
Kotor
- Portret de calatorie -
Kotor si-a aruncat ancora intre munti si mare si si-a acoperit viata in spatele meterezelor inalte si largi. Intr-una din zilele petrecute la Budva am fost sa revedem orasul si Golful Kotor Boka.
Istoria orasului Kotor
Este un oras in care prezentul traieste in labirintul de biserici medievale, catedrale, palate si stalpi venetieni. Kotor este alcatuit din contraste – pietele vechi cu cafenele moderne, sunetele de serenada si muzica live, ecoul pasilor pe aleile inguste pietruite.

Kotor a fost condus de iliri, romani, bizantini, austro-unguri si venețieni.
Acesti cuceritori au lasat in urma multe averi, precum palate renascentiste, turnuri baroc, Catedrala Sf. Tripun care este cu peste trei secole mai veche.
Abundenta monumentelor culturale si artistice a plasat Kotor pe lista UNESCO a patrimoniului cultural protejat.


Tot in Kotor se afla si “Poarta Zanelor” – stanca arcuita deasupra orașului.
Legenda spune ca doar favoritii zanei, care erau descendenti directi ai vechilor marinari si fondatori ai orasului, o pot vedea stand pe stanca.
Aici ei asteaptau corabia de aur si vor porni in lumea indepartata pentru a se intoarce sa spuna ca Kotor este cel mai frumos oras din lume.
Vechiul oras Kotor
Orasul vechi este cea mai frumoasa parte a Kotorului, unde istoria, cultura si traditia sunt pastrate.
Aici gasim un numar mare de monumente ale arhitecturii medievale: biserici, catedrale, palate si muzee. Frumusetea sa este completata cu multitudinea de strazi inguste și piete.

Se remarca si prin numarul mare de porti elegante, palate ale familiilor bogate si un numar mare de scari. Vechiul centru este astazi considerat a fi cea mai bine conservata entitate urbana medievala din Marea Mediterana.


Exista mai multe piete in oras. Cea mai mare este Trg od oruzja (Piata armelor) care a fost si a ramas principalul loc de adunare.
Acolo s-au intamplat diverse adunari si era locul in care se adunau oamenii din Kotor.
Bogatia culturala a orasului Kotor este nepretuita de tezaurul sau care ascunde cateva monumente culturale semnificative precum: Turnul de veghe (secolul VIII), Catedrala Sveti T ripun (secolul XII), Palatul princiar (secolul XVII), Biserica Sveta Marija (secolul XII), Biserica Doamnei Sanatatii (secolul XV) si Teatrul lui Napoleon (secolul X). Vechiul oras are si numeroase palate precum: Bizanti, Buca, Pima, Grgurin, in care astazi este Muzeul Maritim.

Pentru cei interesati si nu numai gasiti cel mai mare numar de buticuri si magazine comerciale.
Exista de asemenea cateva magazine mai mici care ofera incaltaminte si haine ale designerilor si creatorilor renumiti europeni si mondiali.
Cu exceptia buticurilor si magazinelor de haine, in orasul vechi avem si un numar mare de magazine de suveniruri, magazine foto, bijuterii, librarii, anticariate, saloane de coafura, centre de infrumusetare, frizerie, cafenele, pizzerii etc.

Orasul vechi un numar mare de restaurante si hoteluri frumos decorate.
In ele puteti incerca specialitati traditionale, precum si diferite mancaruri mediteraneene.
Orasul Vechi se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO din 1979.
Categories: Muntenegru
Tags: Boka Kotorska Bay Kotor Muntenegru
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.