1 Comment
- Portret de calatorie -

Dalboka - ferma de midii

Cine nu a auzit de Dalboka? Locul unde a fost infiintata o crescatorie de midii, renumita si prin taverna-restaurant cu specific pescaresc (dar in special midii), aflata pe malul Marii Negre, in Bulgaria, la o aruncatura de bat, de cap Kaliakra.

De cativa ani, pe lista preferintelor excursiilor facute de conationalii nostri, la sud de Dunare, in Bulgaria, a fost adaugata si aceasta.

Dupa "un cap Kaliakra" sau "Castelul din Balcic", ori in drum spre casa de la Albena sau alte statiuni de pe litoralul bulgaresc, romanii nostri, si-au facut un obicei, sa "acosteze" aici, sa se infrupte cu ceva delicatese proaspat preparate din ferma proprie de midii.
La un moment dat, se ajunge la un loc amenajat pentru parcare. Este putin mai departe de restaurant, dar cu cat cobori mai mult, cu atat se aglomereaza cu masini, fiind o ingramadeala de nedescris (stiti cum sunt romanii si bulgarii, daca ar putea sa intre cu masina pana in restaurant, ar fi perfect).

Cateva impresii

Din  soseaua principala care duce spre cap Kaliakra, „se lasa” in dreapta (se vede si indicatorul), un drum catre Dalboka.

La intoarcere exista totusi un inconvenient.

Esti bine mancat, cu burta plina, si ai de urcat pana la locul unde ti-ai lasat masina.

Daca este si soare, cald…

Asta nu inseamna sa nu incercati macar odata sa mancati ceva, mai ales ca meniul este foarte variat, nu riscati sa aveti probleme cu stomacul, fiind totul proaspat si rulajul la bucatarie, foarte mare.

Practic se gateste atunci ce comanzi, aceasta fiind si cauza ca se intarzie putin cu servirea comenzii, iar de clienti nu duc lipsa.   

Cand am fost aici prima data (2012), nu aveau asa de multe mese, iar locul nu era amenajat cine stie ce. Sincer? Parca era mai frumos... Acum de cand "au dat de bani" si clienti mai multi, s-au extins cu mesele (au facut si un fel de ponton pe malul marii), si-au construit si o cladire... nu mai este ce a fost.
Nu stiu ce fac pentru a asigura cat decat putina umbra, dat fiind faptul ca soarele "te rupe" (la inceput aveau un fel de plasa de camuflaj). Dar ce conteaza cel mai mult este mancarea foarte buna si privelistea.

Trebuie sa tineti cont si de urmatorul aspect, neaparat.

Mergeti la restaurantul care se afla pe partea DREAPTA, nu STANGA, atunci cand coborati!!!

Au aceleasi nume, dar cel din DREAPTA este cel ORIGINAL!!!

Dupa cum v-am spus, puteti vedea diferenta dintre ce a fost si ce este.

Au facut zidul acesta din piatra pentru a desparti „faleza” de pontonul pe care au pus acum mese.

Inainte de a fi ridicat zidul era un odgon si o plasa de pescari… era mai rustic, simplu si mai frumos, parerea mea.

Fermele lui "Dalboka"

Societatea comerciala „Dalboka” este inregistrata in anul 1993.

Ea este specializata in cultivarea si producerea midiilor curate din Marea Neagra, in special Mytilus Galloprovincialis.

Mancarea lor principala este reprezentata de filoplancton si zooplancton.

Conditie importanta pentru calitatea lor buna este mediul in care traiesc.

Mediul trebuie sa fie absolut curat.

Hamsii puse la uscat, Dalboka - anul 2012. Atunci am prins o vreme cam ploiasa...

Fermele lui „Dalboka” sunt situate intr-una din cele mai curate regiuni din punct de vedere ecologic de pe malul bulgaresc al Marii Negre – golful Kaliakra.

Prima ferma experimentala din tipul subacvatic este construita si pusa in exploatare in luna septembrie a anului 1994.

In anul 2003 prin intermediul programului SAPARD a fost realizata prima etapa de 780 m.p. a fermei de midii de tip subacvatic.

In anul 2006 a fost realizata cea de-a doua etapa de 1640 m.p., iar in anul 2011, cea de-a treia etapa de 2080 m.p.

In anul 2016 a fost construit si modernizat campul demonstrativ pentru culturi subacvatice maritime cu suprafata totala de 285.000 m.p. cofinantat de programul european de pescuit si acvacultura.

Midiile sunt cultivate in Europa de 800 de ani.

Ele sunt produse de inalta calitate, bogate in proteine (50-70%, carbohidrati (6-12%), vitamina C, multe microelemente, mai ales iod, fier, zinc si proteine, omega 3, ajuta in lupta cu bolile cardiace, cu colesterolul, contribuie la intretinerea fibrelor nervoase si crearea globulelor rosii.

Va recomand sa incercati macar din curiozitate sa veniti aici. Legati excursia cu Cap Kaliakra. Impuscati doi iepuri odata. Sper sa ramana cel putin la fel de buni pe produse si servire ca la inceput. Stiti cum se intampla de obicei, cand dai de bine, incepi sa dai rasol.

One Reply to “”

Lasă un răspuns