No Comments

Ljubljana

- Portret de calatorie -

Capitala Sloveniei, Ljubljana este cel mai mare oras (280.000 de locuitori), si este plasat in centrul tarii. Este considerata centrul cultural, stiintific, economic, politic si administrativ. 

Legenda...

Conform legendei grecesti, eroul Iason si argonautii sai dupa ce au gasit lana de aur in Colchis, au luat-o spre nord navigand pe Dunare in loc sa se intoarca spre Marea Egee.
Navigand in sus se spune ca au mers spre Raul Sava si apoi la izvorul Raului Lublianca.
Au debarcat pentru a-si cara barca la Marea Adriatica inspre vest pentru a ajunge inapoi acasa. Intre orasele Vrhnika si Ljubljana, argonautii au gasit un lac inconjurat de o mlastina.
Acolo se spune ca Iason a invins un monstru. Acel monstru era dragonul care astazi este prezent pe stema si steagul orasului.

Cu trenul pana la Ljubljana

Ca sa ajung in Ljubljana am luat trenul din Koper. A fost mult mai comod. Am cumparat biletele din gara care era in acelasi timp si posta si autogara.

Pentru cei care nu si-au luat bilet, controlorul le-a eliberat bilete pe loc. Am ajuns in centru la punctul de informare de unde am luat si o harta. Ne-a explicat baiatul de acolo pe unde sa mergem si ce avem de vizitat.

Ce-am vizitat in Ljubljana

Am inceput cu Castelul din Ljubljana. Trenuletul turistic care pleca la ora 9.00 ne astepta. Se mai poate ajunge acolo sus pe deal si cu funicularul, dar am preferat sa nu merg cu el pentru ca ajungea imediat si nu aveai ce vedea din el.

Castelul care este situat pe Dealul Cetatii ce domina centrul orasului este mentionat in jurul anului 1112. In anul 1335 acesta a devenit proprietate a Casei de Habsburg.
Scopul sau principal era sa se apere impotriva invaziilor turcesti care au fost cele mai frecvente in secolul al 15 si 16. In plus, revoltele taranilor nu au fost nici ele rare. 
În sec. al 15-lea a fost aproape complet demolat si reconstruit cu un zid complet şi turnuri la intrare. Tot in acea perioada a fost construita si o capela.
În anul 1905 castelul a fost cumparat de municipalitatea orasului. La sfarsitul anilor 1960 au inceput renovarile care au durat 35 de ani.
Cel mai spectaculos lucru din punctul meu de vedere a fost panorama orasului ce o poti admira din turnul castelului.

Ce poti vizita in Ljubljana

Arhitectura orasului este foarte variata. Multe dintre cladirile care au fost construite in diferite perioade se mai pastreaza si astazi. Biserici, catedrale, Opera, Biblioteca Nationala, Universitatea, Parcul Tivoli, Gradina Zoologica sunt cateva din nenumaratele frumuseti pe care le puteti admira in capitala Sloveniei. 

Piata Prešeren este centrul vechiului centru al orasului Ljubljana. Imaginea sa este marcata de fatada rosie recunoscuta a bisericii franciscane, memorialul dedicat Francezei Prešeren, celebrului muzician care isi imprumuta numele Pietei si binecunoscutul Pod Triplu de Jože Plečnik

Toti oamenii sunt foarte amabili si zambitori gata sa te ajute oricand daca nu te descurci cu ceva. Datorita faptului ca am intarziat furandu-ne peisajul, nu am avut timp sa mancam undeva in centru, unde era o atmosfera mai placuta. Asa ca ajunsi la gara ne-am oprit la un restaurant, la o terasa, unde am comandat ceva (aveam pofta de cevapcici).

Podul Triplu - Creatia celebrului arhitect Jože Plečnik (1872–1957)
Centrul vechi al Ljubljanei este renumit pentru Ljubljanica cu malurile sale si podurile minunate. De-a lungul Ljubljanicai, sunt numeroase cafenele mici unde oamenii stau intr-o atmosfera relaxantt si se bucura de peisaj

De multe ori stai si te gandesti ca la un restaurant marginas cum era acesta la gara, nu prea este totul ok (curatenie, mancare buna, servirea).

Din contra, totul a fost extraordinar. Fetele de masa curate, servire ireprosabila, mancarea buna (ca drept dovada nu am murit si scriu aceste randuri), am fost la wc. Surpriza, la fel de curat…

Dar va las sa veniti si sa va convingeti.  

Categories: Slovenia

Tags:

Lasă un răspuns