No Comments
- Portret de calatorie -
Manastirea Celic Dere

Urmatoarea oprire dupa ce am plecat de la Bazilica Paleocrestina a fost la Manastirea Celic Dere din comuna Frecatei. Am ajuns aici pe la orele amiezii. Nu m-a deranjat linstea gasita. Nu se auzeau decat pasarile care cantau, albinele, bondarii, pasii si respiratia noastra.

Manastirea Celic Dere se afla amplasata pe o colina si este destul de mers pana ajungi la ea. Domeniul care ii apartine si locul unde este amplasata dispune de o mare pajiste pe partea dreapta iar pe cea stanga se afla chiliile in apropierea.

Este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra. Numele este luat de la paraul Celic-Dere - „paraiasul de otel” in limba turca.

Aleea care duce pana la manastire este marginita de flori si este pietruita. Pe pajiste se afla amplasata o moara de vant considerata monument de arhitectura.

Lacasul a fost intemeiat intre anii 1841 – 1844 ca manastire mixta. Apoi vreme de 10 ani manastirea a fost parasita si distrusa in timpul Razboiului Crimeei. In 1846 calugarilor li s-a construit un schit la Cilicul de Jos – actuala manasire Saon iar manastirea Celic a ramas pentru calugarite.

In manastire se afla icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni imbracata in argint si poleita cu aur care a scapat de doua ori din foc, Icoana Mantuitorului Iisus Hristos „care se curata singura” si icoana Maicii Domnului Eleusa – Induratoarea sau Grabnic Ajutatoarea. Muzeul colectiilor bisericesti adaposteste obiecte de valoare istorica, artistica si documentata.

La intrarea in incinta trecem pe langa cladirea cu etaj, construita in 1919, la parterul careia din 1954 este paraclisul, iar in stanga intrarii cladirea staretiei si a catorva chilii.

Alte cladiri sunt in afara incintei, in spatele cladirii cu paraclis. In incinta mare a manastirii sunt parcuri cu iarba, flori, arbusti si arbori, precum si alei betonate pentru circulatie, prevazute cu banci pentru odihna.

Visited 27 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns