No Comments
- Portret de calatorie -

Nessebar - Dubrovnik-ul Bulgariei

Numit „Perla Marii Negre” sau „Dubrovnik-ul Bulgariei”, Nessebar, este o cetate – muzeu bogata in istorie care se întinde peste trei milenii.

Asa cum spuneam si despre Sozopol ca l-am desoperit cand am fost la un targ de turism, am aflat ca Nessebar, este un alt oras care strajuieste la portile Marii Negre din Bulgaria ce trebuie vizitat.

Am gasit o oferta buna la Hotel Sol Marina Palace 4*, care face parte din lantul hotelier international Sol Melia Hotels.

Bun prilej am gasit cand am avut un liber de 1 mai, care „a cazut” foarte bine, ceva de genul vineri-duminica (mai mult de 2-3 zile nu merita, decat daca te duci vara chitit pentru plaja). https://marinapalacebg.com/ro/

Am plecat din Bucuresti pe-ndelete cum se spune, nu cu noaptea-n cap, pentru ca oricum check-in-ul era parca pe la ora 14.

„Dupa sufletul omului”

Cam tot drumul a fost innorat si ne-a plouat, ba mai tare, ba burnita, ca la un moment dat imi parea rau ca am plecat.

Dar ce sa vezi, pe ce ne apropiam de zona cu pricina, respectiv litoral, se lumina si se limpezea cerul tot mai mult.

Zic in gandul meu: „Dupa sufletul omului”.

„Colega” mea de apartament, deja intrase in panica, vazand ca tot drumul plouase, dar pe masura ce ne-am apropiat de destinatia finala, s-a luminat la fata precum cerul, pe care in cele din urma a iesit soarele. 

Camera a fost foarte buna, cu balcon si vedere la mare, si cand spun la mare, ma refer la faptul ca atunci cand stateam intins in pat, vedeam marea...

Mancarea pe gustul tuturor, adica aveai de unde sa alegi, si cu carne (diferite animale de prin ograda), si fara (pentru „legumicultori”), de baut la fel, intre mese tot felul de… stiti voi care ati fost pe la AI.

Una peste alta nu am venit aici pentru mancat, dar ca sa nu mai avem grija asta, am ales AI, cu toate ca atunci cand am fost prin oras ne-am oprit si am mai „ciugulit” cate ceva traditional bulgaresc, ca de pizza, paste, kebab sau alte prostii de-astea suntem satui, si nici nu suntem adeptii acestui concept.

Pot sa va spun ca orasul vechi se gaseste amplasat pe o peninsula, avand o lungime de cca 850 m si o latime de cca 350 m, unde se ajunge printr-un istm. De-a lungul existentei sale indelungate, si-a pierdut 1/3 din teritoriu, acesta fiind acoperit de apa
In trecut, grecii, atunci cand au colonizat asezarea, l-au denumit „Melsambria”, adica „orasul lui Melsa”, probabil intemeietorul asezarii. Apoi, a purtat denumirea de „Mesambria”.

De-a lungul existentei sale indelungate, si-a pierdut 1/3 din teritoriu, acesta fiind acoperit de apa.

La 80 de metri distanţă de tarm, sub apa, inca se mai pot vedea urmele zidurilor fortaretei (pentru cei ce fac plimbari cu vaporasul).

Moara de vant, din lemn, devenita deja simbol al orasului
Statuia Sf. Nicolae - patronul pescarilor

Din secolul al XI-lea, numele slav de Nessebar, a fost folosit in locul numelui de Mesemvria.

Orasul a fost subjugat de catre turci in 1396, iar in 1453 a cazut total sub Imperiul Otoman.

Orasul a fost subjugat de catre turci in 1396, iar in 1453 a cazut total sub Imperiul Otoman

Se spune ca sultanii, nu au interzis niciodata localnicilor sa se roage in bisericile crestine, sau sa-si ridice altele noi.

Si-a pastrat importanta ca port de-a lungul dominatiei otomane.

Biserica lui Hristos Pantocrator
Biserica Sf. Ioan Botezatorul
Biserica Sf. Sofia
Biserica "Adormirii Maicii Domnului"
Biserica "Sf. Paraschiva"
Biserica Maicii Eleusa

Dupa eliberare, Nessebar s-a transformat intr-un mic orasel de pescari.

Atunci cand pasesti pe labirintul strazilor inguste frumos pietruite, cand treci pe langa casele albe din piatra si lemn, faleze inalte, restaurante pescaresti, cafenele cochete, ce te imbie la o vacanta romantica si inedita, realizezi ca nu intamplator, orasul a fost declarat rezervatie arhitecturala si arheologica.

Mostenirea culturala poate fi observata de turisti (desigur care sunt interesati), in patru muzee existente: de arheologie, etnografie, Biserica Sf. Stefan care conţine fresce din sec. XI-XVII si Biserica Sf. Spas care contine fresce din secolul 17.

Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu portile sale care dateaza din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI, cele pastrate din secolele X-XI, din perioada medievala, dau orasului in prezent o atmosfera speciala.

Mai poti vedea baia turceasca si moara de vant.

Daca ai putina imaginatie si stai retras cateva minute pe o banca, cu ochii inchisi, deja incepi sa-ti imaginezi forfota de pe strazi a acelor vremuri.

Negustori, comercianti, pescari, ateliere cu mestesugari, hanuri si cate si mai cate.

Teatrul

Cum erau oamenii imbracati, cum negociau, care era atmosfera din hanuri, ce marfuri aveau pe tarabe… 

Cand deschizi ochii, ai impresia ca ai calatorit inapoi in timp.

Pentru ca stiu sa-si puna in valoare mostenirea lasata de-a lungul timpului, odata cu includerea centrului istoric Nessebar in patrimoniul UNESCO, vecinii nostri bulgari, au inceput reamenajrea vechilor cladiri cu etaje de lemn, cladiri tipice pescarilor greci si bulgari din secolele trecute, si chiar au construit unele noi, respectand modelele anterioare secolului XX.

Posibilitatea de cazare este diversificata, de la case si vile situate in orasul vechi, la hoteluri luxoase de patru stele in zona noua a statiunii.

Cele din urma sunt construite in general pe plaja, avand piscine, centre SPA, sali de fitness, locuri de joaca pentru copii.

In statiune sunt doua plaje principale (una in partea de nord a orasului vechi, spre Sunny Beach, si alta in partea de sud) fiind dintre cele mai bune de pe litoralul bulgaresc, cu nisipul fin, si fiind destul de mare pentru intreaga capacitate de cazare a statiunii.
Vedere de pe terasa hotelului noaptea
Si pentru ca sunt foarte multi turisti romani care vin aici foarte des, au inceput ca peste tot sa apara si meniul in limba noastra

Lasă un răspuns