No Comments
- Portret de calatorie -

Am citit multe lucruri despre cetatile care se afla in aceasta zona incarcata de istorie. 

Dragele noastre berze... legendarele "aducatoare de copii" in traditia populara, datorita perioadei de migratie (aproximativ noua luni), aici chiar ele si-au inchegat o familie si-au adus pe lume mici barzoi care de-acum se pregatesc pentru lectiile de zbor

Drumul pana aici a fost reabilitat, si se poate ajunge cu masina, iar de la locul unde este o parcare amenajata, se merge pe un drum pavat cu piatra cubica, usor accesibil pentru cei care nu au probleme (dizabiliati locomotorii). Ajuns la intrare in sit, am platit biletul in valoare de 10 lei adult. 

Frumusetea locurilor iti mangaie privirea si-ti ridica starea de spirit
Dupa ce lasati masina in parcare, urmeaza un drum pietonal de circa 700m

Sunt doua trasee de urmat:
a) Traseul de vizitare nr. 1: poarta de vest – cale de acces poarta de est – zona sacra – turnul pentagonal si retur;

b) Traseul de vizitare nr. 2 – poarta de vest – calea de acces dreapta spre  atelierul monetar – poarta de sud – poarta de est  si retur.

Incinta militara - aspect zid
Incinta militara - aspect zid

Va recomand sa mergeti la o ora mai „matinala”, ca sa zic asa (10-11.00 cel tarziu), pentru a „prinde” cat de cat mai putini vizitatori, dupa aceste ore urmand a veni grupuri de scolari, si nu numai, cu autocare (cel putin asa am observat), si astfel veti reusi sa vizitati mai in tihna, ca sa nu mai spun de fotografii, in care nu veti imortaliza oameni, ci frumusetea locului in fapt.

Sanctuarul mare de calcar

Situl cunoscut sub denumirea de Gradistea de Munte – Sarmizegetusa Regia (com. Orastioara de Sus, jud. Hunedoara) face parte din complexul de cetati dacice din Muntii Orastiei. Este cea mai mare asezare cunoscuta pentru spatiul dacic, fiind intinsa pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km.

Incepand cu a doua jumatate a secolului I i.Hr., aici a fost capitala regatului dac (cel mai probabil, prima capitala a regatului infiintat de Burebista a fost la Costesti–Cetatuie, dupa care, in perioada amintita, acest rol i-a revenit Sarmizegetusei Regia).

Cert este ca vreme de aproape un secol si jumatate, Gradistea de MunteSarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic si militar al lumii dacice.

Fortificatia dateaza din perioada razboaielor daco-romane de la inceputul secolului al II-lea d.Hr.. Zidurile sale, realizate mai ales din blocuri de calcar, inchid o suprafata de cca. 30.000 m2.

Legatura dintre fortificatie si zona sacra se facea prin intermediul unui drum pavat cu lespezi de calcar, cu o lungime totala de aproximativ 200 m.

Incinta sacra
Ansamblul mare circular

Timp de cateva secole, ruinele antice de la Gradistea de MunteSarmizegetusa Regia si din imprejurimi au fost cunoscute doar de localnicii satelor din apropiere care, foarte probabil, mergeau acolo din cand in cand in cautarea unor comori.

Incepand cu anii ’50, arheologii au adus la lumina cele mai multe dintre monumentele care sunt in prezent vizitabile: fortificatia, templele, drumul pavat, zidurile de sustinere a teraselor.

Asezarea de la Sarmizegetusa era formata din trei parti distincte: cetatea, zona sacra si “cartierele” cu constructii civile, acestea din urma fiind situate la est si la vest de primele doua.

Constructiile civile constau din locuinte, hambare, ateliere, conducte de apa, canale de drenaj, drumuri pavate, scari.

In zona civila a asezarii functionau, de asemenea, un mare atelier metalurgic si alte doua mari de faurarie.

Pe traseul actual al zidului dintre poarta de vest si poarta de sud, sub zid s-a descoperit un atelier de forja roman, iar sub acesta s-a gasit un atelier monetar dacic.

Aici s-au batut imitatii dupa monede romane republicane, dar si imperiale.

Incinta sacra - sistem de canale
Incinta sacra
Soarele (altarul) de andezit

Atat cartierele civile, cat si zona sacra erau inzestrate cu instalatii de captare si transportare prin conducte de lut ars a apei potabile si cu instalatii de drenare a apei provenite din precipitatii.

In zona sacra pe drumul actual, in dreapta lui se afla un sanctuar patrulater de andezit, marginit de pilastri si avand pe mijloc, la descoperire, sapte plinte de calcar care sustineau coloane de lemn.

Dincolo de firul paraiasului se gasea o constructie pentagonala din lespezi de calcar asezate pe cant si, la nord de ea, marele sanctuar circular din andezit.

Edificiile Sarmizegetusei Regia, sanctuare, cartiere cu locuinte si ateliere au fost distruse in urma razboaielor daco-romane de la inceputul secolului al II-lea.

Dupa cucerirea din 106, la Sarmizegetusa Regia a ramas un detasament al legiunii a IV-a Flavia Felix care se va retrage in anul 117 dupa care, arheologic, zona a ramas nelocuita.

Lasă un răspuns