Zadar
- Portret de calatorie -
Zadar este un muzeu in aer liber unde veti gasi unele dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura si mostenire culturala de pe Coasta de est a Adriaticii.
Istoria orasului Zadar
Este un oras al carui trecut dateaza de 3.000 de ani cand a fost mentionat pentru prima data ca asezare in documente scrise si artefacte istorice. A devenit un centru complet urbanizat in perioada antica romana si a ramas ca atare continuu inca doua milenii.
Am poposit cateva ore in drum spre Opatija pentru a vedea atat cat am avut timp si acest oras. A fost unul dintre cele mai importante orase de pe coasta orientala a Adriaticii si o destinatie pentru aventurieri, poeti si scriitori.
Cu fiecare pas pe care il faci, strazile, pietele, faleza, bisericile isi dezvaluie vechimea si continuitatea.
In acelasi timp constructiile noi arata viziunea modernitatii si inspira noii calatori. In perioada Imperiului Roman, Zadarul a fost construit si urbanizat, cu alte cuvinte a inflorit.
Forumul Roman din Zadar este martorul acelei perioade. A mai apartinut Regatului Napoli si Sfantului Imperiu Roman chiar pana in 1409, cand Zadar si Dalmatia au fost vandute Republicii Venetiene.
Odata cu construirea noului sistem de cetati si ziduri care a schimbat in mod semnificativ aspectul orasului, Zadar a devenit in curand cel mai mare oras-cetate din Republica Venetiene.
Sistemul sau de aparare este inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Din 1991, Zadar face parte din Republica Croatia, infiintata in Razboiul Patriei si dupa declararea independentei fata de Republica Federala Socialista Iugoslavia.
Atractii in Zadar
Zidurile orasului Zadar – Patrimoniul Mondial UNESCO
Zadar este unul dintre acele orase istorice europene a caror identitate este legata de Patrimoniul Mondial UNESCO din 2017.
Astazi peretii reprezinta o promenada indragita pentru calatorii din intreaga lume.
A fost ridicata deasupra nivelului marii cu figura sculptata a Sfantului Hrisogon calare si leul inaripat al Sfantului Marcu, stema Republicii Venetia.
Cu timpul aceasta poarta a devenit unul dintre cele mai frumoase monumente si o capodopera a arhitecturii renascentiste.
Intre portul feribotului si piata orasului se afla Poarta Marii, cunoscuta si sub denumirea de Poarta Sfantului Hrisogon, datorita unei bisericute din apropiere dedicata acestui patron al Zadarului.
A fost construita in 1573 in cinstea victoriei armatei crestine peste armata Imperiului Otoman din Lepanto.
Poarta este modelata de componente incorporate ale unui arc de triumf roman pe care Melia Aniana, fosta cetateana romana din Zadar l-a ridicat in memoria sotului ei.
In locul ei a fost construita o cisterna mare pentru apa potabila cu cinci puturi decorate si s-au pastrat parti din apeductul care aducea apa direct din Lacul Vrana. Dupa ce pericolul a trecut pe santier a fost construit un zid de protectie.
Faimoasa Orga Marii se afla langa o alta instalatie moderna, Salutarea Soarelui. Sunetele pe care le produce Orga Marii sunt rezultatul eliberarii energiei marii sau mai degraba valurilor si mareelor.
Se intinde pe aproximativ saptezeci de metri ai falezei Zadarului sub care, au fost instalate 35 de conducte de diverse lungimi, diametre si pante.
Piata Poporului
Tot ceea ce a contat vreodata la Zadar inca din perioada medievala, s-a intamplat sau s-a auzit la Piata Poporului. Piata Poporului este centrul vietii si centrul administrativ de astazi al orasului Zadar, impreuna cu Loggia orasului.
Din Piata Poporului strazi adiacente duc in toate directiile. Spre Kalelarga, Faleza (Riva), Piata Cinci Fantâni sau spre piata de pește.
Pe partea opusa a Pietei, Santinela Orasului poate fi gasita din a doua jumatate a secolului al XVI -lea, cu un turn cu ceas care este in functiune din 1803.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.