No Comments
- Portret de calatorie -

Cetatea de Scaun a Sucevei, intalnita si sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievala aflata la marginea de est a orasului Suceava (in nord-estul Romaniei). 

Ea se afla localizata pe un pinten terminal al unui platou aflat la o inaltime de 70 m fata de lunca Sucevei.

De aici, se poate vedea intreaga vale a Sucevei.

Este preferata folosirea termenului de Cetatea de Scaun a Sucevei si nu a celui de Cetatea Sucevei, deoarece in Suceava au existat doua cetati: Cetatea de Scaun si Cetatea de Apus (Cetatea Scheia), ambele fiind construite de domnitorul Petru I Muşat (1375-1391).

Cetatea Sucevei facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman. 

Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica) in scop de aparare, intarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau avand santuri adanci.

Sistemul defensiv a facut imposibila patrunderea in cetate fara acceptul celor din interior (celor din interior de atunci, nu de acum).  

Cetatea a fost martora numeroaselor lupte, cele mai importante fiind din anii domnitorului Stefan cel Mare; 1476 si 1484 impotriva turcilor si 1497 contra armatei poloneze, condusa de regele regatului polon Ioan Albert.

Cetatea a fost restaurata in interior astfel incat sa aminteasca de viata de la curte si sa ne facem o imagine despre viata voievozilor. 

Curtea interioara este frumos pavata cu pietre din acele vremuri.

Incaperile cu diverse destinatii: inchisoarea, baia cu aburi, pivnita, capela… unde au locuit pe langa voievozii si boieri cu ranguri inalte in administratia statului medieval moldav.

Lasă un răspuns