
Cu mii de ani in urma stramosii nostri aveau la dispozitie resurse locale pentru a-si construi adaposturile.
Printre cele mai intalnite si accesibile materiale se numarau pamantul, paiele, iarba si stuful, care erau usor de prelucrat pentru a forma structuri usoare si un acoperis deasupra capului.

Aflat in Harghita pentru a doua oara, am aflat de acest muzeu care a fost infiintat in anul 2001 la initiativa lui Lajos Szőcs, un locuitor din satul Criseni a carui familie facea si palarii de paie.
A cumparat si renovat o ferma traditionala din din acest sat (pe cheltuiala sa), si acum gazduieste muzeul mai sus mentionat.


Ca o scurta istorie despre utilizarea paielor de-a lungul timpului cateva cuvinte sunt prezentate in legenda imaginilor de mai jos.


In general, paiele sunt considerate un produs rezidual in agricultura si de cele mai multe ori sunt fie lasate pe camp sa se descompuna, fie macinate si amestecate cu pamantul pentru urmatoarea recolta sau sunt arse, fiind de multe ori singura solutie pentru fermieri de a scapa de ele.
Ca orice mestesug traditional, si fabricarea palariilor de paie, a inceput sa scada in ultimii ani.
Aceasta a fost prima motivatie pentru infiintarea acestui muzeu.


Cand am ajuns aici, domnul Lajos ne-a intampinat cu bucurie si am fost invitati sa ne arate cum se face o “mostra” (o mica palarie) si totodata sa ne povesteasca cate ceva despre acest mestesug, o scurta istorie a acestor palarii si cum i-a venit ideea.
Printre altele am aflat (lucru pe care-l stiam dar nu atat de amanuntit pe care o sa-l auziti in clipul ce l-am facut) ce reprezinta felul cum este purtata o palarie, de catre cine, cand, unde…


Adaposteste celebra Palarie de Record Mondial.
Aceasta are aproape trei kilograme si un diametru de aproximativ doi metri, iar la confectionarea ei s-au folosit in jur de 22.500 de fire de paie si 1.5 kilometri de ata, fiind realizata timp de doua luni.
In 2004 a intrat in Cartea Recordurilor, fapt care a facut celebra localitatea harghiteana.


Asa cum am spus la inceput, casa a fost renovata si este destinata acestui muzeu, in fiecare camera fiind prezentate mai multe “trofee din paie”.




In curtea Muzeului, mai putem admira o colectie formata din mai mult de 600 de pietre care sunt prelucrate de Creatorul Suprem ce a vrut sa arate ca imaginatia si puterea Lui nu au limite, creand niste forme deosebite, ca de exemplu: rata, porumbel, sapca etc.





Categories: Harghita
Tags: casa taraneasca Harghita mestesug traditional muzeu palarie din paie
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.