a devenit sistematica mai ales la inceputul sec. al XX-lea, cand au fost amenajate primele unitati balneare.
Aceste bai devin un loc de cult, aici fiind descoperite mai multe monede de bronz si argint dar si opt plăcute votive din aur dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale.
Romanii au amenajat o retea de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate in pamant si captusite cu scandura. 
Apa termala constituie o resursa extrem de importanta, in jurul izvoarelor dezvoltandu-se un complex termal care a constituit inima localitatii cunoscuta ca Germisara, astazi statiunea balneoclimatica de interes national Geoagiu Bai.

Cascada Clocota

Casacada este situata pe raul Clocota, la intrarea in statiunea Geoagiu Bai si inregistreaza o diferenta de nivel de aproape 20 m pe firul apei.

Acest lucru se datoreaza existentei unei trepte abrupte in relief, cu o extensie de 200 m pe orizontala si 37 m pe verticala.

Caderea de apa a spalat radacinile unor arbori de pe fruntea platoului care s-au prabusit si au fost inglobati partial sau total in depunerile recente de travertin ale cascadei, ce se dezvolta sub forma unor "perdele" in falduri succesive, aproape  verticale, pe intreaga inaltime a caderii, ca in pesteri.

Biserica reformata

Construita dupa secolul al XVII-lea, Biserica Reformata are o lungime de 20 m, o latime de 10m  si  un turn cu inaltimea de 20m ce prezinta o ciudatenie: nu se poate intra in turn, nu are usa, nu are geamuri, nu are lucarna.

Acest fapt a generat mai multe legende urbane privind rolul acestui turn si mai ales ce se gaseste in interiorul lui.

La intrare pot fi admirati doi lei  funerari romani, adusi probabil din zona castrului Cigmau.
Ferestrele bisericii sunt mici tipice arhitecturii gotice, iar in interior are o orga veche. In zidurile bisericii sunt incastrare mai multe monumente funerare romane care au făcut obiectul unui studiu al Universitatii Oxford dar si morminte din perioada renascentista.

Capela Romanica sau Rotonda

Biserica Romana din Geoagiu este o raritate in cadrul arhitecturii romanice din Transilvania datorita planului circular si a materialelor de constructie folosite: caramida romana refolosita si foarte putina piatra de rau.

In literatura de specialitate exista putine referiri la acest unic monument de cult. Edificiul este singura rotonda din tara care se mai afla in picioare si poate fi vazuta.

Grota Haiducilor

Situata pe raul Clocota, in statiunea Geoagiu Bai, oras Geoagiu. Grota isi trage numele dintr-o legenda interbelica despre o comoara ingropata aici. 

In afara faptului de a vedea obiectivele turistice, am fost ademenit de Pensiunea-restaurant-Agrementul. http://www.agrementul.ro/

De ce? Pentru simplul fapt ca aici se mananca foarte bine, la preturi decente, si cu greu gasesti locuri la masa.

Lasă un răspuns