No Comments
- Portret de calatorie -

Unul dintre valoroasele monumente de arta religioasa, care atrag admiratia si pretuirea vizitatorilor, il ocupa Manastirea Dragomirna, din nordul Moldovei, judetul Suceava.

Situată in apropierea padurii Dragomirna, la numai 12 km nord de orasul Suceava, poarta hramul Pogorarea Sfantului Duh sau Rusaliile (in duminica de la 50 de zile dupa Pasti).

Este un complex manastiresc fortificat ce a fost construit intre anii 1602-1609 in satul Mitocu Dragomirnei din comuna cu acelasi nume, de catre mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei.

Anastasie Crimca, ctitorul acestei Manastiri, a fost un calugar care inainte de a fi hirotonit purta numele de Ilie Crimcovici.

El a fost rasplatit, in anul 1587, de domnitorul Moldovei – Petru Schiopul, cu un teren pentru ca l-a ajutat in lupta purtata împotriva cazacilor.

Pe terenul respectiv, Anastasie Crimca a ridicat Manastirea Dragomirna, in locul unui schit de lemn cladit de cativa calugări.

In interiorul Manastirii Dragomirna, se afla Biserica Pogorarea Sfantului Duh, considerata ca fiind cea mai inalta si cea mai stramta biserica. 

Ea este construita in forma de nava si are o lungime de 35 de metri, o latime de circa 9,5 metri si o inaltime de aproape 42 de metri.

Peretii sai nu sunt pictati, dar sunt decorati cu gravuri din piatra.

A fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2015.

Ansamblul manastiresc este format din cinci obiective:

Biserica „Pogorarea Sf. Duh” – construita în 1609

Paraclisul „Sf. Nicolae” – construit in sec. XVII

Egumenia – datand din sec. XVII

Trapeza – datand din 1609

Lasă un răspuns