No Comments

Muntele de Sare de la Praid reprezinta una din cele mai spectaculoasa zone din Transilvania.

Chiar daca am fost la Praid de cateva ori (in special la salina) http://www.salinapraid.ro/, nu am stiut ca la o aruncatura de bat se gaseste si Rezervatia Naturala Dealul Sarii care este un alt punct cheie.

Caldura mare mon cher, caldura mare. Asa as putea sa caracterizez ziua in care am fost aici (daca-i vara, musai apa la voi, totul este aproape deschis, fara umbra sub soare).

Pana sa intri in situl respectiv, se afla un teren destul de mare, o „parcare”, unde puteti lasa masina.

Biletul fiind daca retin bine… pana in 10 lei. 

Vizitatorii pot vedea doline in sare, chei in sare, spalari de versant in sare, izvoare de apa sarata, etc. Are o suprafata de 66 hectare, si se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m). 

Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorita paraului Corund si a activitatii umane.

Pe partea stanga, la cativa zeci de metri, dupa ce-ati intrat in canion, se vede fosta mina Ocna Iosif, care a fost inchisa, fiind surpata. In prezent este protejata de un gard, accesul fiind interzis din motive de securitate
Dupa mina, se intra intr-un palc de padure, se trece un pod de lemn...
...apoi se iese in canion
Am tinut partea stanga a drumului

Defileul de sare se afla in partea de sud-vest a rezervatiei, format de paraul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adancindu-se, lasand in urma pereti abrupti de sare, stanci de sare albe, spectaculoase.

Cu multa vreme in urma se facea exploatare la suprafata. 

Se pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul careia s-au format pesteri mici in sare, curgeri de sare si noroioase.

Avand o forma elipsoidala, adancimea acestui filon de sare este de 3 kilometri si un diametru de 1,2 – 1,4 km.

O alta cauza a formarii Canionului de Sare se datoreaza si activitatii omului: sapaturile ramase dupa exploatarea sarii s-au umplut cu apa de ploaie care le-a dizvolat, largindu-le transformandu-se in lacuri.

In valea dintre lacuri s-a format canionul sarii, adancit apoi de paraul Corund.

Aici se gaseste un traseu ecodidactic al Canionului
Traseul are o lungime de cca. 1 km cu 7 puncte de interes.
Tot aici se gasesc si bai cu namol.
Balti sarate si acumulari de namol mineral. Izvoarele sarate formeaza aceste ochiuri de apa, care dupa evaporarea apei, se transforma in covoare si canale, prin cristalizarea sarii.
Printre formatiunile create in sare, cresc plante care pot trai intr-un mediu cu o concentratie ridicata de sare, cum ar fi iarba sarata (branca)

Lasă un răspuns