Manastirea Moldovita
- Portret de calatorie -
In codrii ce acopereau odinioara clinurile celor doua obcine din stanga, si din dreapta Moldovitei, precum si pe paraul Ciumarna in sus, vietuiau, inca din sec. XIV-lea, numerosi pustnici care cu timpul si-au intemeiat o modesta bisericuta de lemn devenita ulterior Manastirea Moldovita.
Pe langa ea s-au inaltat, apoi chilii, luand astfel nastere o colectivitate duhovniceasca.
Sihastria aceasta avea sa fie extinsa, iar bisericuta din lemn avea sa fie inlocuita cu una din piatra, care a avut de suferit din cauza alunecarilor de teren si a cazut in paragina.
Ruinele acesteia se mai vad si astazi, nu departe de actuala manastire, intemeiata de Petru Rares in anul 1532.
Pictura murala a bisericii se integreaza in complexul picturii manastirilor bucovinene, impunindu-se ca – unul dintre cele mai importante monumente de arta romaneasca veche –
In acest context, Fecioara cu Pruncul, zugravita in luneta usii intrarii in naos, este considerata de exegeti ca fiind cea mai sensibila imagine plastica a maternitatii, din pictura noastra medievala.
Prin valoarea estetica exceptionala, imaginea Rastignirii sta foarte bine alaturi de oricare din realizarile picturii culte occidentale cu aceeasi tema.
Stilul grafic si pe alocuri miniaturizant al celui care a zugravit Manastirea Moldovita se desprinde si din icoana de hram – Bunavestire – aflata deasupra usii intrarii in gropnita.
Nou este si faptul ca in aceasta incapere a mormintelor se afla si o tainita – un spatiu secret care putea adaposti in vremuri grele odoarele bisericii, obiectele de cult si alte bunuri.
In naos sunt reprezentate cele mai de seama episoade din Patimile Domnului in forma de friza (povestire), ceea ce se numeste in popor “Drumul crucii”.
Citeste si despre Manastirea Humor
Categories: Suceava
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.