No Comments
- Portret de calatorie -

Mare distanta de parcurs, nu este intre cele doua localitati, respectiv, Agapia si Varatec, unde urma sa poposim pentru a vizita manastirea cu pricina.

In drum am zarit o alta pensiune, pe care am avut-o sub lupa, dar ma bucur ca nu am ales-o, nu pentru ca nu ar fi fost ceva „de capul ei”, dar era un pic cam in camp, si inconjurata de foarte putini copaci, ceea ce ma face sa cred ca la capitolul umbra, aer curat… nu prea stau bine.

Poate ma insel, dar asta a fost impresia mea. In fine, am parcurs cei aproximativ 15 km in doar cateva minute. 

La fel ca “vecina” din Agapia, manastirea este amplasata tot intr-un cadru natural, fiind situata intr-o mica depresiune, de la poalele muntilor, fiind una dintre cele mai mari si mai vizitate manastiri ortodoxe din judetul Neamt.

Aceasta manastirea nu a fost intemeiata de domni si nici de mari sfetnici ai tarii.

Primele urme monahale pe acest loc sunt legate de numele maicii Olimpiada, o maica de la Manastirea Durau, ce a primit haine calugaresti in Schitul Topolnita, in apropierea actualului Varatec.

Intre anii 1781-1785, maica stareta Olimpiada, fiica de preot, a primit marea misiune de a intemeia un schit intr-o poiana de langa Varatec.

Poiana a fost cumparata de la padurarul Ion Balanoiu. Lucrarea a inceput la sfatul Sfantului Paisie de la Neamt si cu binecuvantarea Mitropolitului Gavriil Calimachi.

Maica Olimpiada, cu numele din lume fiind Balasa Herescu, se va oferi trup si suflet zidirii obstii primei isihii de la Varatec. Ea va adormi in Domnul in anul 1842, la varsta de 85 de ani.

In anul 1839, domnul Mihail Sturza al Moldovei hotaraste ca Manastirea Varatec sa fie independenta de celelalte manastiri si schituri din zona, obstea de maici putand sa se ingrijeasca si sa hotarasca singura cele de folos manastirii.

Dupa anul 1844 se vor mai construi inca doua biserici: Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Schimbarea la Fata, cat si un Paraclis inchinat Sfantului Nicolae.

Potrivit insemnarilor celor vechi, din arhiva manastirii, in anul 1857, manastirea „avea 4 biserici cu 17 clopote, 300 de chilii si 700 de calugarite, 12 mosii si un venit de 13.000 galbeni”.

Manastirea a intampinat o mare incercare in data de 11 iunie 1900.

Un incendiu a cuprins o mare parte din manastire, pierderile fiind grele: chiliile au ars in mare parte, biserica a ramas fara acoperis si turle, iar clopotnita s-a prabusit si ea.

Toate acestea au fost refacute in scurt timp, ele putand fi vazute pana astazi in manastire.

In partea sudica a bisericii, in afara, se afla Mormantul Veronicai Micle, trecuta la cele vesnice in anul 1889, dupa o perioada de vietuire in manastire.

Staretele manastirii au acordat o deosebita atentie pregatirii profesionale a monahiilor, in cadrul Manastirii Varatec creandu-se mai multe ateliere-scoala, dintre care mentionam: Scoala monahala de pregatire profesionala pentru mai multe indeletniciri si cultura generala pentru calugarite (infiintata la 1 septembrie 1803, de Veniamin Costachi), Scoala de fete pentru calugarite (deschisa la 18 decembrie 1860), Scoala de adulte (infiintata la 1 septembrie 1911), Seminarul monahal pentru calugarite.

In luna noiembrie 1940, functionau la Manastirea Varatec urmatoarele ateliere: broderie bisericeasca si legatorie de carti, covoare, tricotaj, tesut panza, pictura bisericeasca si arta decorativa, majoritatea acestora mentinandu-se si in prezent. 

La Manastirea Varatec a lucrat mai multi ani arhimandritul scriitor Valeriu Anania, ales in anul 1993 drept Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Din pacate era inchisa, deoarece se afla intr-un proces de restaurare. 

Marmantul lui Veronica Micle

Lasă un răspuns