Manastirea Humor
- Portret de calatorie -
Manastirea Humor (denumita uneori si Manastirea Humorului) este o manastire ortodoxa, construita in anul 1530 in satul Manastirea Humorului din comuna omonima (aflata in prezent in judetul Suceava) de catre marele logofat Toader Bubuiog.
Biserica manastirii are hramurile Adormirea Maicii Domnului (sarbatorit in fiecare an pe 15 august) si Sfantul Mucenic Gheorghe (sarbatorit la 23 aprilie).
Manastirea Humorului a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.
Amsamblul manastiresc este format din patru obiective: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” si „Sf. Gheorghe” – construita in 1530, Ruinele caselor manastiresti – datand din sec. XVI – XVIII, Turnul clopotnita – datand din sec. XIX si Turnul lui Vasile Lupu – construit in 1641.
Asezata in nordul Moldovei la 5-6 km de statiunea turistica Gura Humorului, pe valea strabatuta de apele limpezi ale raului Humor, biserica manastirii, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se inscrie intre renumitele biserici bucovinene cu fresce exterioare, care reflecta in vechimea si dainuirea lor deopotriva simtul estetic, adancimea credintei crestine, gloria si melancolia destinului istoric al fiintei umane pe aceste meleaguri.
Aici au fost inaltate si au existat, pe rand, doua asezaminte manastiresti.
Din cea mai veche, care dateaza din timpul lui Alexandru cel Bun, au mai ramas doar cateva crampeie de ziduri, aflate langa drum, in centrul satului (1415), ctitor Ioan Vornicul.
Ruinata in imprejurari necunoscute manastirea a fost reconstruita in 1530 pe un nou amplasament.
Initiativa reconstruirii a apartinut Voievodului Petru Rares, in cadrul actiunii sale de refacere a vechilor Iacase monahale ale Moldovei, iar constructia propriu-zisa a manastirii este datorata celui mai credincios sfetnic al sau – logofatul Toader Bubuiog ai sotiei acestuia, Anastasia.
Pentru prima data in arhitectura religioasa din Moldova, biserica manastirii are un pridvor deschis.
In anul 1641 Voievodul Vasile Lupu va construi turnul-clopotnita care figureaza la randul lui pe lista monumentelor istorice.
Categories: Suceava
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.