No Comments
- Portret de calatorie -

Atestarea documentara a Densusului o avem inainte de 1300.

La Densus, in stravechea Tara a Hategului, in inima misteriosului Regat Dac care este „un drum” sau „o coborare” in istorie, bine credinciosii crestini au construit una dintre cele mai vechi biserici.

Biserica din Densus este o constructie atat de fascinanta si misterioasa incat a devenit subiectul a numeroase legende, interpretari si povesti interesante.

Atat originea, cat si data constructiei bisericii sunt controversate.

Unii cred ca a fost la inceput un templu pagan, probabil roman, dedicat zeului Marte, care a fost transformat mai tarziu in biserica.

Altii sustin ca biserica ar fi fost ridicata de goti sau ca era in Antichitate mausoleul generalului roman Longinus Maximus, a carui sotie a descoperit religia ortodoxa si a amenajat in locul mausoleu lui prima biserica de la nord de Dunare.

Alti specialisti sustin ca nu este altceva decat o constructie medievaIa.

Nucleul bisericii este turnul patrat construit din pietre funerare romane, in jurul caruia s-au construit celelalte incaperi in diverse perioade istorice.

Unele dintre ele, precum pronaosul, au suferit distrugeri, iar astazi acest compartiment nu are acoperis. Biserica surprinde prin aspectul neobisnuit, fiind un amestec de stiluri si materiale. 

Inscriptie romana

Povestea pietrelor din ziduri este extrem de diversa, atat ca origine cat si ca folosinte anterioare. 

Puteti descoperi pietre care au facut parte din murus dacicus, tehnica de fortificatii a dacilor, pietre romane cu inscriptii, coloane, capiteluri si chiar lei funerari. 

Zidurile groase de aproape 1 metru sunt construite din piese romane provenite de la vechiul oras Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Marmura si coloane aduse tot de acolo au impodobit secole de-a randul acest locas de cult.

Capitel roman de tip corintic

Interiorul bisericii este la fel de impresionant ca si exteriorul. Pe langa cei patru stalpi masivi din pietre romane, pictura in fresca atrage atentia printr-o serie de particularitati:

Din vechiul invelis de pictura se pastreaza icoana de hram de la intrare si cele de pe stalpi – Sf. Marina, Sf. Bartolomeu si Sf. Treime. Aceasta din urma este foarte interesanta deoarece il infatiseaza pe Iisus Hristos imbracat in camasa traditionala romaneasca

icoana de hram reprezentand-o pe Sfanta Maria cu pruncul si pe Sfantul Nicolae

Lasă un răspuns