No Comments

Piatra Neamt

- Portret de calatorie -

Municipiul Piatra-Neamt se afla in centrul judetului Neamt, pe malurile raului Bistrita, mai exact la iesirea acestuia dintre munti, la confluenta cu paraul Cuejdiu.

Turnul lui Stefan cel Mare. Atat biserica, cat si turnul, fac parte din ansamblul arhitectural "Curtea Domneasca".

Prima atestare intr-un document extern este din 1387 si intr-un document intern din 31 iulie 1431, cand Alexandru cel Bun daruieste Manastirii Bistrita „…o casa a lui Craciun din Piatra”.

Asezarea cunoaste o importanta dezvoltare in timpul lui Stefan cel Mare, cand a fost construita Curtea Domneasca, Biserica „Sf. Ioan” si Turnul-clopotnita.

"Turnul lui Stefan cel Mare" este clopotnita Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul, din Piatra Neamt. Terminat de zidit in data de 28 octombrie 1499, turnul-clopotnita isi pastreaza inca si astazi forma lui initiala

Beneficiind de un cadru natural deosebit si de legaturi facile spre toate punctele cardinale, teritoriul de astazi al municipiului Piatra Neamt a constituit o permanenta vatra de locuire.

Cele mai vechi marturii arheologice provin din asezarea de la Poiana Ciresului (pe malul paraului Doamna) si dateaza din paleoliticul superior, fiind caracteristice culturii de tip gravettian.

Dealurile Pietricica (530 m) Cozla (679 m) Carloman (617 m) si Cernegura (852 m), strajuiesc orasul Piatra Neamt la est, nord, si respectiv sud, reprezentand – cu exceptia Pietricicai care reprezinta un deal subcarpatic – ultima treapta a Carpatilor Orientali la zona de contact cu Subcarpatii Moldovei.

Pe Cozla au fost descoperite in 1882 izvoare de ape minerale. In timp exploatarea nerationala a dus la colmatarea lor.

La poalele colinei se afla Parcul si Gradina Zoologica cu acelasi nume.

Un drum serpuit pavat cu piatra de granit duce de la poale pana in varf, de-a lungul lui fiind amplasate locuri special amenajate de unde se poate privi spre oras.

In centrul istoric al urbei se afla alaturi de Biserica Domneasca „Sf. Ioan Botezatorul” Turnul-clopotnita care a fost zidit in anul 1499, la un an dupa constructia bisericii. 

Acest turn facea parte din Complexul Medieval “Curtea Domneasca” care a devenit simbolul orasului de la poalele Pietricicai.

Situata pe un mic platou ce domina centrul orasului, Curtea Domneasca de la PiatraNeamt este una dintre atractiile de referinta ale zonei.

S-au mai putut identifica o parte din pivnitele casei domnesti si fragmente din latura sudica a zidului de incinta.

Curtea si-a indeplinit functiile specifice pana in secolul al XVII-lea, apoi, treptat, rolul ei s-a diminuat.

Muzeul de Etnografie

Turnul clopotnita este construit ca o prisma inalta din piatra bruta strabatuta cu cateva braie de caramida.

Urcarea in turn se facea printr-o scara mobila, care a fost inlocuita cu o scara metalica si pe care se urca pana la camera clopotelor.

Aici, se gasesc astazi patru clopote: cel mai mare dateaza din secolul al XVII-lea si are o sonoritate unica.

Turnul a fost suprainaltat pe la mijlocul secolului al XIX lea, cand peste ultimul nivel medieval s-a construit o incapere pentru “pazitorii de foc”.

Apoi, in anul 1861 a fost montat primul ceas de mari dimensiuni care a fost adus de la Viena.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, din Piatra Neamt

Cu toate ca de mult timp aceasta constructie nu mai este cea mai inalta din oras, ea ramane totusi o marturie si un simbol a ceea ce a fost odata orasul Piatra Neamt.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Muzeul de Etnografie a fost infiintat in anul 1980 si detine colectii de costume populare, unelte artizanale, instalatii taranesti traditionale, toate prezentand aspecte ale locuintelor taranesti si a vietii oamenilor de pe Valea Bistritei.

Muzeul Curtea Domneasca
Teatrul Tineretului

Telegondola Piatra Neamt oferind o priveliste panoramica a orasului, telegondola face posibil transportul catre partia de schi, dar si catre celelalte puncte de atractie de pe Dealul Cozla. 

Functioneaza de la inceputul anului 2008, si se bucura inca de la lansare de un real interes din partea turistilor.

Lasă un răspuns