No Comments
Muzeul Portilor Secuiesti

- Portret de calatorie -

Bineinteles ca daca ati vizitat Mini Parc Transilvania, o sa treceti si pe la Muzeul Portilor Secuiesti care se afla in imediata apropiere.

Acestea reprezinta un muzeu in aer liber ce iti indreapta pasii spre mormantul lui Orban Balasz (de origine secui), cunoscut ca scriitor, etnograf, istoric si politician.

Inainte de prima poarta se afla un panou unde sunt trecute date despre anul constructiei, cine a sculptat-o si locul de origine a fiecarei porti. Cea mai veche dintre poartile expuse dateaza din anul 1818.

Acesta a fost pasionat de viata si obiceiurile sasilor, fapt caruia s-au datorat calatoriile prin zona.

A vizitat numeroase localitati de unde a adunat un volum impresionant de informatii ce au fost publicate in cartea „Descrierea Tinutului Secuiesc”, carte bine documentata si apreciata si astazi de cercetatorii din domeniu.  

A fost un fotograf pasionat, facand o multime de fotografii care au o valoare inestimabila in zilele noastre.

In prezent Muzeul Portilor Secuiesti cuprinde 16 porti, sculptate in stilul specific zonei.

Sunt autentice, de la casele sasesti din zona Odorheiului Secuiesc si au un farmec aparte.

Toate sunt sculptate cu motive traditionale sasesti dar se regasesc si simboluri romanesti care sunt intalnite si in secuime.

Prima poarta este chiar poarta casei sale, cea care este asezata in fata mormantului sau, deschizatoarea sirului de porti secuiesti
Mormantul lui Orbán Balázs. In fata mormantului sau a fost asezat un sir de porti secuiesti, dintre care prima fusese chiar poarta casei sale.

Lasă un răspuns