No Comments

Anul 2021 m-a adus din nou pe frumoasele meleaguri harghitene. De data aceasta, in drum spre pensiunea la care m-am cazat (la fel ca anul precedent http://www.aktivrelax.com/ro), m-am oprit pentru a vizita, de data aceasta Tinovul Mohos. 

Fiind acum de-al casei prin zona, am lasat masina in parcarea cunoscuta, si am luat-o usor spre locul de acces in Tinov. Acolo, ne-am mai intalnit cu inca doua perechi (nascute mai tarziu decat noi), si l-am asteptat pe ghidul care avea sa ne insoteasca pe parcursul vizitei.

Nu a durat mult si a venit un domn (cam de-o varsta cu mine), imbracat in costum de camuflaj, care ne-a multumit si ne-a urat bun venit, daca am retinut bine, parca Mircea era numele lui.

Suprafata protejata aici este de 240 ha din care mlastina are 80 ha

Ne-a spus sa stam grupati langa dansul, ca pe langa alte minuni ale naturii intalnite, fusese mai devreme o ursoaica cu un pui in cautare de fructe de padure (era un rahatel mic pe puntea din lemn, probabil de la cel mic care se emotionase sau s-a deranjat la stomac de la fructe).

Oricum comunica prin statie cu colegii care erau probabil la panda, si avea un fluier sa o sperie pe nevasta lui Mos Martin.

Accesul in rezervatie se face numai in grupuri, pe o pasarela de lemn care duce la doua dintre ochiurile de apa aflate aici

Ne-a spus multe lucruri cu lux de amanute despre ce si cum s-a intamplat aici de-a lungul anilor, ce vedem aici, despre lac, munti, tinov, vulcan, flora, fauna…

Face parte din situl Natura 2000, si cuprinde doua rezervatii naturale: Tinovul Mohos si Lacul Sf. Ana.

Roua rosie, una dintre putinele plante carnivore

Se afla in partea de sud-est a conului vulcanic Ciomatu Mare, in craterul Mohos, craterul geaman mai batran al Lacului Sf. Ana (http://www.laculsfantaana.ro/ro/Rezervatie-naturala-Lazaresti/Tinovul-Mohos-u598.html).

Are o suprafata de 80 ha si se afla la 1.050 m altitudine.

Turba are o grosime medie de 10 metri si un volum de circa 3 milioane metri cubi.

Cele doua lacuri au o adancime de 17m si respectiv 22m, apa fiind limpede si reflectandu-se in ea diferite specii de copaci care vegheau la linistea lor

Intrarea se face exclusiv pe jos, doar cu insotitor asigurat de administratia zonei, la fiecare ora la si un sfert.

Tinovul Mohos este renumit ca fiind una dintre cele mai pitoresti mlastini din lume. 

Cat despre copaci, intalnim mesteacan pitic si pufos si pin silvestru

Vegetatia dominanta este muschiul de turba si doar cateva specii florale s-au adaptat la mediul extrem de sarac.

Mai gasim arinul negru si afinele de padure.

Cel mai des intalnit este pinul de padure, ale carui dimensiuni devin subtiri pe masura ce ne indreptam spre interior datorita stratului din ce in ce mai gros de muschiul de turba, care-i impiedica cresterea si dezvoltarea.

La nivelul ierburilor se gasesc mai multe specii de flori de turbarie printre care: roua cerului, specii de rogozuri, ruginare, ligularia sau bumbacarita, rozmarin salbatic
Sa nu ma puneti sa va spun care dintre acestea sunt, pentru ca sincer sa fiu nu mai tin minte. Ghidul ni le-a aratat si povestit in acelasi timp pe fiecare... dar deh, informatii multe, intr-un timp relativ scurt, informatii noi...

Tot aici intalnim una din putinele plante carnivore ce pot fi intalnite in Romania.

Alimentarea cu apa este asigurata de precipitatii.  

Pe covorul de muşchi se intercalează tufe de ruginare, de afine, trei specii ale plantei insectivore numita popular „Roua Cerului” si altele.

Majoritatea plantelor rare sunt relicve din era glaciara.

Lasă un răspuns