No Comments
Lipizzan stud farm

Lipica

- Portret de calatorie -

La Lipica am ajuns in anul 2010 atunci cand am facut un circuit al fostei Republici Iugoslavia. Dupa cateva zile la Opatija, ultima oprire o aveam stabilita la Bled. Pana acolo ne-am oprit sa vedem calutii de la Lipica.

Despre Lipica

Lipica este unul dintre principalele centre turistice din regiunea carstica a Sloveniei si este cunoscuta pentru herghelia si originea calului lipitan.

Este un refugiu pentru iubitorii de cai si nu numai. Pasionatii pot lua lectii de echitatie pot face o plimbare pe un traseu stabilit sau se pot implica in alte activitati ecvestre oferite.

Numele asezarii este derivat din cuvantul sloven lipa – tei care este des intalnit in zona si totodata un simbol al Sloveniei. Personalul de aici planteaza un tei pentru fiecare manz nascut.

Lipizzan stud farm

Herghelia a fost infiintata in 1580, primii cai fiind cumparati din Spania in 1581. Fermierii care locuiau in aceasta zona la acea vreme au fost relocati.

Herghelia Lipica

Lipica este originea calului lipitan care a fost dezvoltata pe vremea Mariei Tereza, al carei sot era foarte interesat de cresterea cailor. In timpul razboaielor napoleoniene herghelia a fost mutata in Székesfehérvár . 

Lipizzan stud farm
Dupa spectacol am mai beneficiat si de o intalnire cu cai lipitani, un tur ghidat al hergheliei in care am vazut cel mai vechi grajd (Velbanca), Muzeul Trasurilor, ne-am plimbat pe aleile hergheliei si la final am fost la muzeul de suveniruri.

După Primul Razboi Mondial a fost atribuita Italiei, si majoritatea cailor au fost returnati la Lipica. 

Dupa al doilea razboi mondial ferma avea doar 11 cai. Toate celelalte fusesera confiscate de germani in timpul razboiului. 

In anii 1960 Lipica a fost deschisă turistilor si a inceput o noua dezvoltare.

In 1996 a devenit o institutie publica care este detinuta de Slovenia.

Astazi herghelia este complet functionala si creste cei mai buni cai pentru calarie haute-école.

Herghelia include acum si un complex hotelier si de agrement cu un teren de golf, precum si Muzeul Lipikum dedicat diferitelor aspecte ale hergheliei si rasei Lipitan, inclusiv tururi ghidate ale hergheliei.

Cum am petrecut

De la Opatija pana la Lipica drumul parcurs este de aproximativ 65 km si trece la un moment dat prin Italia revenind in Slovenia apoi.

Ajuns acolo am aflat ca se tinea o reprezentatie cu Scoala de Echitatie. Am cumparat bilete si am asteptat sa se mai adune spectatori turisti pentru ora stabilita.

Nu a durat mult si in compania unei doamne care ne-a fost si ghid ulterior ne-am indreptat spre sala de echitatie.

Lipizzan stud farm

N-a durat mult dupa ce am luat loc in tribunele special amenajate si a inceput un spectacol plin de muzica, armonie si eleganta in miscare.

Maestrii de echitatie au executat tot felul de elemente pentru care se remarca scoala de echitatie. Cei mai buni cai ne-au aratat miscari facute doar dupa multi ani de munca intre calaret si cal.

I-am spus ghidei ca suntem din Romania si ca la noi sunt cateva herghelii unde in afara de alte rase avem si Lipitani.

Ne-a spus ca a fost in Romania cu ani in urma cand era mai tanara, la Brasov, si i-a placut foarte mult…

Am plecat cu o impresie frumoasa de aici indreptandu-ne spre Pestera Postoina continuand apoi pana la Bled unde urma sa stam cateva zile.

Lasă un răspuns