No Comments

Zabljak

- Portret de calatorie -

Nici nu stiu cand au trecut anii de cand am fost intr-un circuit in tarile fostei Republici Iugoslavia. Am inceput cu frumosul oras Zabljak, dealtfel unde ne-am si cazat.

Prima oara se intampla in 2008 apoi am revenit in 2018. De aceasta data doar in Muntenegru.

In drum spre Zabljak

Am tot auzit de faptul ca Balcanii merita vazuti. Ma gandisem cu un an in urma sa fac o incursiune, mai ales ca se linistisera apele cu conflictele de acolo.

Am cautat pe internet informatii despre tarile pe care urma sa le vizitez: Serbia, Muntenegru, Croatia, Slovenia din fosta RSF Iugoslavia. Nu am fost si in Bosnia-Hertegovina si Macedonia pentru ca nu aveam cum sa parcurg tot traseul care sa le includa.

Asadar prima zi traseul parcurs a fost: Bucuresti - Alexandria - Craiova - Dr. Turnu Severin - Smederevo.

Smederevo este o localitate in apropiere de Belgrad (20-30 km).

Aici am „petrecut” prima noapte la Hotel Tar. Drumul pana acolo pe malul sarbesc al Dunarii, de la Portile de Fier 1 a fost deosebit de pitoresc si liber.

Seara am mancat la restaurantul hotelului ceva cu specific sarbesc Karađorđeva Šnicla (snitel Carageorge).

Cetatea Golubăț fortareata medievala pe malul drept al Dunarii, in Serbia
Seara am mancat la restaurantul hotelului ceva cu specific sarbesc Karađorđeva Šnicla (snitel Carageorge).

Preparatul este facut din carne umpluta cu kajmak si bacon, prajita la tigaie, servit cu sos tartar, fiind o versiune cordon bleu.

Foarte bun… la fel si pretul. Ce mi-a placut cel mai mult aici a fost ca poti sa platesti cu euro, cu dinari sarbesti, cu ce vrei sau cu ce ai, sau juma/juma, orice fel, nu au pretentie oamenii.

De doua ori in Zabliak

A doua zi dupa micul dejun am plecat spre Muntenegru pe traseul Mladenovac – Topola – Cacak – Uzice – Prijepolje – Zabljak.

La granita cu Muntenegru am prezentat pasaportul, aceasta tara nefiind in UE (ulterior se poate intra si cu CI). Am achitat o taxa de 10 euro (ecologica spun ei) si am primit o vigneta pe care mi-a lipit-o pe parbriz chiar vamesa.

Dat fiind faptul ca am fost aici de doua ori voi face un rezumat care va cuprinde ambele “stationari”.

In anul 2008 ne-am cazat la Hotel Sky unde am ajuns destul de tarziu. Dupa ce ne-am cazat am mers la restaurantul hotelului sa mancam ceva. Listasem mancaruri si bauturi traditionale din Muntenegru

Njeguski steak aminteste de cordon bleu frantuzesc, servit cu prosciutto si branza kajmak, legume trase la tigaie si cartofi prajiti. Am luat „o tarie”  la inceput (rakija, gen tuica sau palinca, destul de tare), de prune, si o sticla de vin rosu „Plantaze Vrnac”.

A doua zi cand am plecat spre Budva ne-am abatut putin din drum. Ne-am oprit la Lacul Negru – Crna Jezero un lac glaciar aflat pe Muntele Durmitor.

Am revenit in Zabliak…

… de aceasta data in anul 2018. Gazdele foarte primitoare. Era o afacere de familie. Nu prea ne intelegeam cu cei doi soti, proprietarii care se ocupau de casa si oaspeti dat fiind faptul ca nu stiau limba engleza. In schimb “l-am prins” de cateva ori pe baiatul lor si am lamurit unele lucruri.

Am inchiriat un apartament intr-o vila care era dotat cu tot ce aveai nevoie.

Despre Zabljak

Zabljak este cel mai inalt oras locuit (1.456m) din peninsula Balcanica cu o populatie de aproximativ 1.700 de locuitori.

Face parte din Parcul National Durmitor fiind unul dintre cele mai vizitate locuri din sudul Europei. Numele orasului vine de la “Varezina Voda  – apa lui Varezin” – raul care strabate locul.

Intre anii 1482 si 1857 tara a fost sub Imperiul Otoman. Cele mai mari adaposturi de la invazia turceasca au fost  manastirile si bisericile ortodoxe.

Locuitorii din Zabljak i-au invins pe turci in mai multe randuri. Spiritul de lupta si curajul muntenegrenilor nu i-au lasat pe turci niciodata sa-si stabileasca puterea aici.

Bisericile de aici fost construite pentru a onora marile victorii asupra invadatorilor otomani.

Tara Brige
Podul Đurđevića Tara este unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea Canionul Tara din Muntenegru. A fost construit initial pentru a conecta indepartata regiune Durmitor cu restul Regatului Iugoslaviei. Podul a fost inceput in 1937 si terminat in 1940. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost scena unor batalii aprige si al rezistentei partizane.

In al Doilea Razboi Mondial oamenii din Zabljak si Durmitor au luptat si impotriva fascistilor. Au reusit sa formeze un corp de insurgenti. Pentru o scurta perioada a fost un bastion al marelui lider iugoslav, Josip Broz Tito.

Dupa razboi a devenit un adevarat paradis pentru turistii din intreaga lume. Astazi este cea mai importanta statiune de iarna din regiune cu multe obiective frumoase de explorat.

Aici zapada poate sta mai mult de 6 lunia ajungand adesea pana la 2 metri.

Monumentul eroului locotenentul Božidar Žugić ucis de fascistii maghiari la 13 aprilie 1941 care au cerut predarea neconditionata. El i-a spus comandantului sau “Domnule colonel, nu asa se apara patria! Eu nu ma predau, ofiterul iugoslav nu se preda, el poate doar sa moara!”

Lacul Negru - Crno Jezero

Asa cum am scris la inceput, in afara de Canionul Tara si Parcul National Durmitor, Lacul Negru sau Crno Jezero este un punct de atractie deosebit.

Lacul este inconjurat de paduri de conifere si campuri de iarba si flori. Aerul curat, flora si fauna diversa, salbaticia il fac una dintre cele mai populare evadari din oras.

Aici gasiti copaci de pana la 50 m inaltime si batrani de peste 400 de ani. De asemenea ierburi precum afine, patlagina, cimbru și multe altele care sunt bune pentru anumite boli.

In padurile de langa Zabljak puteti gasi lupi, ursi bruni, vulturi, cocosi de padure, potarnichi, mistreti si pisici salbatice, capre si multe altele.

Este situat la aproximativ 3 km de Zabljak la o altitudine de 1418 metri. Originea lui este si face parte din Parcul National Durmitor, care se afla sub protectia UNESCO. Legenda spune ca lacul a fost creat de Sfantul Sava. Lacul insusi si imprejurimile sale formeaza una dintre idilele montane magice aproape de basm.

Este situat la poalele Varfului Medjed si este format din doua lacuri, Lacul Mare si Lacul Mic. Ele sunt conectate printr-un parau ingust.

Toata suprafata are aproximativ 1.155 m lungime. Interesant este ca Lacul Mic are un volum mai mare decat Lacul Mare, datorita adancimii sale mai mari.

Noi ne-am rezervat o zi pentru a face o plimbare prin natura ocolind tot lacul. Astfel ne-am putut bucura pe indelete de frumusetea lui si a peisajului care-l inconjoara. Aerul curat, liniste, pasarile ciripeau, broastele oracaiau...

Pe langa frumusetea naturala care il inconjoara se remarca si prin privelistile fenomenale si pesterile care se afla in imediata apropiere.

Tot aici se gaseste si Pestera lui Tito – care este situata langa micul lac. Are o semnificatie istorica deoarece in 1943 impreuna cu partizanii, Josip Broz Tito a ramas in pestera.

Se crede ca planul pentru batalia de pe Sutjeska a fost conceput in acest loc.

Lasă un răspuns