Turismul in judetul Alba are un potential ridicat si diversificat, o natura extrem de generoasa si un patrimoniu cultural de o mare valoare.

Relieful montan este predominant si atinge inaltimi mai mari de 2.000 m in sud si peste 1.800 m in n-v.

Aici se afla si Parcul Natural Apuseni, o destinatie turistica importanta pentru iubitorii de munte si de natura.

Zona de sud este o destinatie turistica pentru sporturile de iarna datorita dezvoltarii domeniului schiabil Sureanu, dar si ca este traversat de soseaua Transalpina.

Formele de turism cele mai populare din judetul Alba sunt turismul montan, rural, cultural si cel generat de existenta trei elemente de patrimoniu mondial UNESCO.

Turismul montan s-a dezvoltat datorita atractiilor naturale si antropice ce au favorizat dezvoltarea sporturilor de iarna, drumetiilor, turismului de aventura si a ecoturismului.

Pe langa elementele de potential turistic natural montan, dispune de importante zacaminte de sare in zona Ocna Mures, fiind o prioritate pentru a se dezvolta o statiune balneo-climaterica.

Turismul rural a inregistrat o dinamica spectaculoasa in ultimii 20 ani, numarul pensiunilor turistice din mediul rural crescand.

Acestea atrag turisti straini interesati de cultura romaneasca, de obiceiuri si traditii, de gastronomia specifica locului, fiind un mijloc direct de cunoastere a civilizatiei traditionale autentice.

Imbinand farmecul rustic cu atractiile naturale, agroturismul este una din formele de turism cel mai bine reprezentata in Apuseni prin zona Ariesului superior.

Turismul cultural https://portretdecalatorie.ro/cetatea-alba-carolina-o-bijuterie-arhitecturala/a capatat noi impulsuri prin valorificarea elementelor de potential, si prin crearea si certificarea a patru rute cultural turistice.