No Comments
Padurea Caraorman

- Portret de calatorie -

Ca si in ziua precedenta ne-am intalnit cu dl. Marius, Capitanul nostru de cursa lunga care ne-a purtat pe frumoasele canale si lacuri spre Padurea Caraorman. 

Am urmat urmatorul traseu: Mahmudia, Murighiol, Bucla Dunarea Veche, Canalul Uzlina, Lacul Uzlina. Lacul Isac-Isacel, Canalul Isacel,  Canalul Licov, Canalul Caraorman si destinatia padurea din localitatea Caraorman.

De-a lungul drumului, dl. Marius ne-a dat unele explicatii pentru a stii cat mai multe detalii despre “Taramul dintre ape”, asa cum imi place mie sa-i spun.

Ajunsi la pontonul de la Caraorman am debarcat. De aici am fost preluati de un domn cu un tractor cu remorca care ne-a purtat inspre rezervatie.

“Utilajul” dealtfel foarte interesant a trecut cu brio printre sleaurile de nisip.

Cel mai mare dusman al nostru care pot sa spun ca ne-a stricat excursia a fost de departe tantarul si taunul. Bineinteles ca au fost roiuri… nu cate un reprezentant.

Recomandarea mea la efectuarea acestei excursii. Pantaloni lungi si bluza cu maneca lunga. Culori inchise. Nu va parfumati. Incercati sa aveti la voi spray impotriva insectelor si apa de baut mai ales daca este cald.

Tot domnul care ne-a dus cu tractorul ne-a povestit cam tot ce se putea afla despre acest loc. Cateva lucruri care le-am retinut de la dansul vi le impartasesc mai departe. Insa ce mi-a atras atentia in mod deosebit a fost faptul ca dansul, si nu numai, se plange de “inamicul public numarul 1: SACALUL”… Acesta s-a inmultit foarte mult si cam le da de furca localnicilor.

Padurea Caraorman a fost declarata monument al naturii in 1940. Aceasta zona protejata cuprinde cele mai dezvoltate dune de nisip din Delta.

Principala caracteristica a acestei paduri o constituie faptul ca este compusa in principal din stejari impunatori care au inaltimea de peste 30 de metri.

In afara de acesti stejari mai intalnim frasini, plopi si o varietate de specii de plante mediteraneene. Lianele ating si ele 25 de metri iar celelalte plante agatatoare cum ar fi vita de vie salbatica, iedera, hameiul si curpenul se intind si ele prin copaci.

Un punct de referinta al Padurii Caraorman este „Stejarul ingenuncheat„. Este considerat cel mai mare stejar din Delta Dunarii. Are o varsta de 400 de ani iar circumferinta lui este de patru metri.

Este numit asa datorita ramurilor ce s-au intins pana la nivelul solului. Daca veti urmari si inregistrarea pe canalul de Youtube veti auzi poveste acestui stejar spusa de cel care ne-a fost ghid.

Tot aici gasim „Fantana Vanatorilor„ care se afla in apropierea „Stejarului ingenuncheat”. Acest ansamblu reprezinta o reproducere a sculpturii „Masa tacerii” de Constantin Brancusi.
Padurea Caraorman este un loc bun pentru traiul in tihna al vulturului codalb. Dunele de nisip din apropierea satului se remarca prin inaltimi ce depasesc sapte metri.

Aceasta a fost ultima zi si excursie petrecuta la Baltenii de Sus – Pensiunea 4 Salcii.

Visited 43 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns