No Comments
- Portret de calatorie -

Tot in aceiasi zi, dupa ce am „trecut in revista” Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura Magura, am luat drumu’ spre Vulcanii Noroiosi, la Paclele Mari.

Am fost cu ani in urma si aici, dar se pare ca nu s-au schimbat prea multe. Ma refer la tot ce se gaseste in afara Rezervatiei.

Acum vad ca a fost „amenajata” o parcare, s-a construit o pensiune, intrarea „s-a coafat” putin, drumul pana aici este cat de cat mai bun.

Vulcani noroiosi dau nastere lavelor de noroi, pe cand altii genereaza mici explozii

Vulcanii Noroiosi sunt o rezervatie aflata pe raza comunelor Berca si Scortoasa.

Aria pe care se intind, este de 30 ha.

Peisajul fiind aproape selenar, ii fac o atractie unica in lume, fapt pentru care in anul 1924 au fost declarati monument al naturii.

Sunt formatiuni care s-au format datorita gazelor naturale ce provin de la o adancime de 3.000m, ce trec printr-un sol argilos, si in combinatie cu apa din panza freatica le dau nastere acestora.

Gazele imping spre suprafata apa amestecata cu argila si namolul  care se formeaza de acestea, iese la suprafata, iar in acele locuri, se usuca cind intra in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani.

Au fost descoperiti de francezul H. Cognand, in 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. Se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania.

Pe tot globul se cunosc circa 1100 de vulcani noroiosi, noi fiind privilegiati sa avem astfel de formatiuni care se mai intalnesc in Azerbaidjan, Siberia, Australia, Indonezia, Pakistan, Peninsula Kerci din Ucraina, Italia (nordul Apeninilor si Sicilia)…

La noi in Romania au fost remarcate cu ocazia unor prospectiuni petroliere la Berca.

In aceasta zona, rezervatia are patru locuri unde se intalneste acest fenomen: Fierbatori, Paclele Mari, Paclele Mici si Beciu.

Cei de la Paclele Mari se intind pe 15ha, in timp ce la Paclele Mici suprafata acoperita de acestia este de 10ha. Nu am fost decat la Paclele Mari, deoarece am inteles ca drumul pana la Paclele Mici este destul de accidentat.

La fel si la Focul Viu, iar niste localnici mi-au sugerat, ca pentru a vedea mai bine focul care este intretinut de gazele emanate, trebuie sa ajung mai pe inserat sa se vada flacara.

Datorita peisajului de aici locul este deseori folosit pentru anumite filmari.
Visited 20 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns