No Comments

Kusadasi

- Portret de calatorie -

Prima iesire din tara am facut-o in Turcia, intr-un concediu atunci cand am fost la Kusadasi. Am stat la Hotelul Adakule 5*. Ma consultasem cu colegii si prietenii referitor unde sa merg. 

Cum am ajuns la Kusadasi

Mai toti mi-au recomandat Turcia pentru ca-mi spusesera  ei “La turci daca vrei sa te simti boier. Si musai sa stai la 5*”.

Nestiind ce sa aleg din multimea de oferte care erau in Turcia am fost la mai multe agentii. Dupa mai multe incercari am intrat intr-o agentie de pe Magheru.

Aici am fost intampinati de o fata care dupa ce ne-a ascultat cam ce am dori ne-a pus la dispozitie o groaza de oferte.

De unde nu stiam unde sa mergem neavand nicio optiune, acum aveam prea multe si nu stiam ce sa alegem.

Am mers pe mana fetei care ne-a recomandat un circuit in Turcia cu un sejur de 7 zile la Kusadasi si 3 zile la Istanbul.

Tot ea ne-a recomandat Hotelul Adakule 5* care tocmai fusese renovat. Fusese luat de americani din cate am inteles, si era singurul hotel la care se platea in $.

La drum spre Kusadasi

A venit si ziua mult asteptata. Ziua plecarii. Emotii, deh era prima iesire. Am fost cu autocarul. Frumos. Nu mai fusesem cu autocarul… de nu mai tineam minte.

Am stat in fata la doua randuri de scaune fata de sofer. Prima noapte am dormit la Çanakkale dupa ce am trecut cu „feri” stramtoarea Dardanele. Drumul a durat circa 1/2 ora.

L-am facut noaptea deoarece am pierdut timpul dupa niste turisti care erau cu noi in autocar.

Vedere din balcon la hotelul din Çanakkale

A doua zi dimineata dupa ce am servit micul dejun la hotelul unde am innoptat am plecat catre Kusadasi. Ne-am oprit pe drum sa vedem calul troian care nu este cine stie ce mare scofala din punctul meu de vedere. Pe drum am fost impresionat de ceea ce am vazut pana a ajunge la destinatie.

Agricultura – campuri intregi irigate, pline cu rosii, castraveti si ardei – vii cat vedeai cu ochii – plantatii de maslini – soselele ca „oglinda”…

Multi cand aud de Turcia sau ca vorbim despre turci ne gandim ca sunt „vai mama lor”. Gresit. Sunt cu mult inaintea noastra din multe puncte de vedere.

Am ajuns in jurul pranzului la hotelul unde eram cazati.

Vedere din camera unde am fost cazati

Autocarul a oprit pe drum la fiecare hotel pentru a lasa turistii. Nu toti eram cazati la acelasi hotel. Unii erau la 3, 4 si 5*. La hotel am cerut camera la un etaj cat mai superior.

Acolo am si primit-o cu vedere la mare. Nu pot sa va descriu cum arata hotelul asta.

Este construit intr-un mic golf ceva de genul +8 nivele cu -8 nivele. La nivelul 0 este receptia, apoi cobori ori cu liftul ori pe scari pana la sala de mese, piscina, discoteca si mare, iar cand urci de la nivelul 0, mergi la camere... 

Cuvintele sunt de prisos. Recunosc ca a fost prima oara la all inclusive si am ramas fara cuvinte. La fel si serviciile.

Mancarea a fost diversificata pentru toate gusturile si cei mai pretentiosi.

Am avut trei excursii optionale pe care le-am onorat.

Prima era la Efes si locul unde este ingropata Fecioara Maria.

A doua o croaziera pe mare cu un cataraman si o masa intr-un golf unde acostam.

Iar cea de-a treia, o seara turceasca care pana la urma a fost in incinta hotelului si nu a mai fost nevoie sa o platim. 

Efes

Este considerata una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Fondata initial ca o asezare greaca antica la Marea Egee a devenit mai tarziu capitala guvernului roman din Asia.

In timpul Republicii Romane a detinut statutul de oras „liber”, desi era sub control roman. Orasului i s-a permis sa bata propria moneda si sa aiba propriul consiliu municipal.

Portul sau mediteranean a fost unul dintre cele mai importante pentru exportul de produse catre lumea antica.

Dupa ce a fost ocupat de romani in anul 133 d.C. a devenit capitala provinciei romane Asia.

Reformele lui Augustus au imbunatatit economia orasului si au initiat o perioada de pace si prosperitate care a durat pana in secolul al III-lea d.Hr.

Efesul se mandreste cu ruinele impresionante care au fost construite in timpul domniei lui Augustus (r. 27 î.Hr. – 14 d.Hr.) si a succesorului sau Tiberius (r.14-37 d.Hr.).

Cuprinde vestigii importante din perioada elenistica si romana (agora, forum, odeon, biblioteca lui Celsus, stadion etc), precum si din epoca bizantina (ruine de biserici).

Agora sau piata orasului a servit drept centru al cartierului de afaceri din Efesul antic.

Era ca un nod pentru comertul facut in oras din tot Imperiul, in special din Orientul Roman.

Piata se intinde pe o suprafata de 112 metri patrati. Constructia sa a inceput in timpul domniei lui Tiberiu in aproximativ anul 23 d.Hr. si a fost finalizata aproximativ treizeci de ani mai tarziu.

Plimbarea pe mare cu un cataraman a fost o experienta foarte frumoasa mai ales ca nu mai fusesem niciodata. Am oprit prin diferite golfulete unde am facut baie, am mancat... a fost super.
Seara turceasca a fost si ea deosebita mai ales ca s-a tinut pe o terasa din incinta hotelului si nu a trebuit sa mai plecam pana in Kusadasi.

In orasul Kusadasi coboram aproape in fiecare zi. Erau 3 km. Ori pe jos ori cu maxi taxi. Am fost in port, in bazar, pe strazi.

Peste tot foarte curat, multa vegetatie, oamenii foarte amabili. Am fost la banca sa schimb niste dolari in lire turcesti, iar cei de acolo ne-au trimis la casa de schimb deoarece avea un curs mai bun.

In bazar lucruri de tot felul. Fiecare vrea sa negocieze cu tine sa-ti vanda ceva. Toti negustorii stiu sa vorbeasca mai multe limbi straine. In afara de engleza pe care o cunosc foarte bine majoritatea, vorbesc si franceza, rusa, italiana, germana, iraniana (persana).

A trecut foarte repede ca tot ce-i frumos.

Am plecat apoi catre Istanbul, cu un popas la Pamukkale si Hierapolis. 

Categories: Turcia

Tags:

Lasă un răspuns