No Comments
Cetatea Enisala

- Portret de calatorie -

Cetatea Enisala a fost construita in jumatatea a doua a sec. al XIV-lea cu scop militar, probabil  de negustorii genovezi, cei care detineau monopolul navigatiei in Marea Neagra.

Zidurile si bastioanele se pastreaza in unele locuri cu o inaltime de 5-10 m. In timpul domniei lui Mircea cel Batran a fost integrata in sistemului de aparare al Tarii Romanesti

Cetatea Enisala se afla la 2 km de localitatea  cu acelasi nume, in com. Sarichioi, pe un deal calcaros care se ridica deasupra lacurilor Razim si Babadag.

Cetatea a fost abandonata atunci cand stapanirea turceasca a inaintat la nord de Gurile Dunarii (sfarsit sec. XV) si s-au format cordoanele de nisip ce separa lacul Razim de Marea Neagra.

Zidul de incinta este gros de 1,50 m – 1,85 m. La exterior sunt opt turnuri de aparare cu cate trei, patru si cinci laturi.
Atat zidul de incinta cat si turnurile sunt construite din piatra de calcar cioplita, fasonata, de forma cubica, avand dimensiuni mici si mijlocii.

Enisala vine de la cuvantul turcesc Yeni Sale care inseamna „Sat nou”.

Yeni Sala apare in cronicile turcesti din sec. XV-XVI unde sunt relatari despre cucerirea ei „de catre otomani de la domnii romani”.

Cea mai veche mentiune dateaza din prima parte a sec. al XV-lea. In 1573 este mentionata printre satele obligate sa predea Inaltei Porti oi.

Peisajele care le putem vedea la poalele ruinelor cetatii sunt spectaculoase. De sus putem admira dealurile de pe cuprinsul rezervatiei dar si lacurile Razim si Babadag.

In prezent se poate vizita. Pretul este de 10 lei/adult. Merita vazuta deoarece zona este foarte frumoasa chiar daca dupa ce ai pasit in interior practic nu ai ce vedea decat zidurile care te inconjoara. 

Zona din imprejurimi este declarata rezervatie naturala avand flora si fauna protejate prin lege. Deoarece zona inspre satul Enisala este mlastinoasa si inundabila a fost la acele vremuri un loc strategic de observare si aparare.

Drumurile pana aici sunt foarte bune si merita sa veniti. Tinand cont ca se afla pe acest deal pentru pasionatii de fotografie cred ca de aici se pot lua niste cadre super atat la apus cat si la rasarit, dar si noaptea daca este senin... Calea Lactee

Lasă un răspuns