Cetatea Histria
- Portret de calatorie -
De la pensiunea Cuplu Calator – Jurilovca am fost intr-o alta zi prin Muntii Macinului, mai precis prin Cheile Dobrogei despre care voi aminti intr-o alta postare. La intoarcere ne-am abatut din drum pana la Cetatea Histria, cu toate ca am vazut ca programul de vizitare era abia ziua urmatoare. Ajunsi acolo spre surprinderea noastra, si bucurie in acelasi timp am gasit-o deschisa atat ea, cat si muzeul.
Muzeul de Arheologie Histria
Am inceput fireste cu muzeul lasand Cetatea Histria la final. Infiintat in anul 1982 intr-o cladire noua, muzeul expune piese de arheologie greaca, romana si bizantina, provenind din cercetarile de la Histria si din imprejurimi.
Aici sunt expuse amfore, inscriptii, vase ceramice, sticla, podoabe si basoreliefuri elenistice.
Mai puteti vedea si altare vechi de peste 2000 de ani si o parte din fatada de marmura a templului inchinat “Marelui Zeu”.
Ulterior a fost modernizat in anul 2023 prezentandu-se in momentul de fata la un anumit standard.
Scurt istoric Cetatea Histria
Potrivit istoriei a fost infiintata in jurul anului 657 i. Hr. de catre negustorii greci care doreau relatii comerciale cu populatia geto-daca. Candva impresiona prin amploare si maretie, fiind prima colonie greceasca de pe tarmul de vest al Marii Negre, pe malul Lacului Sinoe.
Cetatea Histria a fost descoperita in anul 1868 de catre arheologul francez Ernest Desjardins.
Cercetarile arheologice propriu-zise au fost initiate in 1914 de catre Vasile Parvan.
Incepand cu perioada greaca si terminand cu cea bizantina, orasul Histria a avut o dezvoltare timp de aproape 1300 ani. In perioada greaca orasul era format din doua parti distincte.
Acropola si asezarea civila construite dupa modelul oraselor antice grecesti. A fost astfel mentinut pana la abandonarea orasului in secolul al VII-lea datorita colmatarii vechiului golf al Marii Negre unde era amenajat portul.
Numele Cetatii Histria (Istria greaca), e dat de denumirea fluviului Istros, cum era denumita Dunarea de catre greci. Asezarea era inconjurata de un puternic zid de aparare. Numai partea vestica a zidului cetatii avea 10 turnuri si bastioane, si doua porti. Era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 de kilometri care alimentau si termele construite in epoca romana.
Strazile erau pavate cu piatra. Avea atat institutii de educatie fizica cat si cultural-artistice. Ruinele templelor grecesti sunt foarte bine conservate. Locuinte, mai multe bazilici crestine datand din secolul VI d.Hr. templul Afroditei, templul lui Zeus, forumul, piata, reteaua stradala si chiar cateva conducte de canalizare se pot vedea pe parcursul incursiunii.
Categories: Tulcea
Tags: atractie turistica Cetatea Histria Muzeul Arheologic Histria sit arheologic
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.