No Comments
- Portret de calatorie -

Da, am fost si acolo. Da, pe frumoasele meleaguri buzoiene, salasuieste aceasta herghelie, ce a fost infiintata in anul 1884, pe fostele domenii ale mitocului calugaresc de la Cislau. 

Herghelia Cislau a fost infiintata in anul 1884 pe fostele domenii ale Mitocului Calugaresc de la Cislau

Am ajuns aici la primele ore ale diminetii (dupa un mic dejun super bogat si savurat la Pensiunea Casa Runcu http://www.casaruncu.ro/acasa/), si bine am facut, am fost inspirat ca de obicei. Merg pe intuitia care nu ma tradeaza niciodata.

Nu am gasit pe nimeni pe-acolo sa ma indrume ce si cum, dar uitandu-ma unde sa parchez masina (la umbra), pentru ca se anunta o zi calduroasa, a aparut de nici unde, un baiat, care era „bade-n gard” (pe stil vechi ingrijitor, portar… pe stil nou, bodyguard) aici.

M-a indrumat tot el unde sa „andochez”, dat fiind faptul ca stia ca prin incinta hergeliei era „trafic intens” cu cate-un tractorist „calare” pe utilaj, cu treburi adminstrative.

Apoi tot el ne-a aratat drumul spre cai, iar in timp ce mergeam, s-a apucat sa ne povesteasca despre ce vedeam de jur imprejur.

Foarte bun cunoscator a tot ce avea sa ne spuna, dovedea ca nu era prima data cand era si ghid, pe langa jobul la care era angajat. 

Voi enumera cateva idei principale, ce le-am retinut pe parcursul plimbarii, alaturi de simpaticul si sufletistul… pana la urma ghid, al acestei frumoase zile.

Efectivul actual al hergheliei este constituit din cai Pur Sange Englez, Gidran si alte rase in sectia depozitului de armasari de monta publica

Sub conducerea Ministerului Agriculturii, in anul 1945, se organizeaza Herghelia Cislau, in vederea cresterii si dezvoltarii rasei Pur Sange Englez.

In zilele noastre, Herghelia Cislau trece in subordinea Directiei de Crestere, Exploatare si Ameliorare a Cabalinelor, ca subunitate a acesteia. 

Cei mai multi cai aflati la ora actuala in cadrul hergheliei, sunt cei de rasa Pur Sange Englez, Gidran si alte rase in sectia de monta publica.

In cadrul acestei herghelii se gasesc, bineinteles grajduri, o baza hipica de antrenament, sediu administrativ, fanare pentru depozitare si un teren agricol.

Printre altele, ghidul nostru ne-a spus si realitatea crunta cu care se confrunta de altfel cam tot ce-ar putea aduce banii pentru investitii, pentru turism, pentru amenajari la anumite standarde, personal specializat, harnasament, echipament, etc. 

Se fac si ore de hipism, dar trebuie facuta o programare. 

Un alt grup aflat in partea opusa a hergeheliei. Spre rusinea mea nu am retinut care este suprafata pe care e intinde Hergehlia Cislau. In orice caz iti trebuie picioare odihnite sa poti da ocolul de cateva ori pe zi, asa cum o fac cei angajati
Pisici, pisici, pisici, peste tot pisici, prin grajduri, pe alei, printre cai, albe, negre, gri, tarcate, unele cu toata paleta de acuarele "varsate" pe ele... Bune si ele la ceva, prind soarecii care "bantuie" prin grajduri, si pot speria caii
Visited 17 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns