No Comments

Budapesta

- Portret de calatorie -

Mireasa Dunarii sau Perla Dunarii asa mai este cunoscuta frumoasa capitala a Ungariei, Budapesta. Am sa incerc sa fac o scurta prezentare a ceea ce se poate vizita intr-un timp relativ scurt, aproximativ 2 zile.

Cum am ajuns in Budapesta

In Budapesta ne-am cazat la Hotel Wien de 3*. Se spune ca este un hotel de tranzit. Fiind aproape de autostrada, autocarele care trec prin Ungaria cu turistii catre Austria se opresc aici.

Camera a fost curata, micul dejun suedez foarte bogat si variat asa cum cred ca ne place tuturor. Toata lumea a fost foarte amabila, atat la receptie cat si la restaurantul unde luam micul dejun.

In fata hotelului era statia de autobuz care ne ducea in centrul Budapestei (4-5 statii), depinde unde coboram.

Autobuzul circula super bine – banda unica, si in maxim 10 minute ajungeam in centru. Am stabilit de acasa toate obiectivele pe care aveam sa le vizitam. 

Am nimerit exact cand au fost inundatii prin Europa (2014). Ploile au fost suficiente cat sa-ti strice uneori buna dispozitie.

Ne facusem o rezervare pe net din Bucuresti cu multe luni in urma pentru o croaziera pe Dunare. Nu am putut sa o onoram deoarece Dunarea iesise din matca.

Toate pontoanele de unde se pleca in croaziera erau inundate. Apa ajunsese in oras sub Palatul Parlamentului Maghiar inundand faleza…

A fost bine totusi ca ploile au fost scurte, in averse dar foarte abundente totusi. Ploua, apoi se spargeau norii, iesea soarele ca si cand nu s-ar fi intamplat nimc.

La pas prin Budapesta

Calul pe care sta, are "bilele" galbene si lucioase de cate ori au fost atinse. Se spune ca aduc noroc… Zona este plina de muzee cu expozitii interesante.

Am inceput cu Dealul Castelului (Buda). Zidul lui este bine conservat fiind locul ideal pentru plimbari si admirarea panoramei. In apropierea Coloanei Sfintei Treimi se afla statuia lui Andras Hadik – cel mai husar dintre husari – comandantul Castelului Buda.

Tot mergand ajungi la Bastionul Pescarilor langa Biserica Sfantului Matei. Cele sapte turnuri ale sale simbolizeaza cele sapte triburi maghiare care s-au stabilit odinioara aici.

Asa cum am spus langa Bastionul Pescarilor se afla Biserica Matias care era in renovare cand am fost. Numele i-a fost dat dupa regele Matei Corvin ale carui casatorii s-au oficiat aici.

Turnul are o inaltime de 80m. De aici am mers mai departe catre Castelul Buda. 

De-a lungul timpului au folosit ca adapost pe timpul invaziilor si al razboaielor. La un moment dat intri intr-o casa, cobori si mergi prin tuneluri.

Pe spatiile verzi sunt plante medicinale si plante mirodenii cu rol de ornament. De aici si faptul ca mirosea extraordinar, a leventica, cimbru…

Dealul Gellert este locul cu cea mai buna vedere asupra Budapestei. Aflat intre doua poduri – Podul Elizabeta si Podul Libertatii – care personal mi-a placut mai mult si decat Podul cu Lanturi.

Numele acestui deal este dupa numele episcopului care a avut misiunea deloc de invidiat de a-i converti la crestinism pe „indaratnicii maghiari”.

A sfarsit fiind aruncat in Dunare de pe Podul Elizabeta de paganii furiosi. La baza dealului se afla Baile Rudas Furdo si Hotelul Gellert. Dupa cum stiti sau poate nu, Ungaria este plina de ape termale. Au un cult pentru asa ceva.

Ne-a apucat noaptea pe dealurile astea incarcate de atata istorie. Am cumparat un abonament pe mijloacele de transport in comun valabil doua zile. In acest fel nu am avut probleme cu transportul, si libertatea la miscare. Saream din una in alta… autobuz, tramvai, metrou. Cert este ca de cate ori am fost cu tramvaiul  2, vatmanul cred de acum ne cunostea si… ne saluta cand ne urcam.

Metroul din Budapesta

Ne-a placut foarte mult si metroul. In afara faptului ca este foarte eficient ca mod de deplasare, metroul poate fi considerat ca o bijuterie a arhitecturii.

Lucrarile sale au inceput in anul 1894. S-au folosit cele mai performante utilaje ale timpului astfel ca in mai putin de 2 ani, aceasta prima linie de metrou – construita in intregime, la suprafata dupa metoda taie si acopera, a fost terminată.

Metroul din Budapesta este al doilea sistem subteran de metrou din lume dupa cel londonez. A fost inaugurat de imparatul Franz Joesph in mai 1896. La unele statii coborarea este foarte abrupta iar scara rulanta merge foarte repede.

Am mai fost pe Insula Margareta (pe fundal) fiind si ea una dintre principalele atractii turistice. Aici puteti vedea o mica gradina zoologica, o fantana muzicala la intrare, turnul de apa care apartin UNESCO, Grand Hotel Margareta cu ape termale, teatru in aer liber... In afara de acestea, vegetatia foarte bogata este lucrul cel mai important in acest loc. Multi copaci, flori, alei curate si umbrite, unde te poti relaxa.

Mai va recomand sa vedeti si Opera din Budapesta, Catedrala Sf. Stefan. 

Hala Pietei Centrale contruita in 1896 este pastrata la fel ca acum 1000 de ani. Aici veneau vechii negustori pe Dunare, cu peste, legume, fructe si cu tot ce se facea comert atunci.

Hala Pietei Centrale se inchide la ora 17. Am avut noroc cand am ajuns acolo (la ora inchiderii), deoarece omul de la paza m-a lasat sa intru deoarece i-am spus ca nu vreau decat sa fac cateva poze.

M-a inteles si chiar s-a bucurat ca vreau sa fac lucrul acesta. Mi-a dat voie 15 minute, cu inca 5-10 de la mine… Ar fi multe de povestit.

Cam atata despre Budapesta. Va las sa descoperiti singuri si altele locuri de vizitat.

Piata Eroilor din Budapesta a fost inscrisa de UNESCo in patrimoniul mondial

Lasă un răspuns