No Comments
- Portret de calatorie -

Un alt obiectiv turistic important in judetul Hunedoara, ce domina orasul Hunedoara si impresioneaza prin prezenta sa, este Castelul Corvinilor.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat in „top 10 destinatii de basm din Europa” si cea mai mare constructie medievala cu dubla functionalitate (civila si militara) din Romania.

Castelul a fost ridicat in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_de_Hunedoara pe o stanca, la picioarele careia curge paraul Zlasti. 

Castelul Corvinilor, cunoscut ca resedinta a familiei Corvin, ocupa locul unei cetati donate de regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Hunyadi, insa cel care a demarat constructia actualului castel este fiul acestuia, Iancu de Hunedoara – voievod al Transilvaniei, erou al victoriei asupra turcilor in 1456 la Belgrad.

Este o constructie impunatoare, prevazuta cu turnuri, bastioane si un donjon.

Curtea interioara
Curtea interioara
Capela castelului
Soba de teracota cu diverse blazoane ale Corvinilor, simbolul fiind corbul care tine în cioc un inel de aur
Sala Dietei

A fost extins de-a lungul timpului de catre urmasii acestuia printre care si fiul sau, Matei Corvin, https://ro.wikipedia.org/wiki/Matia_Corvin devenind unul dintre cei mai de seama regi maghiari.

Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti. 

Primul obiectiv major este Turnul nou de poarta, care impresioneza prin masivitate. De aici se ajunge, la inchisoarea castelului, care pastreaza o usa masiva de lemn.

Camera domnitelor, se afla plasata la primul nivel al Turnului nou de poarta, deasupra coridorului de intrare în castel.

Traversand scara spirala, se intra in Sala Dietei, plasata la etajul Palatului Mare, construita in stil gotic, interiorul ei fiind modificat in sec. XVII in vremea lui Gabriel Bethlen.

Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de constructie diverse, a prezentei unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu.

Iancu de Hunedoara
Sala Dietei

Lasă un răspuns