No Comments

Dupa ce ne-am delectat cu calutii de la Herghelia Cislau, ne-am indreptat catre Chiojdu, unde se afla Casa cu Blazoane, un alt obiectiv turistic din jud. Buzau.

Drumul pana in com. Chiojdu a fost destul de bun, spre foarte bun, fata de alte sosele care strabat Buzaul (parea asfaltat destul de recent).

S-a compensat ca de obicei, cu frumusetea locurilor care-ti bucura ochii la tot pasul. 

Ajunsi in Chiojdu, am gasit destul de repede casa, care se afla pe o strada adiacenta, care intersecta drumul principal (cativa zeci de metri).

Am avut noroc ca am gasit un loc cu putina umbra, unde am putut lasa masina, fiind vara temperatura era destul de ridicata, mai ales ca era trecut de ora pranzului.

Poarta parea inchisa. In curte am vazut o femei in varsta care facea oarece treaba, deh, ca la tara, ai n-ai treaba tot se gaseste ceva de facut prin curte.

Am strigat la dansa sa ne deschida crezand ca poarta este inchisa. „Surpriza”… nu era inchisa.

Ne-a poftit inauntru, apoi l-a chemat pe cel ce banuiam ca se ocupa de intretinere spunandu-i ca are oaspeti. 

Spre marea mea rusine, nu i-am retinut numele (deh, am scris aceasta postare „la calendele grecesti”, fapt pentru care chiar am uitat… dupa cateva luni bune), era fostul proprietar care ne-a dat foarte multe detalii referitoare la existenta casei, inainte si dupa renovare.

Dar sa nu ne pierdem in detalii. Important este ca domnul respectiv, chiar daca nu avea pregatire ca ghid, stia foarte multe lucruri despre trecutul acestei case si modul in care a fost readusa la viata dupa foarte multi ani.

Intrarea in pivnita unde sunt prezentate in cadrul unei expozitii, mestesuguri si indeletniciri pe care le aveau taranii in acea perioada

Am aflat ca a fost construita in anul 1740 de o familie instarita, fiind restaurata in anul 1823, dupa cum ne arata inscriptia aflata deasupra usii de intrare.

Numele i-a fost dat de la cele trei blazoane care se afla pe cerdac, cel din mijloc fiind chiar vulturul bicefal al familiei boieresti Cantacuzino, cu care locuitorii acestei case n-au avut o legatura directa.

Cantacuzinii au stapanit mosii in zona aceasta.

De aici, din foisor puteti vedea o panorama a dealurilor din imprejurimi

Inainte sa fie restaurata, cladirea se afla intr-un grad avansat de degradare (ca de altfel multe cladiri care ar putea avea un cuvant de spus vis-a-vis de istoria locurilor unde se afla), acoperisul fiind spart, peretii deteriorati, lemnaria aproape distrusa.

Numai ca s-a produs minunea sau cum vreti sa-i spuneti, atunci cand casa a fost cumparata de Uniunea Arhitectilor din Romania (https://www.uniuneaarhitectilor.ro/casa-cu-blazoane), in anul 2009 in urma unei intelegeri cu vechiul proprietar, care a vandut cu un pret mai mic, pentru ca acesta sa poata fi restaurata.

In anul 2015 a fost deschisa publicului vizitator.

Camera de zi are tavanul din barne, si printre alte obiecte traditionale, putem vedea o lada de zestre, un covor lucrat manual la razboi, o oglinda cu rama veche...
Camerele au fost amenajate cu mobilier vechi, cuverturi, presuri, adunate de la sateni, pentru a fi cat mai autentice
Un spatiu pentru relaxare, salonul bizantin sau turcesc, bine luminat cu multe geamuri, de unde se pot admira imprejurimile de pe alta latura a casei
In curte s-a amenajat un amfiteatru si s-a construit un corp separat de cladire (care are si o sala de conferinte) unde se pot desfasura si alte activitati.
Harta cu obiectivele turistice din Chiojdu, realizata de elevi

Lasă un răspuns