No Comments
- Portret de calatorie -

Castelul Reginei Maria - Balcic

Una dintre atractiile turistice ale Bulgariei, orasul Balcic, se afla la tarmul Marii Negre. In perioada 1913-1940 a apartinut Regatului Romaniei, impreuna cu restul Dobrogei de Sud. In 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobandit de Bulgaria.

Aici se afla Castelul Balcic (https://reginamaria.org/castelul-din-balcic/), resedinta de vara preferata a Reginei Maria, inconjurat de o gradina botanica unicat in Europa centrala si de est, in special datorita colectiei de cactusi.

Datorita versantilor de calcar din perimetrul sau, localitatea a fost supranumita Orasul Alb.

Intreaga zona a fost numita Coasta de Argint din aceleasi motive.

Prima oara am fost aici in septembrie 2011 cateva ore, pe fuga, vizitand doar Castelul si Gradina Botanica (https://www.ubg-bg.com/en/).

Am revenit si in alte perioade ale anului cu diferite ocazii si chiar si in luna septembrie, cand deja incepe sa cam treaca vremea florilor, totul era foarte frumos, toate aranjamentele florale erau cum se spune „ca la carte”.     

Fiind foarte impresionat de frumusetea locurilor, am hotarat sa revin intr-un week-end anul urmator. Asa ca in luna mai, cand se stie ca este luna florilor, am venit la un sfarsit de saptamana pentru o scurta vizita in Balcic.

Gradina Botanica si colectia de cactusi

Chiar daca vremea a fost destul de „cainoasa”, a plouat de nu se mai termina, totusi, pana la urma soarele a fost destul de generos cu noi in ziua de sambata, zi pe care am avut-o la dispozitie pentru a vedea totul linistit.

Parcul palatului este realizat folosind diferite stiluri de arhitectura peisagistica si este fara indoiala o opera de arta

Exista plante rare si o gradina de trandafiri de o frumusete fantastica. Exista de asemenea, multe poduri, pavilioane, iazuri si alei.

Imaginati-va bucuria noastra de a vedea acele peisaje bine ingrijite si paturi de flori colorate care decoreaza de-a lungul potecilor, de fiecare data aranjate altfel.

Colectia de cactusi

Gradina Botanica din Balcic se mandreste cu o colectie larga de cactusi si plante suculente.

Este al doilea ca marime din lume, dupa Monaco. Cactusii si plantele suculentele va vor uimi prin diferitele lor dimensiuni si forme.

Expozitia este impartita in doua parti – o parte este o zona deschisa, iar cealalta este o sera cu plante suculente si alte specii sub-mediteraneene.

Aleea uriasilor ne-a facut o impresie de neuitat – te poti plimba pe sub „ramurile” acestor plante si in sera

Sera are cam 800 de metri patrati cu peste 2600 de specii de cactusi si plante suculente, care apartin Cactaceae si Euphorbiaceae!

Sera este un refugiu pentru plante - agave uriase, aloe mari, tufe de oleandru parfumat si colectie de palmieri. Singura dezamagire este ca sera in sine era doar o mica parte din Gradina Botanica.

Parcul palatului

Parcul palatului este realizat folosind diferite stiluri de arhitectura peisagistica si este fara indoiala o opera de arta.

Exista de asemenea, multe poduri, pavilioane, iazuri si alei.

Un iaz minuscul cu lotusi, cascade, siruri simetrice de chiparosi si un pavilion de parc acoperit care este aproape inghitit de iedera.

A ne intreba despre partea cea mai preferata a gradinii este aproape inutil – deoarece fiecare dintre gradini detine o frumusete si un caracter unic si special.

Exista „Gradina Zeilor” (Gradina lui Allah), o gradina de trandafiri, o colectie de cactusi si plante suculente, o gradina formata dintr-o varietate de plante exotice, cum ar fi arborele de cauciuc, gingko biloba, lotusi frumosi si delicati ca plante rare care se apropie de disparitie precum metasequoia.

Vino sa vizitezi gradina botanica primavara pentru a participa la Festivalul Lalelelor, unde poti vedea o varietate de flori (nu doar lalele) de diferite culori si forme.

In plus vizitarea gradinii botanice in timpul primaverii este mai confortabila, deoarece sezonul nu este atat de cald in comparatie cu vara.

Crama

Capela

Capela locala este o replica a celei de biserici din secolul al XV-lea, din insula Creta

Palatul

Palatul are trei etaje si un mic turn sau minaret.

Camerele regale sunt izbitoare prin simplitate.

Primul etaj era o camera de stat si acum este o galerie de arta.

Etajul doi contine o sufragerie si o baie, unele camere sunt inchise.

Arhitectii si designerii italieni au lucrat impreuna pentru a construi complexul palatului.

Complexul palatului se mandreste cu zece vile pentru cazare pentru turisti.
Un tron ​​de piatra situat langa intrare este locul din care Reginei ii placea sa vada rasaritul si apusul soarelui

Am revenit aici de mai multe ori, de fiecare data cu aceiasi placere si bucurie ca atunci cand am fost prima data.

De fiecare data am observat schimbari in bine la aceasta localitate care s-a dezvoltat de la an la an tot mai mult.

A inflorit de la sezon la sezon devenind acum o statiune cautata, aflandu-se printre preferintele turistilor.

Lasă un răspuns