No Comments
- Portret de calatorie -

Pe langa Parcul National Ceahlau si Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, o alta impresionanta arie naturala protejata din judetul Neamt este Parcul Natural Vanatori Neamt.

Se afla situat in nordul judetului Neamt, la granita cu Suceava, cu precadere in raza comunelor Agapia, Baltatesti, Brusturi, Cracaoani, Vanatori Neamt, Raucesti, Pipirig si a orasului Tg. Neamt. Din punct de vedere geografic, parcul se intinde pe versantul estic al Muntilor Stanisoarei, subdiviziunea Muntii Neamtului (in partea estica a Carpatilor Orientali), si peste Subcarpatii Neamtului (aflati in cadrul Subcarpatilor Orientali), acoperind o parte a bazinului Ozanei si Cracaului, Suprafata parcului este de 30.818 ha, din care 26.190 ha padure. 

Apele subterane sunt cantonate in depozite nisipo-grezoase care au o mare permeabilitate.

Ca si o caracteristica aparte, aceste ape contin o cantitate redusa de saruri si sunt potabile. 

Reteaua hidrografica de suprafata apartine bazinelor Ozanei si Cracaului, afluenti pe dreapta ai Moldovei si, Bistritei. In cele doua rezervatii din Agapia au fost identificate un numar total de 350 specii de plante vasculare dupa cum urmeaza: Codrii de Arama – cca. 200 specii si Padurea de Argint – cca. 150 specii.

Aparut relativ recent in peisajul ariilor protejate, Parcul Natural Vanatori-Neamt a fost constituit in anul 1999, in principal pentru conservarea biodiversitatii naturale in lantul  Muntilor Carpati, avand un specific aparte legat de reintroducerea zimbrilor in habitatul natural.

Parcul adaposteste o diversitate de valori naturale, culturale si istorice.

Obiectivele pe care administratia parcului le urmareste sunt legate de specificul local si de principiile legate de managementul ariilor naturale protejate. 

Accesul inspre Parcul Natural Vanatori-Neamt se face dinspre Targu Neamt, Piatra-Neamt, Vatra Dornei, Poiana Largului, Pascani, Falticeni, pe drumuri nationale.

Principalele obiective ale administratiei parcului sunt mentinerea biodiversitatii prin conservarea speciilor si a ecosistemelor cheie, precum si a peisajelor din cuprinsul parcului, realizarea unui centru de crestere a zimbrului si crearea conditiilor necesare pentru punerea in libertate a primului grup, certificarea managementului forestier, dezvoltarea ecoturismului si promovarea valorilor naturale ale regiunii, precum si implicarea publicului si a comunitatii in conservarea valorilor parcului, prin programe de educatie si constientizare.

Pe teritoriul Parcului Natural Vanatori-Neamt exista 4 arii naturale protejate Padurea de Argint, Codrii de Arama, Rezervatia de Stejari „Dumbrava”, Rezervatia de Zimbri.

Padurea de Argint, situata in comuna Agapia, are o suprafata de 2,4 hectare si este alcatuita din arboret de mesteacan, unii arbori avand varste de peste 100 de ani.

Codrii de arama se gasesc, la randul lor, tot in comuna Agapia, avand o suprafata de aproximativ 10,2 hectare, si reprezinta o arie naturala protejata alcatuita in majoritate din gorun cu varste de pana la 150 de ani. 

Rezervatia de Stejari „Dumbrava” este localizata intre Valea paraului Neamt si a paraului Nemtisor si este o rezervatie de tip forestier, care conserva paduri de stejari seculari ce vegeteaza pe terase inalte, varsta acestora variind intre 150 şi 200 de ani.

Rezervatia de zimbri cuprinde, printre altele, o zona de reintroducere a zimbrului, unde 24 zimbri se afla deja in semilibertate, precum si Gradina Zoologica „Dragos Voda”, unde alti 6 zimbri pot fi admirati de vizitatori.

Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina „Dragos Voda”

In anul 1974 se nasc primele doua exemplare de zimbru în cadrul rezervatiei: Rosina – femela şi Roco – mascul.

In acelaşi an, rezervatia gazduieste filmarea unor secvente de vanatoare pentru filmele Fratii Jderi si Stefan cel Mare – Vaslui 1475.

La data de 24 noiembrie 1977, au fost adusi din spatiul fostei URSS 5 zimbri caucazieni: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Mexicana.

In scopul mentinerii diversitatii genetice, dupa anul 1977, s-au realizat mai multe schimburi intre exemplarele de zimbri din rezervatiile existente in Romania.

In anul 1978, dupa desfiintarea Rezervatiei de la Poiana Brasov, se mai aduce un exemplar mascul (Robul in Rezervatia Dragos-Voda, astfel incat efectivul de zimbri se ridica la 10 exemplare.

Tot in acest an se aduc in rezervatie 2 mufloni, un lopatar si fazani de decor – aurii, argintii si comun.



Lasă un răspuns