No Comments
- Portret de calatorie -

Bansko - mica Elvetie a Bulgariei

Una dintre cele mai renumite statiuni de iarna din Bulgaria, statiunea Bansko, este situata la 925 de metri deasupra nivelului mării, aflandu-se la poalele muntelui Pirin – la o distantă de 150 km de Sofia si 96 km de la Blagoevgrad.

Am revenit pentru a doua oara in renumita statiune… dupa zece ani.

Prima data am pasit aici in toamna anului 2012, mai precis in septembrie, la fel ca si acum a fost o caldura de nedescris, chiar daca eram la munte.

Atunci inca mai era de lucru mult atat la infrastructura Bulgariei dar si la hotelurile care se construiau cu o frenezie de nedescris.

Peste tot vedeai macarale se auzeau joagarele care faceau loc pentru noile constructii. In orasul vechi se vedeau timid inceputurile unei transformari ce avea sa se intample intr-un viitor nu prea indepartat.

De-a lungul anilor, Bansko sa impus treptat ca una dintre cele mai importante statiuni de schi de iarna din Bulgaria si din regiune, care atrage multi turisti bulgari si străini.

Bansko este renumita printre turisti, ca o destinatie pentru schi si snowboarding. Lungimea totala a partiilor de schi este de 75 km, iar cea mai lunga dintre ele este de 16 km lungime.

Aproximativ 90% din toate cele 16 partii sunt dotate cu tunuri de zapada artificiala de inalta calitate. Un patinoar in aer liber functioneaza in oras in timpul sezonului de iarna.

Cel mai inalt punct al centrului de schi este 2560m. Cea mai mare provocare pentru schiorii din Bansko este pirtia Tomba, numita asa dupa schiorul italian Alberto Tomba.

O telecabina este disponibila pentru turisti. Acesta ii ia de la punctul de plecare din orasul Bansko – Banderishka Polyana. Orasul este legat de zona de schi si cu un drum in lungime de 7 km.

Există mai multe muzee si obiective turistice in oras dintre care 130 de monumente de arhitectura si istorice ale culturii sunt înregistrate, iar sapte sunt de importantă nationala.

Casa Muzeu Nikola Vaptsarov a fost ridicata în 1952 si a constituit începutul activitatii de muzeu în oras. Activitatea vietii poetului Nikola Vaptsarov (1909 – 1942) este prezentata în muzeu, de la copilărie la moartea sa. O expozitie etnografica permanenta si un bazar sunt expuse la etajul al doilea. Acestea prezinta materiale autentice, realizate manual, suveniruri si opere de arta.

Arhitectura caselor tipice din Bansko din perioada Renasterii, poate fi vazuta în restul complexului muzeal din oras. Casa Velyanova, este una dintre cele mai sugestive modele ale arhitecturii Renasterii. A fost construita în secolul al 18-lea, în zilele noastre fiind declarata un monument de cultura cu importanta nationala si un model al tipului arhitectural.

Casa Benina, în care se afla Muzeul Neofit Rilski este de asemenea impresionanta prin arhitectura sa.

Biserica “Sf.  Treime” este o bazilica construita în 1835 de catre constructori locali. Aceasta a fost cea mai mare din Bulgaria, înainte de construirea templului monumental “Alexander Nevski”.

 

Statiunea Bansko se afla in Parcul National Pirin, fiind o staiune potrivita pentru iarna cat si pentru turismul din timpul verii. Din 1983 Parcul National Pirin, a intrat sub protectia UNESCO. Orasul este un punct de plecare pentru trasee turistice: Banderitsa, lângă care se află sediul Baykusheva Mura (brad alb) (cel mai vechi copac din Bulgaria – mai mult de 1300 de ani), Demyanitsa, Vihren, precum si lacul Tevno. Exista multe locuri protejate din parc. Traseele cu diferite niveluri de dificultate sunt disponibile pentru persoane de toate varstele. Credeti-ma, aici am redescoperit placerea de a face trasee montane, de a lua la picior, cum se spune, potecile muntilor. Eu am probleme cu picioarele, in sensul ca daca merg mai mult, sau poate mai putin, depinde de imprejurari, indiferent de ce incaltaminte am, fac basici in talpa, la degete, oriunde. Unii fac de dat la sapa, eu de mers… Cu toate astea, asa busit cum eram am urcat, de “dracii m-au luat”.  Puteti afla mai multe de parc si optiunile de turism pe care le ofera în Centrul de informare Vizitatori de Parcul National Pirin, care este situat în orasul Bansko.

 

In Bansko, am fost cazat la un hotel, in care am ocupat un apartament dotat cu de toate. Camera de zi, cu bucatarie americana (utilata cu tot ce vrei, inclusiv cu aragaz cu ochi ceramic), baie, dormitor. Micul dejun care a fost inclus in pret, il luam dimineata la restaurant (foarte bogat si variat), iar seara cand veneam din “haladuiala” mancam acasa.

In fiecare zi am fost plecati, stiind de la Bucuresti ce trasee avem de facut.

Am fost la Melnik, la Manastirea Rila, Piramidele din Stob, orasul Dobrinishte, de unde iei un telescaun, si urci pana la Lacul si cabana Bezbog (vf. Bezbog 2645m). Sugestie: chiar daca este vara, cand urcati cu telescaunul, luati ceva mai gros pe voi. Pe masura ce urcati, bate vantul prin padure, este mai umbra, mai racoare… Eu cand am coborat, am stat 10 minute la soare sa ma dezghet. Nu puteam sa pun mana pe volan… Acum depinde de fiecare, unul este mai friguros, altul mai putin, unul este mai calit, altul nu…

Regiunea Bansko este renumit pentru apele sale minerale, care se transforma statiunea într-o destinatie atractiva SPA. Multe din marile hoteluri din oras au piscine si centre spa, care ofera un numar mare de proceduri de wellness.

Statiunea este populara in randul turistilor si în timpul sezonului de vara, datorita diferitelor tipuri de activitati si sporturi care pot fi practicate aici – alpinism, calarie, hiking, climbing, rafting în regiunea de Kresnensko spurca, etc

Foarte tipic pentru Bansko sunt tavernele traditionale, în care sunt servite mâncăruri din regiunea Bansko. Printre specialitati sunt: ​​Kapama, Chomlek, Bansko Kebap, Sache, Banski staret etc. Tavernele din Bansko, denumite “Mehana” va ofera intr-o atmosfera primitoare mancaruri traditionale si vinuri bulgaresti de exceptie.

Tot aici se afla unul dintre cele mai moderne terenuri de golf. Acesta oferă conditii excelente pentru a juca in natura si la aer curat.

Orasul Bansko este o gazdă a unui festival anual de jazz. Acesta se desfasoara în piata centrala în luna august (eu am fost in septembrie, la inceputul lunii, si inca nu terminasera de strans scena si scaunele). Intrarea la concerte este gratuita.

Locurile de cazare din Bansko sunt multe si diverse. Există optiuni pentru fiecare preferinta si buget – de la luxoase hoteluri de 5 stele până la case de oaspeti si apartamente.

Orasele Razlog si Dobrinishte, sunt situate în apropiere de Bansko. Ele sunt la fel de populare în rândul destinatiilor turistice. Orasul Belitsa este situat la o distanta de 20 de km nord de Bansko. Există un parc cu ursi dansatori in imediata apropiere a acestuia.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Categories: Uncategorized

Lasă un răspuns