No Comments
Trovantii - Babele de la Ulmet

- Portret de calatorie -

Pe teritoriul Romaniei, in Buzau, satul Ulmet din comuna Bozioru, ca si in alte locuri (Costesti – Valcea; Chiojdu – Buzau; Dealul Feleacului – Cluj; Viisoara – Muntii Berzunti, etc.), se afla aceste formatiuni din gresie, „Trovantii – Babele de la Ulmet” – avand niste forme ciudate si o finisare aproape perfecta, parca venite din alte lumi sau create de precursorii nostri.

Inteleg si sunt de acord cu o taxa de vizitare dar, "si favoarea" de gratuitate pentru persoanele cu dizabilitati, in special, mi se pare o gluma, cand ma gandesc la drumul de acces pana la acesti trovanti. Mie, care sunt un om sanatos, si destul de tanar, mi s-a parut destul de anevoios, GREU ACCESIBIL, si chiar imposibil de ajuns pentru cei cu dizabilitati, veterani, si chiar copii (care dupa primii 20-30m incep sa intrebe cat mai este pana sus, unde se afla trovantii)...
Vreau sa va faceti o imagine despre drumul pana la trovanti. Nu o spun ca antireclama, ci pentru a fi constienti daca puteti sa-l duceti pana la capat. Peisajul este superb, salbatic, un fel de taramul uitat de timp. Locul unde timpul s-a oprit. Locul unde cresc si se misca trovantii. Liniste, se aude iarba cum se odihneste in adierea vantului, pasarile care sustin cate-un recital, ori bataile aripilor in vazduh, pascutul sau nechezatul unei vaci ori vreunui cal priponit de vreun copac

Fiind vara, inamicul numarul unu, bineinteles ca este caldura. Asa ca va sfatuiesc sa plecati la voi, macar cu doua-trei sticlute de jumatate de litru de apa, de care cu siguranta o sa aveti nevoie. Daca sunteti cu copiii… poate mai multa. 

Asa cum am spus la inceput, trovantii sunt gresii ce au textura mai dura decat a stratului in care se dezvolta.

Au o „crestere” din centru catre periferie de cca. 4-5 cm in 1200 ani.

Au forme nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice, cu structura concentrica sau plana si dimensiuni de la cativa mm la cativa metri.

Mai sunt cunoscuti sub numele de „pietrele care cresc si care se misca”.

Au forme dintre cele mai variate si spectaculoase (sfere, ovoide, alungite...)
Chiar daca exista explicatia din partea specialistilor in domeniu, daca te uiti la formele lor, fara sa vrei iti pui anumite semne de intrebare si te duci cu gandul la altceva...
La fel de bine pot fi asemanate cu forme zoomorfe (reptile, pasari, melci) sau antropomorfe (rachete, farfurii, topogane, coloane etc)

Am vazut la intrarea in curtile caselor astfel de trovanti, mult mai mici, deoarece taranii din zona Muntilor Buzaului obisnuiesc sa-i aduca la portile gospodariilor pentru ca din mosi – stramosi se stie ca acestia aduc spor si indestulare. 

Babele, asa ii numesc localnicii, au forme parca desprinse dintr-o alta lume, si ne duc cu gandul la filmele SF.

Tara Luanei, asa mai este cunoscut acest taram, a fost intemeiat in vremuri indepartate peste inaltimile Buzaului.

Ne aminteste de civilizatiile sumeriene, si ar fi functionat drept spatioport in timpuri prediluviene.

Ciudatele forme, ne duc cu gandul ca ar fi simboluri create de mainile unor uriasi.

Lumea trovantilor ramane inca necunoscuta. Oamenii de stiinta nu au reusit inca sa desluseasca misterul formarii acestora. Ei nu fac decat sa tot emita ipoteze.
Oare se pot rupe atat de perfect sau au fost taiati?
In asteptarea imbarcarii in OZN-ul cu destinatie necunoscuta
Inca odata va amintesc ca drumul este destul de anevoios pana la trovanti!!!

Poate o sa-ti placa si Lacul Sfanta Ana

Lasă un răspuns