No Comments

Dupa ce-am plecat de la Manastirea Ciolanu (https://portretdecalatorie.ro/manastirea-ciolanu/) am trecut „strada” si am „intrat” putin sa vedem sculpturile amplasate pe locul unde s-a tinut cu ani in urma „Tabara de sculptura Magura„.

Multe lucruri nu voi spune despre acest loc, fiind convins ca majoritatea dintre noi am ajuns macar in trecere pe-aici.

In anii ’70, Uniunea Artistilor Plastici din Romania impreuna cu autoritatile judetului, au pus la punct un proiect care consta ca pe o perioada de 16 ani sa fie invitati 16 sculptori (de preferat altii in fiecare an), ce aveau sa lucreze pe dealurile din vecinatatea Manastirii Ciolanu.

Tabara de sculptura de la Magura reprezinta un muzeu in aer liber, unde sunt expuse sculpturi in piatra expuse de artisti, piatra procurata fiind din comuna Magura

Si pentru ca romanul este tare inventiv, ca pretext au luat ca punct de reper cele 16 secole de la prima atestare documentara a Buzaului, dar si a unei vechi traditii locale, cea a sculptatului in piatra.

Lucrul in aceasta tabara a inceput in anul 1970, organizatorul si sufletul operatiunii fiind Gheorghe Coman, care nu a lipsit timp de 16 ani de la nicio astfel de tabara.

Gheorghe Coman (1925-2005)

La sfarsitul fiecarei editii, lucrarile erau donate judetului, autorii renuntand la drepturile de proprietate.

Materia prima folosita a fost calcarul cochilifer, o roca indragita de sculptori pentru ca se modeleaza foarte usor, nefiind foarte dura, fiind extrasa din carierele de la Naieni, Pietroasele si Ciuta.

Terenul de 21 ha apartine Manastirii Ciolanu, dar in acest moment se afla in administratia autoritatilor din jud. Buzau, care platesc chirie manastirii.

Chiar daca tabara este un adevarat muzeu in aer liber, unic in Europa, natura inconjuratoare este deosebit de generoasa cu micile noastre harnicute, care gasesc aici din belsug o flora variata pentru a fabrica "aurul dulce" sau "hrana vie", alimentul folosit din cele mai vechi timpuri ca indulcitor dar si pentru proprietatile sale antifungice si antibacteriene cat si pentru cresterea imunitatii

Categories: Buzau

Tags:

Lasă un răspuns