Dubrovnik
- Portret de calatorie -
Am ajuns prima oara in Dubrovnik in anul 2010, atunci cand am facut un circuit in fosta Republica Iugoslavia (mai putin Bosnia-Hertegovina).
Cum am ajuns in Dubrovnik
Dupa cateva zile in Budva (Muntenegru), am luat-o din loc spre Croatia unde am facut “o escala” de cateva ore in Dubrovnik. Am gasit o parcare subterana aproape de centrul vechi.
A doua oara am revenit in 2018 cand mi-am petrecut concediul in Muntenegru. Atunci am dat “o fuga” pentru a vedea ce mai este nou. Am lasat masina ceva mai departe, in parcarea unui magazin de aceasta data. Apoi am mers pe jos pana in Centrul Vechi al orasului.
Despre Dubrovnik
Orasul Vechi are patru porti de intrare: Pile, Ploce, Peskarija si poarta Gate. Noi am intrat pe poarta Pile cea mai impunatoare dintre ele. La ea se ajunge traversand un pod de piatra care era ridicat peste un sant cu apa.
A apartinut Republicii Raguza care a devenit o mare putere economica fiind capabila sa concureze si cu Republica Venetiana.
Raguza si-a schimbat denumirea in Dubrovnik in anul 1918, cand a intrat in componenta Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, ce a devenit Iugoslavia in 1929.
Zidurile cetatii se intind pe o lungime de aproximativ 2km si o inaltime de 25 m. Plimbarea pe ziduri este principala atractie a orasului, oferind o frumoasa priveliste asupra orasului si a marii. Fiind foarte cald in timpul verii te cam “topesti” daca faci aceasta plimbare.
Era una dintre rarele oaze ale libertatii. Datorită priceperii de negociere cu venetienii si turcii, Dubrovnik si-a pastrat libertatea timp de secole, pana la sosirea armatei lui Napoleon. „Libertatea” a ramas pana in ziua de astazi simbolul oraşului si localitatilor din imprejurimi. Vechiul steag al orasului contine cuvantul
Libertas (libertate), iar la intrarea in fortareata Laurentia Lovrijenac, amplasata in afara zidurilor orasului, se afla inscriptia “Non bene pro toto libertas venditur auro” – Nu e bine sa fie vanduta libertatea, pentru tot aurul.
Puncte de reper in Dubrovnik
Odata ce am intrat in centrul vechi, am ajuns pe strada principala Stradum, loc unde se gasesc numeroase cafenele si terase. Pe aceasta strada sunt perpendiculare mai multe stradute, unele foarte inguste, care se intrepatrund ca o tesatura de paianjen. La captul strazii principale se vede Turnul cu ceas, iar pe partea dreapta Biserica Sf. Blaise. Tot aici se gaseste Piata Luza si Palatul Sponza.
Strazile mai retrase si ferite de soare sunt locul unde puteti sa va odihniti si sa incercati la pranz cateva bucate traditionale, in special cele cu specific pescaresc. |
De fiecare data forfota mare. Strazile aglomerate, un du-te-vino, cozi pana si la bancomate croatii nu trecusera inca la euro… Asa cum am spus sunt multe terase unde se poate manca si bea o cafea, un suc, o bere… Oferta este bogata si variata pentru toate gusturile. Noi am stat in port unde briza marii ne-a incantat pentru o clipa de respiro.
Categories: Croatia
Tags: Coasta Dalmata Croatia Dubrovnik Marea Adriatica Patrimoniul Mondial UNESCO
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.