No Comments
- Portret de calatorie -

Cateva fapte din istorie, trebuie amintite, pentru a va face o parere despre situatia din anii ‘40.

In cel de-al doilea razboi mondial, extremistii lasau in urma lor orori de nedescris.

Pana sa inceapa acest razboi, aici traiau in buna intelegere, romani, evrei si unguri. Lucrurile aveau sa se schimbe odata cu semnarea Dictatului de la Viena, cand ne-au fost luate 11 judete si unde s-au instalat trupele Hortyste. 

In 1944, regimul totalitar era pe sfarsite. Trupele romane se apropiau recuperand pamantul tarii, iar soldatii extremisti nu voiau sa plece asa ușor.

Ultima lor razbunarea avea sa se intample pe data de 14 octombrie 1944. La iesirea din comuna, spre Borsa, au fost ucisi 29 de romani, masacru ce a avut loc in 2 case de lemn.

Se intampla cu 2 zile inainte de a veni trupele romanesti si rusesti pentru a elibera teritoriile ocupate de Horty.

Printre martorii evenimentului erau si doi localnici fugiti din satul ocupat cu 4 ani mai devreme, inrolati in armata romana si reveniti sa-si vada pe ascuns casele. Ei planuiau sa anunte apropierea armatei noastre.

Taranii ardeleni erau internati in lagarele de munca din orasul Viseu de Sus, fiind acuzati de „tradare de patrie”, de patriotism romanesc ori partizanat.

Odata cu inaintarea fortelor aliate, multi dintre acestia au dezertat din lagarele de munca obligatorie, incercad sa se intoarca la casele lor. 

Unii au reusit, altii au fost prinsi de jandarmii unguri, si dusi in casa unui evreu (si el deportat, in lagarele naziste). In ziua de sambata, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagarul de la Viseu de Sus au fost urcati de militarii unguri intr-un camion si transportati la Moisei.

Doiseprezece dintre ei au fost inchisi intr-o casuta de lemn, fiind impuscati de catre soldatii maghiari, care trageau prin geamuri si usa. In continuare au fost ucisi si ceilalti romani…  

Monumentul cuprinde 12 figuri de piatra - 2 chipuri omenesti si 10 masti traditionale maramuresene - fiind realizat de sculptorul maramuresan Gheza Vida.

Datorita operei sale, aceasta comuna a devenit o comuna martir, un adevarat simbol al luptei contra ororilor celui de-al doilea razboi mondial.

Aleea de acces, proaspat refacuta, este si ea simbolica. Pentru a ajunge la monument, pe colina, trebuie mai intai de toate sa urcati 44 de trepte, numar ce aminteste anul in care a avut locul masacrul.
In anul 1983 cele doua locuinte in care s-au savarsit crimele, au fost transformate in case memoriale, deschise publicului larg, iar in amintirea martirilor a fost ridicat un ansamblu memorial. 

Lasă un răspuns