1 Comment

…Manastirea Prislop, este de departe, unul dintre cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania, datand din secolul al XVI-lea, fiind declarata monument istoric.

Am vrut sa lasam mai „pe final” Manastirea Prislop. Cauza una bine motivata, drumul care duce pana acolo, era in reparatie, si se circula pe el cu restrictie, prioritate avand autocarele cu grupuri organizate, iar dupa ora 16, puteau merge si muritorii de rand. 

Dupa multe incercari, intr-o seara, mai precis dupa-amiaza, intorcandu-ne catre casa (eram cazati la Cincis, pe malul lacului la Pensiunea Belvedere http://www.belvederecincis.ro/) am zis „sa fortam” norocul, sa vedem Manastirea Prislop.

Am ajuns pe „muchie de cutit”, si din cauza drumului care v-am zis era praf (si la propriu, si la figurat, intre timp a fost reabilitat), si din cauza faptului ca era o ora destul de inaintata (cred ca era trecut de ora 18), iar ca sa ai timp de vizitat, sa ajungi si la mormantul lui Arsenie Boca (unde se statea la rand, un rand destul de mare), iti lua ceva timp.

Mormantul parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Mănăstirii Prislop, la mică distanță de peșteră Sfântului Ioan de la Prislop.

In fine, mi-am realizat obiectivul, mai pe fuga de a petrece cateva clipe si aici. Concluzia la care am ajuns, a fost ca atat l-au promovat si „scos la inaintare” pe parinte, ca am impresia, si nu ma insel, ca a devenit o afacere profitabila pentru multa lume, si sincer sa fiu, imi pare rau.

Tot timpul se gasea cineva care ne atentiona sa nu facem poze si sa filmam, ca parca le era frica ca vom scoate la vanzare ceva mai bun decat „grupul de marketing” al manastirii.

Chestia asta chiar nu o inteleg, ca ar fi obiectiv turistic in Romania sau afara, toti au aceeasi „lozinca”, „nu filma nu face poze”.

Atata timp cat nu am aparatura ultra performanta din care sa pot scoate adevarate „capodopere” de arta foto-film, lasa domne sa am si eu cateva amintiri, ca oricum daca le vede si altcineva, cunostinte, rude, prieteni, pe net si nu numai, practic iti fac publicitate, si n-ar trebui sa te superi, din contra, sa-mi multumesti ca te promovez si fara sa vreau, si fara bani…

Sa va invat un truc, care la mine a tinut si a avut succes, de cele mai multe ori. Cand m-au tot impiedicat sa fac fotografii si sa filmez, am luat si eu o atitudine de „nu inteleg”, dar pe englezeste, adica „sorry, I don’t understand romanian”, si mi-am vazut de treaba, pe principiul „cainii latra, caravana trece”.

Cateva cuvinte despre Manastirea Prislop. Fiind situata in apropierea satului Silvasu de Sus din judetul Hunedoara, este una dintre cele mai importante centre spirituale ale tarii noastre, si vizitata anual de mii de credinciosi.  

In 1948 staretul manastirii devine Parintele Arsenie Boca, iar dupa ce salasul s-a transformat in manastire de maici, a ramas ca duhovnic, pana în 1959, cand comunistii au risipit obstea si parintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu fortat la Bucuresti.

Asa cum a spus mai sus, mormantul parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sfantului Ioan de la Prislop. Lumea este foarte multa, insa nu vorbeste aproape deloc.

Fiecare parca incearca sa simta si sa auda ceva din duhul parintelui Arsenie, mare duhovnic, purtator de mari daruri duhovnicesti. Oare cine nu a auzit despre minunatele cuvinte ale parintelui, despre minunile savarsite la mormantul sau, ori despre viata lui duhovniceasca?

One Reply to “”

Lasă un răspuns