No Comments
- Portret de calatorie -

Porec

Chiar daca se afla in Croatia, am ajuns aici in vara anului 2011, atunci cand am ales sa ne petrecem concediul in Slovenia. Slovenia o tara care face parte din fosta Iugoslavie, o tara mica cu aproximativ doua milioane de locuitori, unul mai inimos ca altul.

O tara de o frumusete rara pe care o strabati in lung si-n lat in aceeasi zi daca-ti pui mintea, infrastructura fiind foarte bine dezvoltata cu autostrazi intretinute, astfel ca poti ajunge de la munte la mare sau invers in cateva ore.

Din Koper, de unde am fost cazati, nu sunt multi kilometri de parcurs pana in Porec care se afla in Croatia, Peninsula Istria. Drumul este usor si frumos, de-a lungul lui strabatand mai multe localitati „la tara” cum spunem noi, peste dealuri unde treci pe langa suprafete intinse cu vita de vie si maslini in principal.

Cateva soiuri renumite in zona

Ajunsi in cele din urma in Porec, am parcat masina (daca ma intrebati… nu mai tin minte unde), si-am luat-o pe jos agale de-a lungul cheiului pe Str. Nikola Tesla spre centrul istoric al orasului.

Am ajuns in Piata Libertatii unde se afla Biserica Doamna a Ingerilor, construita in stil baroc in anul 1770. Tot aici este „Statuia Ploii”, o opera de arta monumentala din piatra turnata in bronz, reprezentand o fantana.

Construita pe ramasitele unei biserici romanice anterioare, prezinta altare si picturi in stil baroc, dintre care cele mai valoroase sunt Imaculata Conceptie a Sfantului Petru din secolul al XVIII-lea de Jacopo Marieschi si Moise cu sarpele de arama de pictorul venetian Gaspare Vecchio

A intra in centrul istoric al orasului Poreč inseamna a pasi pe o scena construita in urma cu mai bine de doua milenii.

O plimbare aici presupune o calatorie in timp intr-un cadru magic in care intalnesti palate medievale, frumoasa Bazilica Eufrasiana (http://www.zupaporec.com/eufrazijeva-bazilika.html),

inscrisa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si cladiri fascinante.

Strazile inguste de piatra din Poreč sunt cele care dau toata magia orasului, aducand aminte de vremurile vechi

Parterul multora dintre cladirile orasului vechi gazduiesc bijuterii gastronomice.

Au fost transformate in baruri, restaurante, bistrouri cu mancare stradala, toate cu o ambianta irezistibila.

Terasele lor pline de viata va vor tenta sa va alegeti un loc si sa va bucurati de atmosfera in timp ce asteptati sa vi se serveasca delicatese locale.

O plimbare prin orasul vechi este cu atat mai magica atunci cand este insotita de sunetele muzicii clasice care rasuna din Bazilica Eufrasiana.

Cea mai valoroasa proprietate culturala din Poreč, Bazilica Eufrasiana, a fost inregistrata pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1997.

Complexul timpuriu crestin este singurul reper complet din lume pastrat din acea perioada. Construit pe vremea episcopului Eufrasie in secolul al VI-lea, include atrium, baptisteri, palatul episcopal, mozaicuri si ramasite de cladiri sacrale datand din secolele III pana in secolele IV.

Mozaicurile care decoreaza interiorul si fatada bisericii sunt considerate un valoros mostenire al artei bizantine, iar datorita mozaicurilor si scrierilor pastrate pot fi citite perioadele de constructie si renovare a acesteia.

Palatul Gotic din 1473 are o fatada din piatra construita in stil gotic floral. Fatada acestuia este infrumusetata de ferestre cu o singura si trei lanceta

De-a lungul istoriei, un numar de familii reputate si bogate si-au construit palatele de-a lungul strazii principale a orasului.

Unele dintre ele s-au pastrat bine pana astazi. 

La coltul dintre Decumanus si Cardo se afla Palatul Zuccatto, astazi galerie. Alaturi de el si intinzandu-se pe ambele strazi se afla o serie de case gotice relativ bine conservate. 

Una peste alta ca destinatie turistica are cea mai echilibrata oferta turistica din toată Istria. Este mai presus de toate o destinatie de familie, dar oferta sa de viata de noapte este suficient de interesanta pentru a-i satisface si pe tineri si petrecareti.

Ofera o varietate de locuri de cazare (hoteluri, apartamente, campinguri), baruri viata de noapte interesanta, o gama larga de sporturi si activitati acvatice, situri istorice si alte atractii.

Dupa o plimbare pe strazile orasului vechi, o binemeritata pauza pe malul apei

Lasă un răspuns