Vulcanii noroiosi - Paclele Mari
- Portret de calatorie -
Tot in aceiasi zi, dupa ce am „trecut in revista” Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura Magura, am luat drumu’ spre Vulcanii Noroiosi, la Paclele Mari.
Am fost cu ani in urma si aici dar se pare ca nu s-au schimbat prea multe.
Ma refer la tot ce se gaseste in afara Rezervatiei.
Acum vad ca a fost „amenajata” o parcare si s-a construit o pensiune.
Intrarea „s-a coafat” putin si drumul pana aici este cat de cat mai bun.
Vulcanii Noroiosi – Paclele mari sunt o rezervatie aflata pe raza comunelor Berca si Scortoasa.
Aria pe care se intind, este de 30 ha.
Peisajul fiind aproape selenar, ii fac o atractie unica in lume, fapt pentru care in anul 1924 au fost declarati monument al naturii.
Gazele imping spre suprafata apa amestecata cu argila si namolul care se formeaza de acestea, iese la suprafata, iar in acele locuri, se usuca cind intra in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani.
Pe tot globul se cunosc circa 1100 de vulcani noroiosi, noi fiind privilegiati sa avem astfel de formatiuni care se mai intalnesc in Azerbaidjan, Siberia, Australia, Indonezia, Pakistan, Peninsula Kerci din Ucraina, Italia (nordul Apeninilor si Sicilia)…
La noi in Romania au fost remarcate cu ocazia unor prospectiuni petroliere la Berca.
In aceasta zona, rezervatia are patru locuri unde se intalneste acest fenomen: Fierbatori, Paclele Mari, Paclele Mici si Beciu.
Chiar daca nu se afla in judetul Buzau, Rezervatia Naturala Valea Zimbrilor (Vama Buzaului), fiind destul de aproape de unde am fost cazati am vizitat-o si pe aceasta fiind un alt punct de interes turistic in zona.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.