No Comments

Split

- Portret de calatorie -

Split este al doilea oras ca marime al Croatiei dar si cel mai mare oras de pe coasta Marii Adriatice. Orasul se poate vizita intr-o zi, doua sau trei, depinde de ce ti-ai propus, cat timp vrei sa petreci in orasul vechi, la terase, restaurante sau prin imprejurimi.

Despre Split

Mi-am rezervat o zi pentru a-l vizita. Chiar daca pare putin mi-am facut o parere despre acest oras care este cunoscut prin faptul ca aici a domnit Imparatul Diocletian

Split nu inseamna doar istorie. Split se afla pe malul Marii Adriatice, pe litoralul dalmat fiind unul dintre cele mai spectaculoase litoraluri din Europa.

Si nu as zice ca numai culoarea apei este incredibila, ci si relieful muntos, care parca se prabuseste in apele marii. Astfel milioanele de turisti vin sa se desfete cu peisajele, soarele, vinul si mancarea de aici.

Strazile sunt pavate cu calcar alb si stralucesc fiind slefuite datorita persoanelor care s-au perindat pe aici. Evident ca la lasarea intunericului sunt luate cu asalt de turistii si localnicii iesiti la o plimbare, mai ales daca prinzi si o noapte senina cu luna plina…

Dealtfel Palatul Diocletian este punctul forte al orasului care impreuna cu cele mai importante obiective turistice se afla in centrul vechi al orasului fiind un mod ideal de a le vedea pe toate.

 

Imparatul Diocletian

Diocletian a fost imparat roman de la 20 noiembrie 284 pana la 1 mai 305. Odata cu urcarea lui pe tron incepe era diocletiana. Pe plan politic si militar a fost unul dintre cei mai de seama imparati romani.

S-a nascut intr-o familie saraca din Dalmatia. Si-a inceput cariera militara ca simplu soldat, devenind comandantul garzii personale a lui Numerianus.

A fost proclamat Augustus pentru armata din Orient (20 noiembrie 284), cand a murit Numerianus.

In anul 286 este numit Augustus si insarcinat cu apararea Occidentului.

In timpul domniei lui puterea militara este separata de cea civila. Reformele sale au asigurat continuitatea imperiului in partile din rasarit pentru incă o mie de ani.

A construit castella si drumuri care au facut din granita o zona fortificata. Efectivele militare au crescut la cca. 500.000 de soldati, numarul legiunilor la cca. 60 (mai mici si mai mobile).

Diocletian se retrage pana la moarte in palatul sau din Spalatum (azi Split, Croatia).

Faptele sale au fost puse intr-o lumina proasta datorita prigoanei pe care a declansat-o impotriva crestinilor. El a pornit cea mai mare persecutie din istoria imperiului impotriva acestei religii.

La Durostorum exista martiri precum Iuliu si soldații Hesichius, Marcian, Valentinian, Nicandru si Pasicrate, iar pe bratul Sf. Gheorghe al Dunarii, preotul Epictet si Astion.

Palatul Diocletian din Split

Este unul dintre cele mai bine pastrate monumente ale arhitecturii romane din lume.

A fost construit ca o combinatie intre o vila de lux – casa de vara si o tabara militara romana care este impartita in patru parti cu doua strazi principale.

Este o cladire dreptunghiulara cu patru turnuri mari la colturi, usi pe fiecare dintre cele patru laturi, si patru turnuri mici pe pereti.

De-a lungul timpului locuitorii Palatului, si in vremurile noastre, cetatenii din Split, au adaptat parti ale palatului pentru propriile cerinte.

Astfel cladirile interioare precum și zidurile exterioare cu turnurile au schimbat semnificativ aspectul initial, dar contururile Palatului Imperial sunt inca foarte vizibile.

Palatul Papalic, a fost construit de un nobil local in sec. 15

Peristil

Datorita frumusetii sale unice si acusticii neobisnuite, Peristil a devenit peisajul teatral ideal, perfect pentru clasicii de opera si lucrarile literaturii antice, dar si pentru etapa in care continua viata urbana abundenta.

Din pacate cand am fost aici aceasta zona era intr-un amplu proces de restaurare.

A lua cafeaua pe treptele care înconjoară Peristilul este o experienta unica, una dintre cele mai apropiate atingeri ale unui om modern cu mostenirea antica, nu numai romana, ci si egipteana, deoarece Peristilul este atent supravegheat de un sfinx vechi de 3500 si perfect conservat.

Catedrala Sf. Domnius

Printre catedralele europene cea din Split isi gaseste locul in cea mai veche cladire – Mausoleul imparatului roman Diocletian.

Un interes deosebit il are constructia cupolei cu aranjarea ei, in forma de evantai de caramizi in partea inferioara si un aranjament circular in treimea superioara.

Catedrala de astazi este in primul rand un loc de liturghie.

Altarul din dreapta a fost inchinat episcopului si martirului din Salona, Sf. Domnius.

Altarul stang al celui de-al doilea patron al Splitului, Mesterul martir Solin Anastasius din Aquileia a fost realizat in 1448 de cel mai mare arhitect si sculptor croat din vremea sa Juraj Dalmatinac.

Clopotnita a fost complet reconstruita si oarecum modificata la inceputul secolului XX. Astazi puteti urca treptele pana in varful clopotnitei unde va asteapta o priveliste spectaculoasa a intregului Split.

Substructurile

Substructurile Palatului Diocletian reprezinta unul dintre complexele antice cele mai bine pastrate de acest fel din lume. Prin urmare a fost in 1979 inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

In epoca romana era destinat ca zona de depozitare a Palatului.

Fiind structurat ca o replica fidela a camerelor de sus permitand o reconstructie fidela a felului in care aratau camerele imparatului.

Cunoscut pe plan local drept Catedrala Sf. Duje, reprezinta un lacas de cult catolic din Split. Clopotnita Catedralei (57m) este cea mai originala arhitectura medievala dalmata inceputa in secolul al XIII-lea.

Intrarea in salile Substructurilor de astazi se face prin Porta Aenea, dinspre Riva, sau pe scările din Peristil. Sala centrala, reprezentand principala linie de comunicare dintre Riva si Peristil, este un loc unde sa cumparati suveniruri valoroase, iar restul Substructurilor este deschis pentru vizitarea obiectivelor turistice ca fiind una dintre cele mai mari atractii din Split.

Astazi Substructurile sunt pline de viata, gazduind in mod regulat expozitii de pictura si sculptura, piese de teatru, targuri precum Targul International de Flori, prezentari gastronomice si oenologice si multe alte evenimente sociale si culturale.

Piata din Split - Pazar

Petreceti ceva timp prin piata din Split (Pazar), situata in partea de est a Palatului Diocletian. Este un loc minunat pentru a va bucura de viata locala si pentru a gusta din gramada de fructe si legume proaspete, ulei de masline, vinuri si alte alimente traditionale. Plaja este la aproximativ 10 minute distanta, astfel incat piata este un loc bun pentru a va aproviziona cu gustari inainte de a merge pe plaja. De partea cealalta a Orasului Vechi veti gasi piata traditionala de peste (Ribarnica), unde merita sa aruncati o privire (cand am ajuns, fiind aproape de ora amiezei, incepusera sa stranga marfa care mai ramasese nevanduta, fiind foarte cald) .

Citeste mai departe si despre Opatija.

Lasă un răspuns