No Comments
- Portret de calatorie -

Este unul dintre cele mai vechi orase de pe coasta bulgara a Marii Negre si una dintre cele mai populare statiuni de pe litoral ale tarii.

Atmosfera romantica a frumosului oras vechi atrage vizitatori din intreaga lume.
Cercetarile arheologice indica faptul ca orasul are o traditie culturala veche de 7.000 de ani.

Am auzit vorbindu-se multe despre litoralul bulgaresc.

Ca sunt peste noi bulgarii din toate punctele de vedere, la ofertele pe care le au la Litoralul Marii Negre, la serviciile oferite (cazare, masa, distractie etc.).

Stiam de la multi care si-au facut concediul acolo in ultimii ani (stiu persoane care au fost si de cate 2-3 ori pe vara!!!), fapt care m-a determinat sa merg si eu intr-un week-end, sa vad daca este chiar asa.

Intr-o primavara, cand am fost la Targul de Tursim, lume multa, oferte la fel.

Mergand asa printre standuri, am gasit, unde era reprezentata Bulgaria de catre ambasada ei. Aici aveau tot felul de pliante, brosuri, oferte cu statiunile cele mai cunoscute si populare.

Ce „mi-a sarit in ochi”, ca sa zic asa, au fost niste pliante din statiunea Sozopol.

A fost ceva care mi-a placut cum era realizat, prezentat si pus intr-o lumina favorabila.

Aveau acel vino’ncoace. Hartie de calitate, fotografii super, istoria locurilor, etc.

Acasa le-am rasfoit pe indelete. 

Nu m-am inselat in privinta faptului ca, Sozopol chiar merita vazut.

Mi-am spus in sinea mea ca daca voi merge in Bulgaria, nu voi merge unde se duce toata lumea, ci mai intai la Sozopol, si daca imi place aici, mai merg si alta data, in alta statiune.

A trecut vara, m-am intors din concediu (care este povestit tot aici – Ex-Iugoslavia), s-au terminat concediile, vacantele, au inceput scolile, deci s-a terminat cu „balamucul”.

M-am hotarat sa plec in Bulgaria. Vremea era buna, o toamna frumoasa si lunga. Am cauta pe booking (ca deh m-am invatat cu ei) Sozopol, Bulgaria. „Surpriza”.

Am gasit destule oferte de cazare cu mic dejun, ceea ce ma interesa cel mai mult. Mi-am facut rezervare, in asa zisa parte noua a statiunii Sozopol (H. Fjord 3*).https://www.hotel-fjord.com/

Am nimerit usor la hotel, avand o harta a orasului primita la targ.

Hotelul, destul de nou, daca nu chiar nou.

Aveam de toate in camera cu balcon cu vedere la mare. 

Si, cateva cuvinte despre Sozopol, care se afla in sudul Bulgariei, la 35 km de Burgas.

Are o istorie si cultura bogata si o atmosfera intima.

Aici gasiti o varietate bogata de mancaruri, fiind o combinatie a bucatariilor bulgare, greaca, si turca.

Popularitatea orasului este in crestere, fiind asemuit cu un St. Tropez bulgar.

Este una dintre cele mai apreciate zone din sudul litoralului bulgaresc, considerata unica de catre bulgari, pentru ca este linistita si pentru ca imbina partea de plaja cu partea de obiective turistice

A fost cunoscut sub denumirea de Apollonia Pontica, fiind un centru comercial si naval de-a lungul secolele urmatoare.

Strazile din orasul vechi sunt inguste si pietruite, iar casele sunt construite intr-un stil anume, jos piatra, iar in partea de sus sunt din lemn. Mai se gasesc case originale in acest stil, dar majoritatea care sunt construite acum, sunt imbracate cu barne de lemn.

O plimbare de-a lungul Orasului Vechi, printre aleile sale pietruite si inguste dezvaluie o serie de case de epoca intr-un stil mediteranean, avand fundatii din piatra frumos lucrate cu lemn in partea superioara si cu acoperisuri acoperite de tigla rosie.

Domneste o atmosfera linistita, chiar daca erau destul de multi turisti, majoritatea autohtoni, sezonul fiind de acum pe sfarsit.

Pe aceste stradute se gasesc numeroase taverne, carciumioare, cu o bucatarie care poate satisface toate poftele.

Am constatat ca pe unde am fost majoritatea celor care serveau vorbeau o limba straina, cel mai des, engleza, un lucru bun, pentru ca puteai sa te intelegi cu ei.

Orasul vechi din Sozopol a fost declarat muzeu în 1974, incluzand mai mult de 180 de locuinte, construite, incepand cu mijlocul secolului al 18-lea si pana la începutul secolului al 19-lea. Casele din Orasul Vechi sunt construite din piatra si lemn, conforme cu asa-numita Scoala de arhitectura a Marii Negre

Orasul Vechi este cel mai vizitat loc de turisti si unde se poate manca in restaurante cu privelisti frumoase.

Exista multe case istorice care au fost transformate in restaurante. De asemenea, orasul vechi este o poveste si este placut sa te plimbi pe strazi, sa te opresti pentru un pahar de vin si sa admiri imprejurimile.

Am mancat ceva din bucataria traditionala bulgareasca, pentru ca am vrut sa vad ce fel de mancare au.

Plajele orasului garanteaza o vacanta placuta oferind turistilor doua plaje: Centrala si Harmani.

Nu sunt putini turistii care au descris Sozopol ca fiind cel putin o statiune la fel de fermecatoare ca Nessebar.

Cu toate acestea Sozopolul nu este la fel de vizitat ca Nessebar, prin urmare, nu veti intalni aglomeratii la fel de mari.

Tot in apropiere se afla mai multe insule care pot fi vizitate.

Insula Sfantului Ivan, Insula Sf. Petru, Insula Saint Cyril, Sf. Toma. Nu m-am incumetat sa merg in nicio exursie dat fiind faptul ca vremea destul de capricioasa, vantul a batut destul de tare, nu prea ne-a permis. Poate alta data sa fim mai norocosi.

Lasă un răspuns