Pula
- Portret de calatorie -
Orasul Pula este situat in varful sudic al peninsulei Istria si este cel mai mare oras din zona. Situat sub sapte dealuri si cu vedere la Marea Adriatica ofera imprejurimi magice.
Istoria orasului Pula
Legenda Argonautilor
Legenda descrie urmarirea colhidienilor dupa nava Argo si Lana de Aur. Supusii regelui Colhidei au renuntat la continuarea urmaririi dupa moartea fiului regelui lor.
Temandu-se ca vor fi pedepsiti pentru moartea lui si esecul cautarii daca se intorc in Colhida, au decis sa se stabileasca unde murise printul.
Prin urmare Pula a devenit nu numai un port de refugiu pentru fugarii colchidieni, ci si locul lor de exil.
Cel mai faimos geograf al antichitatii – Strabon – sustine ca asa a fost fondata Pula si, conform acestei legende, a fost acum aproximativ trei mii de ani.
Perioada romana
In perioada Imperiului Roman (secolele I-III) cele mai mari monumente clasice din Croatia au fost construite la Pula.
Cel mai magnific si cu siguranta cel mai central monument clasic este Amfiteatrul numit popular Arena. Acest Amfiteatru folosit pentru lupte intre oameni si animale, a fost construit in secolul I d.Hr., in timpul domniei impăratului Vespasian.
Planul este eliptic, dimensiunea sa fiind de aproximativ 130m x 105m, si 32 m inaltime il plaseaza ca al saselea ca marime amfiteatru roman existent astazi.
Odinioara Arena putea gazdui pana la 23.000 de spectatori, in timp ce astazi poate gazdui aproximativ 5.000 de persoane.
Avea sistemele sale de alimentare cu apa si canalizare, Forum, care era centrul administrativ, comercial si religios, capitolium cu temple (in Forum), doua teatre, cimitirul mare mentionat de Dante in „Divina Comedie”, case bogat ornamentate cu mozaicuri si marmura.
In afara portilor orasului se aflau cimitirele numite necropole. Fragmente din monumentele gasite in aceste zone de inmormantare sunt pastrate astazi in Muzeul de Arheologie din Istria.
Forumul, piata centrala a orasului Pula antica si medievala, era inconjurat pe trei laturi de arcade cu statui si reliefuri si pe latura de nord de temple. Templul lui Augustus, construit intre 2 i.Hr. si 14 d.Hr., s-a pastrat complet pana in prezent.
Teatrul Roman Mare este situat in afara orasului si a fost complet distrus. Doar un fragment din relieful sau de pe peretele exterior se pastreaza la Muzeul de Arheologie din Istria.
Perioada feudalismului pana azi
In a doua jumatate a secolului al VI-lea, slavii si-au inceput invadarea peninsulei Istria.
Dupa lupte indelungate populatia a scazut iar comertul si productia s-au oprit.
In 1150 Pula a jurat credinta Republicii Venetia si a acceptat toate obligatiile fata de aceasta. Trebuia sa plateasca tribut, sa construiasca si sa doteze galere, sa o sustina in razboaie etc.
In secolele al XIV-lea, al XV-lea si al XVI-lea, Pula a fost atacata si cucerita de armatele genoveze, croato-ungare si habsburgice, provocand devastarea numeroaselor asezari si sate medievale.
Pe langa razboi, populatia de aici si Istria a fost decimata de numeroase epidemii de ciuma, malarie, febra tifoida si variola.
Cu toate acestea datorita pozitiei sale geografice si a importantei portului sau pentru rutele comerciale, nu putea disparea.
Dupa anul revolutionar 1848, Imperiul Austro-Ungar si-a dat seama de importanta portului.
Atunci a inceput dezvoltarea intensiva a unui imens port si santier naval.
Acest lucru a dus la asezarea treptata a orasului si in 50 de ani populatia a crescut de la 1.126 de persoane la aproximativ 40.000.
Sub protectoratul de la Viena limba oficiala in Pula era germana, dar italiana a ramas limba de zi cu zi folosita, in timp ce folosirea croatei a disparut complet foarte curand.
Dupa razboi si ocupatia germana, Pula a intrat sub administratia anglo-americana. In 1947 s-a indreptat in cele din urma catre Croatia si prin urmare, Iugoslavia.
Acest lucru a provocat inca un exod al cetatnilor italieni nemultumiti.
A marcat inceputul unei noi perioade in istoria orasului care a durat pana cand Croatia si-a castigat independenta.
Amfiteatrul
Amfiteatrul este situat in afara zidurilor orasului vechi datorita dimensiunii si configurației sale geografice.
Drumul care duce la centru a fost construit in timpul imparatului Vespasian si a primit numele – Via Flavia.
Chiar si astazi reprezinta unul dintre principalele drumuri ale orasului.
Este cel mai faimos si important monument punctul de plecare si de sfarsit al oricarui tur de vizitare a obiectivelor turistice de aici.
Numit popular “Arena din Pula”, a fost candva locul luptelor de gladiatori.
A fost construita in secolul I d.Hr. in timpul domniei imparatului Vespasian in acelasi timp cu magnificul Colosseum din Roma.
Luptele aveau loc in zona centrala numita arena, iar spectatorii puteau sa stea pe treptele de piatra sau in galerie.
Se estimeaza ca Amfiteatrul ar putea gazdui aproximativ 20.000 de spectatori.
Pentru constructia sa a fost folosit calcarul local. In Evul Mediu a fost locul pentru turnee si targuri de cavaleri.
Pasajele subterane folosite candva de gladiatori, gazduiesc in prezent o expozitie regulata de viticultura si cultivarea maslinilor in Istria din cele mai vechi timpuri.
Exponatele includ reconstructii ale masinilor folosite candva pentru producerea uleiului de masline si a vinului (mori, teascuri, vase) si amfore folosite pentru depozitarea si transportul uleiului de masline si vinului.
Astazi este locul de desfasurare a numeroase evenimente diferite — Festivalul de Film de la Pula, concerte, opera, balet, competiții sportive… deoarece capacitatea sa este de aproximativ 5.000 de spectatori.
In fiecare saptamana in lunile de vara, Arena gazduieste lupte de gladiatori ca parte a spectacolului istoric si de divertisment „Spectacvla Antiqva”.
Alte obiective din orasul Pula
In afara de Arena mai se poate vizita si Templul lui Augustus, Arcul de Triumf roman (Arcul Serjii), Cimitirul Naval, Porta Gemina, Twin Gates, Muzeul Istoric si Maritim, Acvariul, Teatrul Roman sunt doar cateva puncte de reper care pot fi vazute.
Din pacate timpul nu ne-a permis sa mergem la cat mai multe dintre acestea. Poate ca vom reveni pentru a ne bucura de restul obiectivelor nevizitate.
Categories: Croatia
Tags: Croatia Peninsula Istria Pula
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.