Venetia
- Portret de calatorie -
Am fost in Venetia prima data in anul 2008 pe fuga, cateva ore. In acest timp am reusit sa arunc o privire la tot ce se putea pentru a-mi face o parere despre acest oras lacustru.
La pas prin Venetia
Am ajuns in Venetia cand am fost intr-un circuit care includea si un sejur in Calella, localitate aflata in Spania.
De-a lungul drumului am innoptat in diferite locuri traseul fiind foarte lung. Una dintre innoptari a fost la Lido di Jeselo de unde am facut si excursia la Venetia.
Calatoria cu vaporetto a fost una foarte frumoasa, si pe alocuri chiar haioasa. Pe apa am intalnit, taxiuri, salvari, pompieri, politie si salupe care ridicau gunoiul din laguna.
Odata ajunsi am mers cu ghidul cativa zeci de metri. Ne-a spus locul si ora la care urma sa ne intalnim, apoi ne-am despartit. Dupa cateva minute de mers „pe faleza” am facut-o la dreapta catre Piata San Marco. Primul lucru care-l vezi este Clopotnita – Turnul care este cel mai inalt loc.
Ulterior am aflat ca pentru 8 euro poti sa urci in el sa vezi panorama lagunei. Astfel de turnuri o sa vedeti daca veti mai vizita in majoritatea oraselor de pe Coasta Adriaticii. Ele sunt urmare a celor cateva sute de ani de dominatie a Republicii Venetiene.
Celebra Piata San Marco are milioane de vizitatori anual fiind cea mai mare si totodata locul unde se afla biserica cu acelasi nume.
Zeci de porumbei iti manca din mana cu toate ca acest lucru este interzis. Au fost luate masuri impotriva lor deoarece murdaresc toate cladirile…
Biserica San Marco se viziteaza foarte repede deoarece se merge in coloana ca la procesiune, si te duce valu’. Nu ai voie sa faci poze, sa filmezi, sa intri cu bagaje la tine, se sta la coada si cateva ore pentru a intra.
Noi am avut noroc. Nici acum nu stiu cum ne-am nimerit langa un grup de straini care tocmai intrau… Ne-am lipit si noi de ei… caci altfel pierdeam o groaza de timp. Dupa vizitarea bisericii urmati indicatorul Rialto este o sageata pe toti peretii, “Rialto”.
Stradutele sunt inguste si pline de tot felul de magazine cu suveniruri si restaurante cu tot ce vrei si ce nu vrei. Podul Rialto care este cel mai vechi pod situat peste Grande Canal.
A doua oara am fost in 2010 de Ziua Indragostitilor. Stiind cat de cat drumurile din calatoria trecuta, de aceasta data m-am organizat mai bine pentru a ma plimba mai pe indelete.
Cert este ca Venetia merita sa o vezi macar o data in viata.
Murano o alta insula in laguna Venetiei
Va recomand daca mergeti si aveti posibilitatea sa vizitati insulele Murano si Burano. Cred ca toata lumea a auzit de sticla de Murano. Celebra sticla de Murano. Cand am fost a doua oara la Venetia i-am propus ghidei sa ne duca la o fabrica pentru a vedea cum se prelucreaza sticla.
Italianul care ne-a primit, ne-a spus ca ne lasa sa filmam si sa facem poze pentru ca nu suntem chinezi. Au „boala” pe chinezii care au venit, au filmat, au facut poze si acum le imita toate produsele. Adica fac „chinezarii”.
Oricum astfel de oameni sunt pe cale de disparitie. Ne-a spus ca tinerii lor au plecat la oras unde se castiga mult mai bine.
In zile noastre Venetia este un santier naval foarte mare si o zona industrializata puternic.
In orice caz ne-a uimit prin dexteritatea si agilitatea lui. Tehnic. Ne-a facut dintr-o bila incandescenta un cal care statea in doua picioare.
Burano o alta insula in laguna Venetiei
De la Murano am plecat la Burano, o alta insula renumita. Nu am stiut de ea pana atunci. Celebritatea ei consta in broderii, macrameuri, si alte cusaturi de genul asta. Sincer sa fiu mi-a placut mai mult Burano. Casele lor erau viu colorate si domnea o liniste deosebita acolo.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.