No Comments
- Portret de calatorie -

Una dintre cele mai renumite statiuni de iarna din Bulgaria, statiunea Bansko, este situata la 925 de metri deasupra nivelului marii, aflandu-se la poalele muntelui Pirin – la o distanta de 150 km de Sofia si 96 km de la Blagoevgrad.

Am revenit pentru a doua oara in renumita statiune… dupa zece ani.

Prima data am pasit aici in toamna anului 2012, mai precis in septembrie. La fel ca si acum a fost o caldura de nedescris, chiar daca eram la munte.

Atunci inca mai era de lucru mult atat la infrastructura Bulgariei dar si la hotelurile care se construiau cu o frenezie de nedescris.

Peste tot vedeai macarale se auzeau joagarele care faceau loc pentru noile constructii. In orasul vechi se vedeau timid inceputurile unei transformari ce avea sa se intample intr-un viitor nu prea indepartat.

Centru administrativ, cultural si economic cu o arhitectura unica, Bansko are o suprafata de 4.921 ha. In cadrul acestuia se afla si localitatile Bansko, Dobrinishte si sase sate: Mesta, Kremen, Obidim, Gostoun, Philipovo si Osenovo.

Ofera o varietate de oportunitati pentru recreere, care pot satisface si cei mai prietentiosi turisti, combinand linistea cu natura.

De-a lungul anilor, Bansko s-a impus treptat ca una dintre cele mai importante statiuni de schi de iarna din Bulgaria si din regiune, care atrage multi turisti bulgari si străini.

Un patinoar in aer liber functioneaza in oras in timpul sezonului de iarna.

Este renumita printre turisti, ca o destinatie pentru schi si snowboarding. Lungimea totala a partiilor de schi este de 75 km, iar cea mai lunga dintre ele este de 16 km lungime. Aproximativ 90% din toate cele 16 partii sunt dotate cu tunuri de zapada artificiala de inalta calitate.

Cel mai inalt punct al centrului de schi este 2.560m.

Cea mai mare provocare pentru schiorii din Bansko este partia Tomba, numita asa dupa schiorul italian Alberto Tomba.

Orasul este legat de zona de schi si cu un drum in lungime de 7 km.

O telegondola este disponibila pentru turisti. Aceasta ii ia de la punctul de plecare din orasul Bansko - Banderishka Polyana.

Pe lista premiantilor

Academia mondiala de premii pentru schi (World Ski Awards) a acordat statiunii Bansko doi ani consecutivi premiul pentru cea mai buna statiune de iarna din Bulgaria.

Datorita statiunii Bansko, Bulgaria a primit recunoasterea mondiala ca fiind in primele 10 tari la nivel mondial cu cel mai bun turism de iarna.

Astfel, s-a impus ca nr.1 din Europa de Est.

A organizat in mod excelent opt starturi a Cupei Mondiale, iar in anul 2011 a fost ales capitala de iarna a Balcanilor.

...si din nou, in 2021!

Exista mai multe muzee si obiective turistice in oras dintre care 130 de monumente de arhitectura si istorice ale culturii sunt inregistrate UNESCO, iar sapte sunt de importanta nationala.

Biserica “Sfanta Treime”

Este a doua ca marime dupa Templul monumental “Alexander Nevski” din Sofia si un simbol al orasului.

Reprezinta un punct de reper impreuna cu marea clopotnita.

Arhitectura exterioara a cladirii este construita din piatra si lemn fiind lipsita de decoratiuni.

Impresioneaza vizitatorii cu iconostasul sau sculptat unic, detaliile filigrane, picturi murale originale pe coloane si cupole.

Icoane pictate de celebrii maestri ai Scolii din Bansko.

Biserica reprezinta o bazilica de trei dimensiuni, care a fost construita in 1835 de catre maestrii locali la initiativa unui comerciant local Lazar German care a folosit donatii de la familiile bogate si localnicii din Bansko.

Monument istoric cultural de importanta nationala, Casa Muzeu Nikola Vaptsarov a fost ridicata in 1952 si a constituit inceputul activitatii de muzeu in oras.

A fost singurul bulgar care a primit premiul International pentru pace in anul 1952.

Activitatea vietii poetului Nikola Vaptsarov (1909-1942) este prezentata in muzeu, de la copilarie pana la moartea sa.

Nikola Vaptsarov (1909-1942), poet antifascist, a carei munca spectaculoasa ii ofera un loc printre cei mai populari poeti ai sec. XX. Poeziile sale sunt traduse in peste 50 de limbi.
O expozitie etnografica permanenta si un bazar sunt expuse la etajul al doilea. Acestea prezinta materiale autentice, realizate manual, suveniruri si opere de arta.

Casa Muzeu “Neofit Rilski” (Casa Benina)

Monument istoric de importanta nationala.

Locul de nastere al lui Neofit Rilski s-a transformat in muzeu in 1981.

El este fondatorul  invatamantului bulgar si primul enciclopedist bulgar.

Casa este un exemplu tipic de arhitectura din Bansko de sfarsitul sec. XVII-lea. Printre cele expuse se numara si “Gramatica bulgara” din 1835 si partile unui dictionar greco-bulgar din biblioteca personala.

Expozitie permanenta de icoane in Scoala de Arta Bansko

In 1986 este reglementata o expozitie permanenta in Muzeul icoanelor in cea mai veche cladire din Bansko, care functioneaza si ca o manastire de calugarite pe langa Manastirea din Hilandar si mai tarziu la Manastirea Rila.

Sunt expuse icoane originale ale reprezentantilor celei mai proeminente ale Scolii de Pictura din Bansko, precum si copii ale tablourilor de la Manastirea Rila.

Muzeul Etnografic si de Istorie “Casa Radonova”

Expozitia arata evolutia istorica a Bansko de la aparitie pana la eliberare din 1912.

Parterul cladirii reprezinta descoperiri din sapaturile arheologice din regiune.

Fragmente ceramice, o abundenta de materiale numismatice si de sticla, bijuterii fine si multe altele care dovedesc o activitate de creatie vasta inca din vremea tracilor care a continuat in timpurile antice si medievale.

Unele dintre case cum ar fi Velianova, casa colorata si Casa Hadjiruskova sunt decorate si au o valoare artistica mare ca opere de arta.

O mare parte a monumentelor culturale sunt grupate in asa-numitele ansambluri si complexe culturale si istorice.

Cel mai cunoscute sunt ansamblul in jurul bisericii “Sfanta Treime”, Ansamblul “Gechkova razkrastitsa”, Ansamblul “Pirin”, Ansamblul de case “Djidjeva, si altele.

Casa – Muzeu – “Casa Velyanova” - Un muzeu arhitectural etnografic al carui decor a fost declarat monument cultural de importanta nationala. Este o casa originala din Bansko din timpul Renasterii (sfarsitul sec. XVIII-lea – inceputul sec. XIX-lea. Muzeul a fost deschis in 1977 si este unic, cu picturile sale murale si plafoanele sculptate in lemn.
In centrul frumoasei statiuni Bansko a fost construit monumentul lui Paisiy Hilendarski, precum si muzeul memorial, construit in cinstea marii sale lucrari. El a fost un duhovnic bulgar si o figura cheie a renasterii nationale bulgare. A scris Istoria slavo-bulgara in anul 1762.

Traditiile in Bansko

Grupuri folclorice formate din amatori interpreteaza cantece locale ca o atractie turistica oferind programe folclorice
Valevitsi sunt spalatorii care exista si in ziua de astazi, pentru spalatul covoarelor, paturilor, materiale de lana fara detergenti sau sapun, care devin mai moi si mai pufoase.
Sculptura in lemn Localnicii din Bansko au un cult fata de lemn, avand un sentiment aproape religios, insufletind lemnul in diferite forme si culori. In mod traditional una din vechile meserii sunt tamplaria si sculptura in lemn. Descendenti ai vechilor mesteri, talentatii tamplari care mai sunt si astazi, raspandesc faima Bansko cu sculpturile lor.
Babugheri (kukeri) din Bansko. In ziua Anului Nou, barbatii localnici se imbraca in haine de blana, poarta o masca, au clopote, si danseaza in strada cu scopul de a alunga spiritele rele. Aceasta traditie este de origine tracica si practicata de atunci.

Bucataria

Este extrem de originala. Exista o mare varietate de feluri de mancare, preparate de casa cu nume destul de bizare si exotice care poate fascina cei mai exigenti gurmanzi, oferind un adevarat deliciu culinar.

Specialitatile traditionale contribuie la obiceiurile si traditiile culinare ale localnicilor.

Printre specialitati sunt: ​​Kapama, Chomlek, Bansko Kebap, Sache, Banski staret etc.

Foarte tipic pentru Bansko sunt tavernele traditionale, în care sunt servite mancaruri din regiune. Tavernele din Bansko, denumite “Mehana” va ofera intr-o atmosfera primitoare mancaruri traditionale si vinuri bulgaresti de exceptie.

Regiunea Bansko este renumita si pentru apele sale minerale, care transforma statiunea intr-o destinatie atractiva SPA. Multe din marile hoteluri din oras au piscine si centre spa, care ofera un numar mare de proceduri de wellness.

Noi am stat la Pirin River Ski & SPA  https://www.pirinriver.com/, prima data cand am fost in 2012, si la Park Hotel Panorama Bansko, http://www.phpanorama.com/ in 2022.

Tot aici se afla unul dintre cele mai moderne terenuri de golf. Acesta ofera conditii excelente pentru a juca in natura si la aer curat.

Orasul Bansko este o gazda a unui festival anual de jazz. Acesta se desfasoara in piata centrala in luna august (eu am fost prima data in septembrie, la inceputul lunii, si inca nu terminasera de strans scena si scaunele, apoi in luna iulie). Intrarea la concerte este gratuita.

Sarbatori

5 octombrie – ziua orasului

Parcul National “Pirin”

Este cel mai mare parc natural din Bulgaria (40.467 ha), inclus pe lista de parcuri nationale si rezervatii ale ONU si pe lista UNESCO.

In cadrul programului “Omul si Biosfera” al UNESCO, parcul este declarat o rezervatie a biosferei.

Aici se gasesc 23 de varfuri de peste 2.500m, si 7 peste 2.800m, de aceea Bansko este cunoscut ca “Poarta catre Alpii Bulgariei”.

176 de lacuri de origine glaciara cunoscute ca “Ochii de cristal Pirin”, sunt intalnite pe acesti munti, cele mai cunoscute si atractive fiind: Popovo, Vasilaski, Ribnoto, Hvoynati, Vasilaski si altele.

http://www.pirin-np.com

Activitati de vara

Ciclism montan, excursii pe jos, pescuit de agrement, rafting pe raurile Struma si Mesta (Nestos gr.), escalada sportiva (Vihren 2914m), Sinanitsa (2561m), Georgiitsa (2589m), paintball, calarit (hotelierii dispun de cai si instructori, indiferent de varsta si fosrma fizica pe care o aveti).

Statiunea este populara in randul turistilor si în timpul sezonului de vara, datorita diferitelor tipuri de activitati si sporturi care pot fi practicate aici - alpinism, calarie, hiking, climbing, rafting in regiunea de Kresnensko spurca, etc

Activitati iarna

Este capitala de iarna a Balcanilor, in 2013 si 2014 a fost distins cu premiul pentru cea mai buna statiune de iarna din Bulgaria de World Ski Awards.

Dispune de 75 km de partii (35% incepatori, 40% avansati, experti 25%)

Telescaun, centre de inchiriat echipamente, sporturi extreme (exista un Fun Park).

Locurile de cazare din Bansko sunt multe si diverse. Exista optiuni pentru fiecare preferinta si buget – de la luxoase hoteluri de 5 stele pana la case de oaspeti si apartamente.

Recomandari cazare

 

Hotel 3*

Aspen Golf Sky & SPA – bun

Green Wood Hotel & SPA – f. bun (golf)
Mountain Romance Apart. – f. bun
Pirin Place Apart Hotel – bun
Kap House – f. bun
Ida – f. bun
Rahoff – f. bun
Dumanov – f. bun
Vien – f. bun
Belmont Aparthotel – bun
Grand Montana Aparthotel – bun
Mountview Lodge Aparthotel – bun
Mont Blanc Aparthotel – f. bun
Mura – bun
Winslow Infinity & SPA  Apart 3*+ – bun
Winslow Highland Apart – bun
Winslow Elegance Apart – bun
Mountain Paradise by the Walnut Trees Apart.- f. bun
Casa Karina – bun
Aparthotel Comfort – bun
Aparthotel Aspen – bun
Katarino Hotel & SPA – f. bun
Glazne – bun
Astera Bansko Hotel & SPA – f. bun
MPM Sport Hotel – f. bun
Green Life Sky & SPA Resort – f. bun
St. Ivan Rilski – f. bun
Gardenia – bun
Perun Hotel & Platinum Casino – bun
Grand Hotel Bansko – bun
Lion – bun
Tanne – bun
Evelina Palace – bun
SPA Hotel Emerald – bun
MPM Guiness Aparthotel – bun
Trinity Residence & SPA – bun
All Seasons Club – bun
Pirin – bun
Strazhite – f. bun
Belvedere Holiday Club – bun
Sunrise Park & SPA Complex – f. bun
Saint George Palace – f. bun
Terra Complex Pirin – f. bun
Zara – bun
Banderitsa – bun
Rila – bun
Euphoria Club Hotel & SPA – f. bun
Festa Chamkoria – bun
Ice Angels – f. bun
Kempinski Hotel Grand Arena – f. bun
Premier Luxury Mountain Resort – f. bun
Lucky Bansko Aparthotel – f. bun
Regnum Aparthotel & SPA – f. bun
Pirin Golf Hotel & Spa – f. bun

Lasă un răspuns