No Comments
- Portret de calatorie -

Cetatea Malaiesti

In drum spre cea mai mare rezervatie naturala din tara noastră, Parcul National Retezat, nu am putut să ratam un obiectiv incarcat de istorie Cetatea Malaiesti, care recent a fost salvat de la a deveni un morman de pietre.

In comuna Salasu de Sus se afla un monument istoric fascinant, ale carui ziduri s-au pastrat pana in zilele noastre.

Este vorba despre Cetatea Malaiesti care dupa ce a fost restaurata, a devenit una dintre cele mai importante atractii turistice din Tara Hategului.

Fortareata se afla pe un deal stancos, intre doua vai de unde puteti admira o frumoasa priveliste. 
A fost ridicata la sfarsitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Saracin, la iesirea din satul Malaiesti, ca punct de aparare.

Cetatea s-a dezvoltat ca alte fortificatii din zona.

A fost amplasata mai sus pentru a pazi intrarea in muntii Retezat, ca ultim punct de refugiu si de aparare in caz de pericol.

La inceput a fost ridicat doar un turn-locuinta. Apoi acesta a fost imprejmuit cu ziduri de incinta, ulterior fiind construite si patru turnuri bastion. 

La inceput, cetatea avea un singur turn principal, apoi cu timpul a fost ridicat si un brau de ziduri si patru turnuri care inconjurau donjonul.

Timpul a fost necrutator, acestea fiind distruse, ramanand in picioare pana astazi doar turnul-donjon.

Se ajunge foarte usor pe drumul spre Nucsoara care este poarta de intrare in Parcul National Retezat.

Cercetarile arata ca inițial, intrarea din exterior se facea cu ajutorul unei scari mobile sprijinita pe o platforma de lemn. 

Era mult prea mica pentru a putea face fata unui atac major. Avea mai degraba rol de aparare in conflictele dintre nobilii locali.

Cetatea are la interior expuse o serie de arme si de obiecte medievale, costume si mobilier ale epocii respective, steaguri si blazoane.

Citeste si despre Castelul Corvinilor.

Visited 20 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns