No Comments

München

- Portret de calatorie -

Dupa ce am parasit capitala CehieiPraga, ne-am indreptat spre München, capitala landului Bavaria, al treilea oras ca marime din Germania dupa Berlin si Hamburg.

Drumul catre München

Traseul de cca 380 km a fost unul deosebit de bun, pe autostrazi, nimic de reprosat. In Germania nu este limita de viteza asa ca… puteti sa-i „dati talpa”.

Totusi se recomanda a nu se depasi viteza de 130 km. Limitarile de viteza sunt in general pe portiunile in constructie sau reparatie, cu carosabil umed, curbe…  Asa ca in general nu apuci sa-ti iei „zborul” bine, ca hop, limitare de viteza.

Ajunsi in München ne-am cazat la H2 Hotel München Messe, camera cu mic dejun inclus. In fata hotelului (50m) este statia autobuzului, iar la 250m statia de metrou U-Bahn Messestadt-West.

Ne-am cazat, am facut repede un dus, ne-am schimbat si am iesit sa mancam ceva. Fiind aproape de hotel (250m), ne-am grabit sa ajungem la centrul comercial Reim Arcaden unde sunt si restaurante. Ajunsi pe ultima suta ne-am asezat la o masa, la o terasa afara.

Aici am fost intampinati de o bavareza imbracata in costumul lor national. In momentul in care mi-a dat meniul m-a privit si mi-a spus „Aaah, Fahrenheit”, referindu-se la mirosul parfumului cu care m-am dat. I-am zambit si am comandat cate-un snitel, si-asa era destul de tarziu pentru o masa copioasa.

Despre München

Numele orasului München vine de la Mönch  „călugăr, monah” (din latina, monachus), si este legat de o colonie care a stat intr-un loc numit Petersbergl, unde călugarii (benedictini), proveneau de la manastirea Schaftlarm.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1158. Jumatatate de secol mai tarziu orasul a primit statut de cetate si a fost fortificat.

In perioada nazista Hitler a numit orasul München, „capitala miscarii naziste”.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial orasul care a fost devastat in mare parte a fost reconstruit dupa un plan care a pastrat reteaua sa stradala de dinainte de razboi.

Ruinele cladirilor istorice distruse in timpul razboiului au fost reconstruite, lor alaturandu-li-se altele cu arhitectura moderna.

Ce puteti vizita in München

In prezent zona Marienplatz este o zona pietonala aglomerata, aici venind milioane de turisti anual pentru monumentele istorice, si numeroasele boutiquri, magazine si restaurante.

Tot aici se afla New Town Hall (Neues Rathaus), Old Town Hall (Altes Rathaus) cu turnul reconstruit.

Alte repere notabile includ Coloana Fecioarei (Mariensäule) ridicata în 1638 si Fantana de peste (Fischbrunnen).

La cateva strazi se ridica impunatoarea Frauenkirche – Biserica Catedrala Maicii Domnului, cu stil arhitectonic gotic. Este din caramida rosie si are o lungime de 109 m, o inaltimea de 40 m iar cele doua turnuri 99 m.

Exista chiar o lege prin care alta cladire nu poate obstructiona vederea catedralei.

Teatrul National si Opera de Stat a fost construita in stil neoclasic, la comanda regelui Maximilian I, in 1818. Desi a fost distrusa in Primul Razboi Mondial a fost reconstruita si redeschisa in 1963.
Viktualienmarkt este o piata de produse alimentare, o piata populara unde sunt magazine cu peste, carne, branzeturi, brutarii, condimente, pasari de curte, flori... Este indragita si de gurmanzi pentru ca se mananca fooooarte bine. Sunt organizate tot felul de evenimente traditionale si folclorice unde se mananca se bea bere, si canta in stil bavarez.
La o aruncatura de bat se afla Biserica Sf. Petru, Stadtschreiberhaus - Town Clerk's House, Hofbräuhaus - berarie, construita ca o extensie a fabricii de bere Hofbrau. Hanul a fost ridicat in anul 1598 de catre ducele Maximilian I. In februarie 1920 Hitler a avut aici prima intalnire la etajul trei cu National Socialistii.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial ca multe alte cladiri din München nu a scapat de bombardamente dar a fost restaurata si redeschisa in anul 1958.

In prezent este cea mai mare atractie turistica dupa Oktoberfest, fiind frecventata atat de localnici cat si de turistii care viziteaza orasul.

Meniul pe care-l gasiti aici ofera mancaruri traditionale bavareze: friptura de porc, ciolan de porc, carnati. Se bea bere si se asculta muzica bavareza.

Asamkirche - Biserica Asam este o biserica construita de doi frati, Egid Quirin Asam si Cosmas Damian Asam, in stil baroc, ca biserica privata. Cu timpul fratii au fost fortati sa o faca accesibila publicului.

Gradina Engleza si Muzeul National bavarez (Bayerisches Nationalmuseum), Muzeul german (Deutches Museum), Nymphemburg Palace, Parcul Olimpic sunt alte obiective ce trebuie sa le vizitati.

In anul 1972 s-a tinut Olimpiada de vara, atunci cand a avut loc tragedia cunoscuta sub denumirea neoficiala „masacrul de la München”.

Membrii unei grupari teroriste palestiniene au luat ostateci sportivi israelieni… Rezultatul a fost moartea tuturor sportivilor delegatiei israeliene (11), 5 dintre cei 8 teroristi, si un politist german.

Daca tot ajungeti in Parcul Olimpic urcati si in Turnul Olimpic (Olympiaturm) – un turn foarte înalt (291 m). De aici se poate vedea panorama orasului in adevarata lui splendoare.

BMW Welt este in imediata vecinatate. Pentru iubitorii si pasionatii de masini si nu numai, muzeul marelui producator bavarez de automobile.

Tot din turn se vede Allianz Arena, stadionul echipei Bayern München. Ce pot sa va mai spun despre München? Mergeti sa descoperiti singuri. Merita. 

Cateva zile de odihna binemeritata dupa forfota din marile orase le-am petrecut la munte Wallgau.

Categories: Germania

Tags:

Lasă un răspuns