No Comments
Lacul de origine vulcanica Sf. Ana

- Portret de calatorie -

Am revenit la Lacul Sfanta Ana singurul lac vulcanic din tara, dupa multi ani, si aproape ca nu am mai cunoscut nimic in afara de lac, datorita faptului ca totul s-a schimbat, de data asta, in bine.

Septembrie prima luna de toamna (calendaristic vorbind), este foarte potrivita pentru o mica escapada undeva pe la munte, unde aerul este curat si linistea domina. 

Am ales sa merg in Harghita, un judet pe care „nu l-am explorat”, decat in trecere.

S-a intamplat atunci cand mergeam intr-un circuit al manastirilor, si vroiam sa mai strabat frumoasele Chei ale Bicazului, dar si peisajele superbe.

Pensiunea Relax este formata din mai multe cabanute

Dupa ce mi-am facut „temele acasa”, adica m-am documentat care sunt obiectivele turistice ce pot fi vizitate, am cautat un loc de cazare unde sa ma pot odihni si contempla natura.

Cum nu-mi place aglomeratia si galagia am cautat o pensiune asa cum mi-am dorit sa fie.

Linistita, retrasa, cu o gazda minunata, la fel si camera, cu tot confortul... si cu micul dejun fooooaaarte bogat. 

In drumul catre Pensiunea Aktivrelax din Izvoare (Ivo), am facut o prima escala la Lacul Sfanta Ana, dat fiind faptul ca era timp berechet, ziua lunga, vremea superba.

Nu mai detaliez cum se ajunge aici, banuiesc ca fiecare are un GPS, Waze sau nu in ultimul rand de urmarit indicatoarele rutiere. Drumul este destul de bun spre bun, iar la final se afla o parcare, cu plata, unde puteti lasa masina in siguranta.

Drumul pana la marginea lacului este asfaltat si coboara lin printr-o padure deasa si frumoasa unde „daca ai noroc”, te poti intalni cu Mos Martin cu veverite sau cu tot felul de pasari care incanta cu trilurile lor.

Lacul Sfanta Ana singurul lac de origine vulcanica din Romania
Lacul Sfanta Ana este singurul lac de origine vulcanica, si este format in craterul muntelui Ciomatu, in urma unei eruptii in urma cu 30.000 de ani. In urma precipitatiilor, cu aproximativ 10.000 de ani in urma, a luat fiinta si acest lac. Am aflat si eu ca are o adancime de 7-8m (cine ar crede). Datorita faptului ca este alimentat din precipitatii, compozitia si calitatea apei nu este tocmai buna.
Prezenta unei specii invazive de peste in Lacul Sfanta Ana se datoreaza exclusiv activitatii umane iresponsabile. Inmultirea algelor peste masura a condus la cea mai mare problema cu care se confrunta lacul.
Baiatul asta sta cu fetita asta (mi-a spus ca este o ea, ciuf de padure), si face fotografii cu turistii care vor o altfel de amintire de la acest lac. Acum nu stiu daca este contra cost, pentru ca nu am considerat sa-l intreb atata timp cat eu nu "m-am bagat" la pozat. Am vorbit destul de mult cu el despre aceasta pasare, de unde o are, ce mananca, unde o tine, tot felul de detalii, detalii ce le veti afla cu siguranta daca mergeti si-l veti intalni (eu am fost doi ani la rand in septembrie si l-am gasit acolo)
Plimbarile cu barcile inchiriate pe Lacul Sfanta Ana se pot face in ultima vreme fiind agreate in special de familiile cu copii
Plimbarile cu barcile inchiriate pe Lacul Sfanta Ana se pot face in ultima vreme fiind agreate in special de familiile cu copii
Tot aici se poate vizita o capela romano-catolica. Ea a fost construita in cinstea Sf. Ana. Se spune ca Sf. Ana ii ajuta pe cei tineri sa-si gaseasca perechea, si pe femeile care nu pot avea copii. In urma unui pelerinaj, acestea isi pot indeplini dorinta.
Cativa pasi trebuie facuti in jurul Lacului Sfanta Ana pentru a-i admira frumusetea
Nu stiu daca era Chip sau Dale (cei nascuti mai devreme au auzit de simpaticele veverite cu siguranta), pentru ca nu era decat un "solist" prin zona, care probabil "s-a prins" ca celebrul Kürtőskalács era "Impodobit" cu nuca pisata, si facea ture cand a vazut ca este alimentat de cei care se se delectau cu o bere, o cafea, sau un suc
Exista un punct de belvedere (la care ma asteptam mai mult, adica am crezut ca este dintr-un loc mai inalt pentru a se putea vedea mai bine lacul), care se face din soseaua care duce la lac. Este un indicator. Daca doriti sa priviti.

De aici mai aveti de parcurs cca. 1,3 km pana la lac sau cca. 300m pana la Tinovul Mohos. Ca sa zic mai pe inteles, cum iesi din parcare, in stanga este lacul iar in dreapta Tinovul Mohos.

Lasă un răspuns