Cetatea Deva
- Portret de calatorie -
De cate ori am plecat in concediu in ultimii ani (trecand granita de vest), aproape de fiecare data am trecut prin Deva. Tot de fiecare data imi spuneam ca trebuie sa vad si eu Cetatea Deva.
Ocazia (daca pot sa-i spun ocazie), s-a ivit cand m-am hotarat, sa-mi petrec concediul judetul Hunedoara.
Dupa ce mi-am facut o lista cu obiectivele turistice, pe zile, pe zone, importante, mai putin importante a venit randul si orasului Deva.
Dar mai ales Cetatea Deva, cetate pe care tot o vedeam din masina in drumul spre Vama Nadlac.
In ultimii ani s-au mai restaurat cetati, renovat cladiri istorice de patrimoniu, s-au amenajat parcuri.
S-au evidentiat prin promovarea in centrele de informare turistica, case memoriale, figuri de seama din istoria noastra, revolutionari, scriitori, oameni de stiinta…
Dar sa trecem peste aceasta mica introducere, si sa va spun cate ceva despre Cetatea Deva si orasul Deva.
La poalele dealului se întinde „Parcul Cetatii”.
La intrarea dinspre sud a parcului se afla casa lui Dr. Petru Groza („casa fara acoperis” cum ii spun locuitorii varstnici), care se preconizeaza a fi transformata in muzeu memorial.
Initial castelul a fost conceput in stilul Renasterii, dar restaurarile ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, in anul 1621, precum si cele din prima jumatate a secolului XVIII) i-au adaugat si elemente de arta baroca.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva a fost fondat in anul 1880 si de atunci este depozitarul unor colectii de arheologie, istorie, stiintele naturii, numismatica, etnografie si arta.
De-a lungul timpului s-au imbogatit prin descoperiri arheologice, achizitii si donatii.
Intre perimetrul statuilor si stadion s-a amenajat un patinoar. Proiectul de amenajare a cetatii a fost in final realizat cu plecarea cabinei din acest punct: parcarea stadionului.
Un loc strategic pentru organizarea Oraselului copiilor sau targului de Craciun pentru turisti sau autohtoni, printre care vor fi cu siguranta amatori sa vada si sa filmeze orasul de la inaltimea Cetatii Deva.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.