No Comments
Hallstatt

- Portret de calatorie -

Asa cum am scris in articolul despre Abtenau, mi-am ales cateva obiective de vizitat in regiunea Salzburg. Primul a fost Hallstatt, un sat aflat chiar pe malul lacului cu acelasi nume.

Este inscris pe lista UNESCO din 1997 si cunoscut pentru productia de sare, din vremuri indepartate, sarea fiind o resursa foarte valoroasa in aceasta zona. 

Statuie a unei femei, lucratoare la sare, se afla la intrarea satului ca o amintire a bogatiei si culturii sale

Numarul locuitorilor este foarte mic (aproximativ 800).

Poate fi parcurs la pas in maxim 10 minute.

Waldbach, un rau cu o lungime de trei km, coboara de la o altitudine de 913m. De-a lungul lui se formeaza mai multe cascade, intr-un peisaj foarte pitoresc, dar pe alocuri destul de greu accesibil, recomandat in special celor cu experienta
Telecabina va poarta la 360m deasupra orasului ofera o vedere unica asupra centrului istoric al orasului, lacului si regiunii Dachstein Salzkammergut
O vedere unica a orasului si a muntilor o puteti avea daca faceti o plimbare pe lac
Monument ridicat in amintirea victimelor WW 1 si WW 2
Johann Georg Ramsauer (1795 - 1874). Este directorul sapaturilor din cimitirul Hallstatt (1846–1863). Statuia poate fi vazuta in micul parc, din centrul Hallstatt. Ramsauer este infatisat intr-o statuie de bronz in marime naturala, imbracat in haine istorice, tinand instrumentul arheologic in mana stanga.

Ca o curiozitate, locul pe care este amplasat orasul, fiind foarte stancos, iar spatiul dedicat cimitirului fiind redus, este nevoie ca in general la 10 ani, sa se faca exhumarea celor inmormantati intr-un osuar special amenajat, pentru a face loc celor decedati ulterior (o informatie sinistra), o colectie de cranii decorate cu nume, profesii, proprietar, data decesului, fiind pastrate in capela.

O vizita la Muzeul patrimoniului cultural Hallstatt permite o perspectiva unica asupra istoriei fascinante a sitului cultural Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut. Muzeul a fost complet restaurat si renovat si are facilitati moderne pentru vizitatori.
Piata din centrul orasului este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase locuri din Hallstatt. In fiecare an, oaspetii din intreaga lume se intalnesc in aceasta piata inconjurata de casute pitoresti. Aici turistii vor gasi cafenele unde sa se relaxeze, restaurante, hoteluri si, desigur, suveniruri.
In centrul pietei se afla statuia Sfintei Treimi. La 6 ani dupa ce a fost ridicata, a avut parte de unul dintre cele mai mari dezastre ale orasului. Pe 20 septembrie 1750, s-a raspandit un incendiu din casa „Keferbäcks” (actual locul Café Derbl), care a distrus aproape toate cladirile din piata (35 de case au luat foc).
Case colorate în fața Bisericii Catolice Hallstatt
Biserica Evanghelica din Hallstatt. Invataturile lui Martin Luther au devenit populare, in special printre mineri, in secolul al XVI-lea în Salzkammergut. In aceasta perioada de reforma religioasa au fost multe framantari intre catolici si protestanti, cei din urma fiind destul de oprimati…
In 1781, imparatul Iosif al II-lea a aratat o oarecare toleranta religioasa si le-a permis protestantilor sa-si practice credinta (cu restrictii). Biserica neogotica, evanghelica, care exista astazi in Hallstatt, a fost construita in 1863. Imparatul Franz Josef I (1861) a declarat ca credintele evagelice si catolice ar trebui tolerate in mod egal.
Löckerbrunnen am Baderplatz, izvor de apa potabila rece si proaspata. Uneori se sta la rand deoarece apa care se scurge este in cantitati destul de mici
Suveniruri si artizanat
Casele asezate pe pante, fac ca si astazi, Hallstatt sa nu fie usor accesibil.
Orasul a inceput ca un sat de extractie a sarii din minele de pe dealuri.
Vedere clasica spre Hallstatt
Panorama de langa docurile de barci asupra satului

Lasă un răspuns